Finlands Svenska Idrott premierar prisvinnare med skapelser av ung finsk designer

Den finlandssvenska Idrottsgalan närmar sig med stormsteg och på lördagen den 25 januari kommer Finlandiahuset fyllas av festfolk, redo att hylla och minnas den finlandssvenska idrotten under år 2019. 

I år har Finlands Svenska Idrott valt att premiera prisvinnarna med, förutom prissumman, en inhemsk designad och handgjord vas. Vasen är designad av Minna Kemppainen och marknadsförs av Young Finnish Design. Bakom företaget Young Finnish Design står duon Heidi Huovinen och Elisa Luoto. Tillsammans vill de hjälpa unga finska formgivare att få sina produkter producerade och till försäljning. För tillfället består deras utbud av produkter från sex unga finska formgivare. Företaget arbetar aktivt för att hjälpa unga formgivare från Finland, speciellt i början av sin arbetskarriär, att nå ut till nya kunder. 

Bild på Young Finnish Designs grundare Heidi Huovinen och Elisa Luoto.
Foto: Camilla Bloom

– I år valde vi ett nytt koncept och ersatte den traditionella glasstatyn med en designvas som vi hoppas prisvinnarna får användning för och som förblir ett fint minne. På Finlands Svenska Idrott jobbar vi för att unga idrottare ska få bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas med sin idrott och därför ville vi även anlita en ung formgivare som tagit fram en bruksföremål som vi kunde använda som pris för Idrottsgalan 2020, säger Christel Björkstrand, generalsekreterare för Finlands Svenska Idrott. 

Bild på formgivare Minna Kemppainen tillsammans med BOL-vasen.
Foto: Young Finnish Design

På Idrottsgalan kommer vinnarna premieras med en BOL glasvas. Vasen är designad av Minna Kemppainen, som kommenterar vasen, som både planerats och tillverkats i Finland på följande vis: “Jag inspireras av starka linjer och geometriska former. Jag ville skapa av något tydligt och enkelt, nästan minimalistiskt. BOL vasen är unik och fångar garanterat ditt intresse.”

För mer information

Kategorier:
Allmänt