Girls Can! -projektets målsättning är att främja motionerandet hos flickor med invandrarbakgrund. Projektets syfte är att tillsammans med idrottsföreningar utveckla motionstjänster, som är kultursensitiva och tar till hänsyn målgruppens behov och önskemål. Förutom att främja hälsan, är ett mål också att uppmuntra målgruppen att delta i idrottsföreningsverksamhet. Siktet är också på att påverka attityder och öka kunskapen om idrott och träning. Projektet genomförs i samarbete med Monaliiku och är finansierat av Undervisnings- och kulturministeriet.

Besök projektets hemsida på Monaliiku webbplats.

Verksamhet

Girls can! -projektets motionsgrupper är riktade till flickor med invandrarbakgrund. Syftet är att hitta glädjen i motionen och öva på olika sporter med låg tröskel. Du behöver alltså inte kunna någonting på förhand, utan under lektionerna lär du dig grenarna från grunden.

För träningarna behöver du lämpliga kläder för motion, samt en positiv inställning. Spelredskap och annat finns på plats. Gruppernas instruktörer är utbildade och förstår olika typer av motionärer. Du kan komma till gruppen precis som du är. Deltagarna erbjuds vid behov enkelbiljetter från HSL för att ta sig till verksamheten. Du kan anmäla dig med till motionsgrupperna via denna webbsida.

Handboll

Gratis.
Säsong: 7.2.-26.5.
När: Onsdagar kl. 18-19.
Var: Tapulin liikuntakeskus, Henrik Forsiuksentie 2.
För vem: åldern 7-12.
Ordnas av: HIFK Handboll.

Handboll är en rolig lagsport där lagen försöker göra mål genom att kasta bollen i mål. Under passen lär vi oss tillsammans grunderna i handboll, så ingen tidigare erfarenhet av spelet krävs. För passen behöver du lämpliga kläder för träning och inomhusskor.

Badminton

Gratis.
Säsong: 25.1.-23.5.
När: Torsdagar kl. 16-17.
Var: Mandatum Center, Brändö.
För vem: åldern 7-17.
Ordnas av: Helsingfors Badminton Club.

Kom och spela badminton!

På våra speltillfällen är Jenny och Mathilda med som instruktörer. De är båda väldigt trevliga och skickliga spelare. De har lång erfarenhet av att vara instruktörer för barn och ungdomar.

Att spela badminton är lätt att lära sig. Mycket enklare än till exempel tennis, som är en ganska teknisk sport. Badminton är kul redan från första gången eftersom vi alla kan få den lätta bollen att flyga över nätet till varandra. Men det blir verkligen kul när instruktören visar hur man enkelt kan få bollen att flyga från ena änden av banan till den andra, så att den andra kanske inte ens kan fånga den! Målet under våren är att lära sig spela badminton på ett roligt sätt.

Gymnastik

Gratis.
Säsong: 29.1.-12.5.
När: Måndagar kl. 14:30-15:30.
Var: Liikuntamyllly, Myllypuro.
För vem: åldern 7-12.
Ordnas av: HIFK Gymnastics.

Gruppen passar för alla flickor som är intresserade av gymnastik och vill lära sig nya gymnastiktrick! Tidigare erfarenhet av sporten behövs inte, och det finns inga färdighetskrav för att gå med i gruppen.

I gruppen får gymnasterna bekanta sig med redskapspgymnastik. Under träningarna introduceras grunderna i gymnastik, nya trick testas och gymnasterna fortskrider utifrån sina egna färdigheter. Samtidigt utvecklas kroppsbehärskning och förmågan att arbeta i grupp. En positiv och uppmuntrande atmosfär är utgångspunkten för verksamheten.

Träningarna består av uppvärmning, stretching samt styrke- och redskapsträning. Redskapsträningen genomförs säkert med olika gymnastikredskap, såsom marken, bommen, barrerna och trampolinen, under ledning av kunniga instruktörer.

Material

Kartoitus maahanmuuttajataustaisten tyttöjen liikuntatottumuksista 2023.

Projektpersonal

Julia Laakso, koordinator
julia.laakso@monaliiku.fi

Iida Laitila, fram till 31.5.2024
iida.laitila@idrott.fi

FSI logo