Mångfald när de finlandssvenska idrottspriserna delas ut

Lördag 25.1.2020 samlades över 320 personer i Finlandiahuset i Helsingfors för att fira det gångna idrottsåret och premiera idrottare, tränare och föreningsaktiva för sina prestationer 2019. 

Nytt för i år var att det i de flesta kategorier fanns tre stycken nominerade och att allmänheten fick vara med och avgöra vinnarna. Det gav nya element och bl.a. bragdmedaljen avgjordes med mindre än 1 procents marginal. 

Samtidigt visar resultaten att finlandssvenska idrottsfältet är brett, och inkluderande. Idrotten är för alla och det syns i spektret av mottagare av premieringar 2019.

Förutom Finlands Svenska Idrotts egna priser delades även Tre Smeders idrottsstipendium, Edvin Wide-priset och det nya Barnens By-priset ut under kvällen. 

Bragdmedaljen

Tim Sparv
Tim Sparv spelar till vardags i danska FC Midtjylland och fungerade som lagkapten när finlands fotbollsherrar avancerade till slutspel i fotbolls-EM 2020. Tim gjorde debut i landslaget för ca 10 år sedan, och har burit kaptensbandet i landslaget sedan 2015, samma år som han utnämndes till årets fotbollspelare i Finland. Tim leder med exempel. ”Stående ovationer, gåshud och glansiga ögon för Tim Sparv – första kaptenen som förde Finland till slutspel och sist av alla ur omklädningsrummet efteråt”.

Ungdomspriset 

Nader Khalili – första plats
Vasa simsällskap

Nader har sammanlagt 62 FM-medaljer, varav 26 guldmedaljer, i parasimning både från kort- och långbanetävlingar 2016-19. Dessutom en rad medaljer från EM, bl.a. guld på 100 m fjäril 2017 och 100 m ryggsim 2019. Han innehar hela 33 finländska rekord i parasimning klass S14 (SB14, SM14). 2019 simmade han nytt världsrekord på hemmaplan på 1500 m frisim på tiden 17:35:34. 

Nader dominerar i IPC S14 klassen. Han har förbättrat många finländska IPC-rekord enormt. Han simmar i ungdomarnas och vuxnas paralandslag och är med i Team Tokyo, dvs. siktet är inställt på att delta i Paralympiska spelen i Tokyo sommaren 2020.

Vivian Suominen – andra plats
HIFK 

Vivian Suominen placerade sig på en andra plats vid EYOF tävlingarna (europeiska ungdoms-OS) i Azerbaijan med resultatet 56,24. Hennes personbästa 57,98 är SFI-rekord i D17 och ledande resultat i Finland 2019. Hon knep även SFI-mästerskapstiteln sommaren 2019 och en fjärdeplatsen i FM. Vivian är en av landets stora framtidshopp inom spjukastningen, en av Finlands mest uppskattade friidrottsgrenar.

Alexander Ståhlberg – andra plats
Norrvalla Ski Team

Senaste säsong resulterade för Alexander i fyra individuella FM-guld i 17-årsklassen och ett FM-silver i stafett i 18-årsklassen. Alexander blev även uttagen att representera Finland i 18-årsklassen i både Nordiska mästerskapen i Otepää och EYOF (europiska ungdoms-OS) i Sarajevo. I Nordiska mästerskapen vann han silver på 10 km fri stil och var även med om att vinna stafettsilver. Alexander är en av de mest lovande skidtalangerna i Finland för tillfället.

Årets tränare

Taisto Olenius
”Ringarna på vattnet”, något vi ser hela tiden inom friidrotten. Taisto har en lång karriär bakom sig som tränare och är ännu idag aktiv med t.ex finska mästaren på 400m Eljas Aalto som adept. Taisto var själv mångkampare, som senare tränade bl.a. Mikael Ylöstalo, Mikko Komi och Staffan Mickos. Taistos engagemang och styrka som tränare syns i att hans f.d. adepter nu är framgångsrika tränare vars adepter tar många FM medaljer. Det blir som ringar på vattnet hela tiden – Framgång föder framgång. Med sitt lugna och inspirerande och ännu väldigt nyfikna sätt, är han en ung 75-åring som alltid är beredd att lära sig något nytt och en förebild för livslångt lärande.


Årets Skola i rörelse

Åshöjdens grundskola, Helsingfors

Åshöjdens grundskola är en enhetlig grundskola för klasserna 1-9. Skolan betonar bland annat glädje, nyfikenhet och tolerans för sina över 300 elever. Skolans motto är “att ge eleverna rötter och vingar”. Skolan förknippas med musik samt samhällsämnen och har en stark betoning på fysisk aktivitet. Den här Helsingforsskolan har aktivt tagit sin närmiljö i bruk för att minska stillasittandet.

Årets förening

Vasa idrottssällskap
Vasa Idrottssällskap är en idrottsförening som aktivt arbetar för att alla skall ha möjlighet till idrott på samma villkor. Verksamheten bygger på mångfald och mångsidighet. Till föreningen är alla välkomna oberoende av bostadsort, språk, kön, etnisk bakgrund eller sexuell orientering. 

I samband med att många flyktingar kom till Finland 2015 började VIS aktivt arbeta för att ungdomar med flyktingbakgrund ska ha möjlighet att börja idrotta i föreningen. Det är viktigt för föreningen att alla ungdomar kan delta på samma villkor och därför har även träningskläder och –skor införskaffats till de ungdomar som inte själva har möjlighet att köpa dem. Träningen och engagemanget bland tränarna gör tröskeln lägre för ungdomar med olika bakgrund att träffas och umgås. Det huvudsakliga träningsspråket i grupperna är svenska men under de senaste åren har det dessutom pratats åtminstone finska, engelska, teckenspråk, holländska, franska, arabiska, somaliska, swahili, kurdiska, persiska samt olika dialekter.

Vasa IS erbjuder olika typer av idrottsaktiviteter och motionsformer åt sina medlemmar (friidrott, cykel, bowling, kraftsport och seniormotion). Föreningens främsta uppgift är att vara en fostrande förening, både för äldre och yngre. Föreningen vill skapa förutsättningar för att idka motion året om och vill fostra sina medlemmar till hälsosamma levnadsvanor. Föreningens motto är ”En sund själ i en sund kropp”. 

Edvin Wide-priset

Nathalie Blomqvist

IK Falkens Nathalie Blomqvist har haft en strålande säsong. Nathalie putsade sina rekord på såväl 3000m, 1500 m,  som 800 m. Hon var två hundradelar från medalj i U20-EM i Borås. Nathalie vann FM-silver på 800 m och FM-brons på 1500 m. Dessutom tog hon 3 guld på junior-FM nivå. Säsongen avslutades med terräng-EM i Lissabon.

Blomqvist studerar för fjärde året i Vörå idrottsgymnasium. Nathalie är en av åtta unga idrottsutövare som blivit valda till friidrottsförbundets nya supertalanggrupp.

Nästa säsong är ungdoms-VM i Kenya hennes huvudmål.  

Tre Smeders idrottsstipendium

Tre Smeders idrottsstipendium tilldelas en kvinnlig och manlig idrottare, med anknytning till Helsingfors, och som haft framgångar under idrottsåret. 2019 tilldelas stipendierna till 

Sonja Fredriksson

Sonja Fredriksson, lagledare och gymnast i TeamGym-laget som tog FM-guld och deltog i NM. Sonja har alltid tränat i och tävlat för HGK; först som redskapsgymnast, sedan som TeamGym-gymnast och tränare. 

Teo Takala

Teo Takala är en lovande spjutkastare som för tillfället studerar fysioterapi på Arcada. Han var fyra i Universiaden 2019 samt tog FM brons i Kalevaspelen. 

Barnens By-priset

Barnens By-priset är ett nytt pris som delades ut för första gången på Idrottsgalan 2020. Priset är ett initiativ av föreningen Barnens By och skall gå till en organisation eller person som aktivt jobbat för att möjliggöra idrott för personer med funktionsvariationer. 

Det första Barnens By-priset tilldelas Erik Lundell

Erik Lundell, pappa till två pojkar i el-rullstol som spelar el-rullstolsfotboll, har varit en av de drivande krafterna för att starta idrottsgrenen el-rullstolsfotboll i Finland. Det har naturligt blivit hela familjens intresse, pojkarna spelar, Erik fungerar som tränare/lagledare för FC Inter Powerchairs lag i Åbo, men också som grenens kontaktperson för Finland och Eriks fru fungerar som informatör både för det egna laget samt inom grenens Europeiska förbund.

För mera information

Kategorier:
Allmänt