Är det kilona på vågen som ger dig VM-guld?

Jag heter Jenny Julin, och har jobbat med kostfrågor för idrottare sedan 2014. När det gäller idrottare stöter jag i huvudsak på två olika kundfall. Den ena handlar om idrottare som är bekymrade över huruvida de får i sig tillräckligt med energi och näring för att kunna prestera och utvecklas optimalt. Den andra gruppen är den som tänker tvärtom: jag är rädd för att äta för mycket.

Tyvärr är den andra gruppen betydligt vanligare bland mina klienter. Och där får jag nu och då inse mina egna begränsningar och skicka vidare den unga till ätstörningspolikliniker eller näringsterapeuter som kan ge vård.

Maten är förstås en väldigt viktig del av hur idrottare utvecklas. Men här har jag märkt att tankarna bland tränare, klienter och idrottare, kan bli fel. Inom elitidrotten siktar alla på att optimera sina resultat och för att nå till toppen finns det några faktorer som behöver fungera. Att hård och rätt riktad träning är en förutsättning för framgång är det knappast många som säger emot, och inte heller att återhämtning är viktigt. Men hur ser det riktigt ut med maten?

Under en workshop bland unga idrottare, för några år sedan, bad jag idrottarna att ta ställning: Vad är viktigast då du är på träningsläger?
a) Att du äter så hälsosamt som möjligt?
b) Att du får i dig tillräckligt med kalorier?
c) Annat svar.

Frågan var självfallet riktad för att skapa diskussion, och när de flesta räckte upp handen på a) att du äter så hälsosamt som möjligt, drog diskussionen igång ordentligt. För många har uppfattningen om att idrottare ska leva ”så hälsosamt” som möjligt för att prestera så bra som möjligt. Eller att idrottare aldrig får äta ”det lilla extra” som godis, chips och bakverk. Och i min mening kunde det inte vara mera fel. Det är sist och slutligen en hel drös med idrottare, som jag har rekommenderat att vid sidan om en väl balanserad kost plocka in just ”det lilla extra” för att lättare komma upp i det energibehov som kroppen har under t.ex. en hård träningsperiod. Det kan vara ”det lilla extra” som sist och slutligen hjälper kroppen (och knoppen) att hålla ihop, när den är hårt pressad av träning.

Konklusionen av diskussionen blev att det viktigaste är att du får i dig tillräckligt med kalorier. Eftersom en relativ energibrist på sikt kan medföra diverse problem som skador och nedsatt immunförsvar. Det är energin du behöver komma åt i första hand. Men idealet är att du har en fin bas med rena, bra och varierande livsmedel från matpyramidens alla delområden som sedan ”kryddas” av det lilla extra. Dessutom gäller det ju för oss alla, oavsett träningsnivå, att ett avslappnat förhållningssätt till all sorts mat och alla sorts livsmedel får oss att må bra också mentalt. Och det, mina vänner, bidrar också till bättre prestationer än att ha ångest kopplad till maten och kroppen.

Ingen har ännu vunnit VM-guld tack vare kilona på vågen. Bakom de prestationerna ligger nog något helt annat som hårt arbete, en balanserad mental kapacitet, god återhämtning och tillräckligt med energi och näring. Har man de sakerna i skick så får vikten vara vad den är. För någon medalj ger den dig ändå inte.

Jenny Julin, dipl. lic. kostrådgivare med inriktning på idrottsnutrition

Kategorier:
Allmänt Ätstörningar