Stjärnglans över de nominerade priskandidaterna

Idag inleds omröstningen för vem som skall kamma hem årets idrottspremieringar inom den finlandssvenska idrotten. Nytt för i år är att det finns tre nominerade inom varje kategori, och nu är det upp till allmänheten att rösta vem av dem som skall bli den slutliga vinnaren. 

Omröstningen sker på www.idrottsgalan.fi och är öppen fram till 19.12. Priserna delas ut på den direktsända Idrottsgalan som går av stapeln 25.1.2020 på Finlandiahuset i Helsingfors. 

En prisjury har på basen av inskickade nomineringar valt ut tre kandidater till varje pris. Juryn har även avlagt sina röster. Juryns röster räknas senare ihop med allmänhetens röster, och från dem fås sedan vinnaren fram. 

Priserna som allmänheten kan rösta på är Ungdomspriset, Årets tränare, Årets förening samt Bragdmedaljen. Här följer de nominerade inom de olika kategorierna. 

Bragdmedaljen

Tim Sparv

Tim spelar till vardags i danska FC Midtjylland och fungerade som lagkapten när finlands fotbollsherrar avancerade till slutspel i fotbolls-EM 2020. Tim gjorde debut i landslaget för ca 10 år sedan, och har burit kaptensbandet i landslaget sedan 2015, samma år som han utnämndes till årets fotbollspelare i Finland. Tim Sparv leder med exempel. ”Stående ovationer, gåshud och glansiga ögon för Tim Sparv – första kaptenen som förde Finland till slutspel och sist av alla ur omklädningsrummet efteråt”.

Linda Sällström

Linda spelar för den franska klubben Paris FC och finska landslaget. Under EM-kvalet gjorde hon in sitt 44:e landslagsmål vilket gör henne till den bästa landslagsmålskytten genom tiderna. Sällström är också den 10 damspelaren som spelat 100 landskaper i den blåvita tröjan.

Kevin Lankinen

Kevin som för många var ett oskrivet blad när Finland gick in i årets VM-turnering hade en avgörande roll när VM-guldet slutligen bärgades. I finalen mot Ryssland räddade han hela 43 skott och hans räddningsprocent i VM var fantastiska 94,2 – nästbäst av alla i hela turneringen. En sann VM-hjälte som vi kommer minnas länge. 

Ungdomspriset

Även inom Ungomdspriset har vi tre nomoinerade, men de kommer också alla att få ta emot priset. I omröstningen avgörs vem som vinner huvudpriset, ett stipendium på 2000 € och vem som får dela på andra priset och får varsitt stipendium på 1000 €. 

Alexander Ståhlberg, längskidåkning

Senaste säsong resulterade för Alexander i fyra individuella FM-guld i 17-årsklassen och ett FM-silver i stafett i 18-årsklassen. Alexander blev även uttagen att representera Finland i 18-årsklassen i både Nordiska mästerskapen i Otepää och EYOF (europiska ungdoms-OS) i Sarajevo. I Nordiska mästerskapen vann han silver på 10 km fri stil och var även med om att vinna stafettsilver. Alexander är en av de mest lovande skidtalangerna i Finland för tillfället.

Vivian Suominen, spjut

Vivian Suominen placerade sig på en andra plats vid EYOF tävlingarna (europeiska ungdoms-OS) i Azerbaidzanin med resultatet 56,24. Hennes personbästa 57,98 är SFI-rekord i D17 och ledande resultat i Finland 2019. Vivian är en idrottare med stor potential inom spjukastningen, en av Finlands mest uppskattade friidrottsgrenar.

Nader Khalili, simning


Nader har sammanlagt 62 FM-medaljer, varav 26 guldmedaljer, i parasimning både från kort- och långbanetävlingar 2016-19. Dessutom en rad medaljer från EM, bl.a. guld på 100 m fjäril 2017 och 100 m ryggsim 2019. Han innehar hela 33 finländska rekord i parasimning klass S14 (SB14, SM14). 2019 simmade han nytt världsrekord på hemmaplan på 1500 m frisim på tiden 17:35:34. 

Nader dominerar i IPC S14 klassen. Han har förbättrat många finländska IPC-rekord enormt. Han simmar i ungdomarnas och vuxnas paralandslag och är med i Team Tokyo, dvs. siktet är inställt på att delta i Paralympiska spelen i Tokyo sommaren 2020.

Årets tränare

Fredric Portin

En målmedeveten men väldigt ödmjuk tränare som är en förebild för orienteringsungdomarna i Finland. Med sin elitidrottarbakgrund har han en empatiska och inkluderande tränarstil som gör att adepterna och idrottarna känner sig såväl sedda som viktiga. Fredric har en enorm drivkraft och ett väldigt varmt hjärta. Hösten 2019 anställdes han som finska orienteringsförbundets landslagstränare.

Johanna och
Tor-leif Häggman


Paret som brinner för skidsporten i Vörå och som tränar varsin juniorgrupp inom Vörå IF. Tor-Leif tränar HS-gruppen och Johanna tränar utmanargruppen tillsammans med Jenny Julin. Tor-Leif organiserar även skidsektionens verksamhet genom sitt stora engagemang. Med slogan ”så många som möjlig, så länge som möjligt” hittar väldigt många barn och unga med i verksamheten då man aktivt söker metoder att hålla tröskeln att delta låg. 

Tor-Leif och Johanna är riktiga ”urheiluhullut” som de kallar sig själva. Idrotten handlar om bredden, och det skall vara låg tröskel att delta. Verksamheten och träningarna skall symboliseras av glädje, något som Johanna och Tor-Leifs skidträningsgrupper får uppleva varje vecka.

Taisto Olenius

”Ringarna på vattnet”, något vi ser hela tiden inom friidrotten. Taisto har en lång karriär bakom sig som tränare och är mycket aktiv ännu idag med t.ex finska mästaren på 400m Eljas Aalto som adept. Taisto var själv mångkampare, som senare tränade bl.a. Mikael Ylöstalo, Mikko Komi och Staffan Mickos. Taistos engagemang och styrka som tränare syns i att  hans f.d. adepter nu är framgångsrika tränare vars adepter tar många FM medaljer. Det blir som ringar på vattnet hela tiden – Framgång föder framgång. Med sitt lugna och inspirerande och ännu väldigt nyfikna sätt, är han en ung 75-åring som alltid är beredd att lära sig något nytt.

Årets förening

OK Trian

OK Trian en bred förening som lyckats få igång ett samarbete över regiongränserna i Östnyland. Föreningens grundades år 2014 då OK Orient, Akilles OK och IF Sibbo-Vargarna sammanslog sin verksamhet. Idag kan föreningen erbjuda verksamhet för både motionärer och elitidrottare. 

OK Trian är inom orienteringskretsen känd för sina välsmorda tävlingsarrangemang. Detta har bl.a. annat resulterat i att OK Trian beviljats arrangemangen av Jukola år 2022.

Föreningens målsättning är att erbjuda högklassiga hobby-, tränings- och tävlingsmöjligheter för alla intresserade enligt intresse och kunskap. OK Trian fokuserar på junior- och elitorientering.

Mariehamns gymnastikförening

Mariehamns gymnastikförening är en växande förening och som ständigt söker nya utmaningar och utvecklingsmöjligheter. I föreningen är det viktigt att alla hittar sin plats, oavsett bakgrund, ambition och nivå. Det största segmentet i föreningen är hobbygrupperna, men det finns tydliga stigar om man som gymnast vill stanna kvar på hobbynivå eller gå vidare till artistisk gymnastik, team gym eller trampolin. Även inom dessa discipliner jobbar föreningen brett, med både satsningsverksamhet och samt hobbytävling.

Föreningen jobbar aktivt med antimobbning, där man tillsammans med Rädda Barnen har tagit fram High Five, ett handlingsprogram för att motverka mobbning, kränkningar och diskriminering och där det finns en praktisk handlingsplan att använda om idrottare, ledare eller föräldrar beter sig illa.

Alla barn ska har möjlighet att gympa och i år har man som första idrottsförening på Åland startat upp grupper för barn i behov av särskilda insatser. Det kan vara barn med olika diagnoser, downs syndrom, inom autismspektrat eller barn som känner att de behöver idrotta i en liten grupp.

Vasa Idrottssällskap


Vasa Idrottssällskap är en idrottsförening som aktivt arbetar för att alla skall ha möjlighet till idrott på samma villkor. Verksamheten bygger på mångfald och mångsidighet. Till föreningen är alla välkomna oberoende av bostadsort, språk, kön, etnisk bakgrund eller sexuell orientering. 

I samband med att många flyktingar kom till Finland 2015 började VIS aktivt arbeta för att ungdomar med flyktingbakgrund ska ha möjlighet att börja idrotta i föreningen. Det är viktigt för föreningen att alla ungdomar kan delta på samma villkor och därför har även träningskläder och –skor införskaffats till de ungdomar som inte själva har möjlighet att köpa dem. Träningen och engagemanget bland tränarna gör tröskeln lägre för ungdomar med olika bakgrund att träffas och umgås. Det huvudsakliga träningsspråket i grupperna är svenska men under de senaste åren har det dessutom pratats åtminstone finska, engelska, teckenspråk, holländska, franska, arabiska, somaliska, swahili, kurdiska, persiska samt olika dialekter.

Vasa IS erbjuder olika typer av idrottsaktiviteter och motionsformer åt sina medlemmar. Föreningens främsta uppgift är att vara en fostrande förening, både för äldre och yngre. Föreningen vill skapa förutsättningar för att idka motion året om och vill fostra sina medlemmar till hälsosamma levnadsvanor. Föreningens motto är ”En sund själ i en sund kropp”. 

För mera information om Idrottsgalan

Kategorier:
Allmänt