Varför behöver vi mens?

Bråda dagar i skolan, träningar så gott som varje kväll och tävling nästa veckoslut. Naturligtvis så skall mensen komma lika opassligt som förra månaden. Just den dagen när du som allra minst vill ha en blödning. Eller har du kanske hört att om du tränar tillräckligt mycket, stoppas menscykeln och du tolkar kroppens signaler som att du har ägnat dig tillräckligt åt idrott och träning?

Som gynekolog och kvinna, kan jag förstå de här föreställningarna. Föreställningarna och tankarna om mens är både vanliga och att prata om menstruation känns ännu lite pinsamt. Ändå finns det viktiga saker kring just mens som alla kvinnor (och män) borde veta om mensens bakomliggande processer. 

I själva verket, en regelbunden menscykel är en signal för en välfungerande och välmående kropp. För att ha en normal menscykel behövs det en fungerande kommunikation mellan hypotalamus och hypofys i hjärnan och äggstockarna i bäckenet. I början av cykeln signalerar hypotalamus till hypofys att producera hormoner som FSH och LH. Dom ger äggstockarna signalen att utvidga en äggcell, som därefter börjar producera östrogen, det viktigaste kvinnliga hormonet. 

Östrogen har många effekter i kroppen, den gör bl.a. så att livmoderslemhinnan börjar byggas upp och förbereda sig för att ta emot ett befruktat ägg. I mitten av cykeln, efter en kort impuls av LH från hjärnan (hypofys), släpper en mogen äggcell från äggstocken och av den formas en gulkropp. Samtidigt sjunker mängden av östrogen i kroppen och gulkroppen börjar producera progesteron. Det får slemhinnan i livmodern att förbereda sig för en graviditet. Om äggcellen inte blir befruktad, släpper slemhinnan och blöder ut. Samtidigt påbörjas en ny menstruationscykel igen med stigande FSH-nivåer.

Den här processen behöver samarbete av alla delar i kroppen och knoppen för att fungera normalt. Finns det ett problem i någon av komponenterna – hypotalamus, hypofys, äggstockar eller livmoderslemhinnan, leder det till omslag i menstruationscykel. 

Utsätter vi kroppen för fysisk och/eller psykisk stress påverkas funktionen av hypotalamus och det i sin tur kan leda till störningar i menscykeln. Saker som påverkar oss negativt kan vara krävande träningar som redan skakar balansen, men mer typisk är att vi upplever en störning när vikten går för mycket ner och fettprocenten sjunker. Vi är alla individuella och det finns inte än universal nivå av fettprocent som gör din att din mens slutar komma, men med tiden hittar du din balans och den rätta nivån på träning och kost. 

Varför är det då så viktigt att ha en fungerande menscykeln? En av orsaker är kvinnohormonet östrogen. En växande äggblåsa är den viktigaste källan till östrogen, och när cykeln är försvunnen, går kroppen i en kondition som liknar menopaus. Kortsiktigt kan man se att låga östrogennivåer negativt påverkar slemhinnorna i slidan, de blir tunnare och torra. Samtidigt blir huden torr och även håravfall kan förekomma. En av de viktigaste effekter ses i benstommen: benvävnaden blir mindre tät och risken till osteoporos och benfrakturer ökar. 

Östrogen är också förklaringen till kvinnornas bättre hjärthälsa. Låga östrogennivåer kan öka risken för hjärtsjukdomar. Som ung kvinna och idrottare kanske man inte funderar på sin hälsa långsiktigt, men det är viktigt att komma ihåg sin kvinnliga fertilitet. 

Biverkningarna av en rubbad menstruationscykel kan se skrämmande ut, men du behöver inte vara stressad om din mens är oregelbunden eller utebliven. Vanligen, när man hittar sin egen idealvikt, rätt mängden av träning och rätt nivå av energi från kosten, kommer menscykeln tillbaka. Och med en funkande menscykel, återkommer också ovulationer och ökade östrogennivåer. 

Det här betyder inte att man behöver utstå rikliga eller smärtsamma menstruationsblödningar. Din egen allmänläkare eller gynekolog kan hjälpa dig. T.ex. p-piller eller en hormonspiral kan hjälpa mot svåra smärtor. Oavsett är en regelbunden menscykel en viktig del av din allmänhälsa.

Emilia Huvinen, MD PhD 
Helsingfors Universitet och Helsingfors Universitetssjukhus HUS

Kategorier:
Allmänt Ätstörningar