Tema 2: Åtgärdsplan
En åtgärdsplan fungerar som en vägledande karta som samlar diskussioner och beslut i skriftlig form. Den hjälper föreningens ledning och styrelse att prioritera och fokusera på de teman och frågor som medlemmarna har lyft fram.
VAD BÖR EN ÅTGÄRDSPLAN INNEHÅLLA?
För att skapa en tydlig och effektiv åtgärdsplan är det viktigt att ta hänsyn till följande:
- Kartlägg nuläget: Börja med att analysera föreningens nuvarande situation och använd gärna resultaten från Learning Cafeét som stöd i detta arbete. I guiden Fakta på bordet hittar du exempel på vilka faktorer är bra att ta i beaktande.
- Huvudteman: Identifiera de viktigaste områdena att fokusera på.
- Konkreta åtgärder: Utforma tydliga och genomförbara insatser som är realistiska att uppnå.
- Ansvarsfördelning: Definiera vem som ansvarar för respektive åtgärd.
- Tidsramar: Sätt upp realistiska tidsmål för att genomföra planen.
- Uppföljning: Bestäm vilka frågor som behöver granskas och återkom regelbundet för att utvärdera framstegen. Reflektera över vad som har uppnåtts, vad som återstår och vilka justeringar som krävs.
Kom ihåg att dokumentera era framgångar i verksamhetsberättelsen och synliggöra dem på föreningens webbplats och i sociala medier. En aktiv och synlig åtgärdsplan stärker inte bara föreningens trovärdighet utan kan också underlätta vid ansökningar om bidrag.Underlag på till exempel till exempel jämställdhets- och likabehandlingsplaner som baserar sig på åtgärdsplaner hittar du här.
Idrottsföreningen Åbo IFK har tillsammans med WELLcome projektet också utformat en jämställdhets- och likabehandlingsplan med konkreta och praktiska åtgärder. Ta en titt på planen här.
STÖD I ARBETET
Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet på nytt. På Finlands Svenska Idrotts webbplats hittar du en steg-för-steg beskrivning på hur din förening kan skapa en åtgärdsplan. Länk till steg-för-steg beskrivning för åtgärdsplan.
Finlands Svenska Idrott har skapat material och guider som bland annat kan hjälpa er förening att:
- Förebygga och skapa en trygg omgivning.
- Skapa en inkluderande rekryteringsprocess och välkomnande evenemang.
- Utse och stötta trakasseriombud i deras arbete.
Materialen hittar du här: Länk till guider