Vastuullinen Urheiluseura – verkosto

Tervetuloa mukaan Vastuullinen urheiluseura-verkostoon! Verkoston tavoitteena on antaa vertaistukea ja voimaa yhdistyksen jäsenille kestävän, tasa-arvoisen ja vastuullisen urheilun puolesta. Verkosto perustettiin vuonna 2023 ja jatkuu jälleen vuonna 2024. Verkosto hanke on Finlands Svenska Idrotin koordinoima yhdessä Naisjärjestöjen Keskusliiton (NJKL) ja Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) kanssa.

Verkoston teemat ovat Olympiakomitean vastuullisuusohjelman mukaisia, jolla halutaan edistää antidopingvapaata, hyvää hallintoa sekä tasa-arvoista, turvallista ja ympäristöystävällistä urheilua.

Verkosto toimii sekä ruotsiksi että suomeksi ja on suunnattu urheiluseuroille.

Verkoston toiminta

Vuonna 2024 tulee olemaan yhteensä viisi verkostotapaamista etänä Zoomin välityksellä. Teemat perustuvat osallistujien toiveisiin.

Ajankohdat ja teemat ovat seuraavat:

4. Tapaaminen: 3.9.2024 klo.17.30-19.00

Tapaamisen teemana on ympäristökysymykset urheilussa. Lisätietoa on tulossa.

3. Tapaaminen: 3.6.2024 klo.17.30-19.00

Jotta voidaan luoda turvallinen urheiluympäristö, on ratkaisevaa parantaa kohtaamistamme ja tukeamme niitä kohtaan, jotka ovat joutuneet epäasiallisen käytöksen kohteeksi. Verkkotapaamisen aikana Nea Bäck, Väestöliiton ”Et ole yksin” -palvelusta, antaa neuvoja ja jakaa kokemuksia kohtaamisesta niiden kanssa, jotka ovat joutuneet epäasiallisen käytöksen kohteeksi urheilussa. Nea Bäckillä on maisterin tutkinto kehityspsykologiasta ja vankka kokemus nuorten kohtaamisesta ja tukemisesta lastensuojelussa. Empaattinen ja kuunteleva kohtaaminen on lähellä hänen sydäntään.

2. Tapaaminen: 28.5.2024 klo.17.30-19.00

Verkostotapaamisen aiheena on hyvä hallinto urheilussa. Käymme läpi mm. yhdistyslakia, työnantajavastuuta sekä urheiluseuran hallitustoiminnan mahdollisia sudenkuoppia. Yhdessä pohdimme mm näitä kysymyksiä ja jaamme omia kokemuksia ja vinkkejä. Verkostotapaamisen puhujana toimii Suomen Urheilun Eettisen keskuksen puheenjohtaja, juristi Pia Ek. Tilaisuus on kaksikielinen.

1. Tapaaminen: 12.2.2024 klo.17.30-19.00

Olympiakomitean päivitetty vastuullisuussuunnitelma. Suunnitelma koostuu seuraavsita aihealueista: tasa-arvo, turvallinen urheilu, reilu kilpailu, ympäristö ja ilmasto sekä hyvä hallinto. Mitä nämä aihealueet tarkoittavat urheiluyhteisölle? Miten voimme toteuttaa näitä käytännössä omassa seura-arjessa? Yhdessä pohdimme mm näitä kysymyksiä ja jaamme omia kokemuksia ja vinkkejä. Mukana tapaamisessa ja suunnitelmaa esittämässä on Olympiakomitean Vastuullisuuspäällikkö Elina Laine.

Osallistu kun sinulle sopii!

Vaikka tapaamisten aikana on mahdollisuus jakaa omia ajatuksiasi ja kokemuksiasi luottamuksellisesti, voit liittyä mukaan vain kuuntelemaan ja osallistumaan milloin sinulle sopii. Voit ilmaista toiveesi verkostolle esim koskien käsiteltäviä teemoja ilmoittautumalla mukaan.  

ILmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan

Verkostotapaamisten tueksi järjestetään ruotsiksi etäluentoja ja webinaareja koskien vastuullista urheiluseura arkea asiantuntijapuhujien kanssa. Teemoina mm. antidoping, kilpailumanipulaatio, johtaminen sekä tasa-arvoinen, turvallinen ja ympäristöystävällinen urheilu.

Verkosto hanke on Finlands Svenska Idrotin koordinoima yhdessä Naisjärjestöjen Keskusliiton (NJKL) ja Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) kanssa. Verkosto hanke on Opetus ja kulttuuriministeriön rahoittama.

Etäluentoja ja Webinaareja

Blogikirjoitukset

Lisätietoa

Tarja Krum

Hållbarhetschef

+35840 6212560
tarja.krum(at)idrott.fi