Vastuullinen Urheiluseura – verkosto

Finlands Svenska Idrott ja Naisjärjestöjen keskusliitto koordinoivat yhdessä Vastuullinen urheiluseura-verkostoa vuoden 2023 aikana. Verkoston tavoitteena on antaa vertaistukea ja voimaa yhdistyksen jäsenille kestävän, tasa-arvoisen ja vastuullisen urheilun puolesta.

Verkoston teemat ovat Olympiakomitean vastuullisuusohjelman mukaisia, jolla halutaan edistää antidopingvapaata, hyvää hallintoa sekä tasa-arvoista, turvallista ja ympäristöystävällistä urheilua. Tasa-arvo läpäisee kaikki verkoston teemat: talous, johtajuus ja kestävä kehitys.

Verkosto toimii sekä ruotsiksi että suomeksi ja on suunnattu urheiluseuroille.

Verkoston toiminta

Tapaamiset järjestetään virtuaalisesti Zoomin kautta kahden kuukauden välein vuoden 2023 aikana. Verkosto alkaa helmikuussa ja jatkuu suunnitelman mukaisesti marraskuuhun 2023 saakka.

Vaikka tapaamisten aikana on mahdollisuus jakaa omia ajatuksiasi ja kokemuksiasi luottamuksellisesti, voit liittyä mukaan vain kuuntelemaan ja osallistumaan milloin sinulle sopii. Voit ilmaista toiveesi verkostolle esim koskien käsiteltäviä teemoja ilmoittautumalla mukaan. Tapaamisten teema määräytyy osallistujien toiveiden perusteella. 

2.2.2023 klo.18.00-19.30 Teema: Uusi seksuaalirikoslain vaikutus urheiluun. Vieraspuhujana Sanni Laurila, Et ole yksin-palvelusta.

13.4.2023 klo.18.00-19.30 Teema: Translaki ja urheilu – vaikuttaako vai ei? Vieraspuhujana on Alex Oksanen, entinen SM tason ringettepelaaja. Alexilla on oma transhenkilötausta ja nykyään toimii aktiivisesti transoikeuksien puhujana.

1.6.2023 klo.18.00-19.30 Teema: Valmennus ja tasa-arvo. Kuinka luodaan tasa-arvoisempi valmennuskulttuuri? Kuinka saamme lisättyä naisvalmentajien määrää käytännössä? Tapaamisessa jaetaan käytännön vinkkejä, joita on kerätty Suomen valmentajien Valmentaa kuin nainen -hankkeessa. Paikalla on hankkeessa työskentelevä Merja Markkanen, joka kertoo, mikä aiheuttaa epätasa-arvoa valmentamisessa ja mitä käytännön tekoja urheilutoimijat voivat tehdä tasa-arvon hyväksi.

31.8.2023 klo.17.00-18.30 (HUOMIOI AIKA) Teema: Urheilun kurinpito, häirintätapauksissa toimiminen sekä valmentajien ja päättäjien vastuu. Kuinka toimia, jos kohtaa häirintää urheilussa? Miten urheilun kurinpito toimii? Millainen vastuu valmentajilla on? Entä päättäjillä? Mukana tapaamisessa on Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin puheenjohtaja Pia Ek.

27.11.2023 klo.17.00-18.30 (HUOMIOI MUUTTUNUT AJANKOHTA) Teema: Ympäristöystävällisempi liikunta- ja urheilutapahtuma konkreettisin toimenpitein. Vuoden 2023 Jukola suunnistusviestissä Porvoossa oli meneillään hanke Hiiliviisas Jukola, jonka tavoitteena oli vähentää tapahtuman ympäristövaikutusta ja hiilijalanjälkeä. Hankkeen tarkoitus oli tehdä sanoista käytännön toimenpiteitä sekä kehittää ja pilotoida mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen muodostavan massatapahtuman oppimis- ja toimintamalli. Hankepäälikkö Jari Johansson kertoo seuraavassa verkostotapaamisessa hankkeen toimenpiteistä ja opeista. Tapaamisen lopussa pohdimme yhdessä miten voimme soveltaa oppeja muissa tapahtumissa.

Verkostotapaamisten tueksi järjestetään luentoja ja webinaareja koskien vastuullista urheiluseura arkea asiantuntijapuhujien kanssa. Teemoina mm. antidoping, kilpailumanipulaatio, johtaminen sekä tasa-arvoinen, turvallinen ja ympäristöystävällinen urheilu.

Verkosto hanke on Opetus ja kulttuuriministeriön rahoittama.

Hankeuutisia

Lisätietoa

Tarja Krum

Hållbarhetschef

+35840 6212560
tarja.krum(at)idrott.fi