Tidig start på Mulleterminen

Den milda vintern har gjort att många Skogsmullegrupper beslutit sig för att starta verksamheten redan nu. 

Då den egna daghemsgården är full med vattenpölar och sand är den snöfria naturen är en härlig lekplats för alla barn. Dessutom är det lätt att vandra ut i skogen när den är snöfri.

Vad skall vi göra i naturen?

Det härliga med Skogsmulleverksamheten är att det finns så många möjligheter till verksamhet. Inget är omöjligt och med barnens fantasiförmåga finns det många oupptäckta äventyr i naturen. 

Därför behöver vi Skogsmulle?

Målsättningen är oändligt mycket mer än några utelektioner i naturen. I verksamheten poängteras barnens behov av rörelse – spänning – gemenskap och den medfödda lusten att lära. Därför är Skogsmulle spännande och omtyckt verksamhet för alla barn i lek- och sagoåldern. Barnen får dessutom vara ute och skapa en vana att röra sig ute i naturen.

Enligt den Amerikanska psykiater William Glasser som var pioner inom ledarskapet och som forskat mycket inom inlärning, lär vi oss 5 % av att sitta på lektioner och få kunskap serverad, 10 % genom att själv läsa, 20 % av det vi hör berättas, 30 % av synimpulser från omgivningen, 50 % av det vi hör och ser, 70 % genom diskussioner med andra, 80 % genom upplevelser och 90 % när vi lär ut något till andra.

Därför är Skogsmulleverksamheten så bra, för utomhus ökar möjligheterna att lära sig på flera olika sätt och de olika ämnena integreras automatiskt. I verksamheten får barnen kunskaper genom sina sinnen. I verksamheten utomhus diskuterar och samarbetar barnen på ett naturligt sätt, vilket leder till att ökat självförtroende, som i sin tur ger ökad delaktighet och framtidstro.

Leken och den fysiska aktiviteten bli ett naturligt inslag i inlärningen. Utomhus finns inte bara gården och skogen utan också det övriga samhället med olika samhällsfunktioner, som kan erbjuda upplevelser.

Många har talat om november som aldrig tar slut, men det finns många vårtecken man redan nu kan hitta i skogen. 

De vanligaste är ändå:

  • Fåglar som bygger bo
  • Tussliagon slår ut
  • Sälgen blommar
  • Citronfjärilen
  • Myror som vaknar
  • Grodan som lägger rom
  • Björken som slår ut mössöron
  • Vitsippan
  • Sädesärlan som har anlänt

Vad kan vi göra i Mulleskogen på vårvintern?

Bygga koja

Något av det bästa barnen vet är att bygga kojor. Kojbygge är ofta ett projekt som fortsätter genom hela Skogsmulleterminen. Se er omkring och använd det ni hittar i naturen! På vintern kan man t.ex. bygga en bivack genom att ställa upp några träslanor och täcka dem med en pressening.  

Klättra i träd

När man väl har upptäckt ett perfekt klätterträd är det svårt att låta bli att klättra upp i det. Barn tycker om att klättra, och klättring utvecklar även motoriken. Viktigt är att inte hjälpa barnen upp i trädet, utan låta de som är skickliga klättra och de som bör träna mera får träna på sin egen nivå och egen hand.  

Leta djurspår

På vintern och vårvintern kan man se massvis med djurspår i naturen. Passa på att diskutera om naturen när ni är i den! Vilka djur finns det i just ert närområde? 

Vägkosten är viktig

Barnen blir såklart hungriga av att upptäcka skogen. Mätt, varm och torr är ett gammal ordspråk för att ett Skogsmullebarn skall ha det bra i skogen. För att hålla humöret på topp är det viktigt att ta med sig något att äta. Har man inte termos kan man sätta varm dricka i en flaska och sätta en tjock yllesocka runtom.

Njut i Skogsmuleskogen!

Eva-Lotta Backman

motionschef

eva-lotta.backman@idrott.fi
+35850 524 9624

Kategorier:
Allmänt