Projektstart: Psykisk hälsa inom idrotten

Barn och ungas idrottsdeltagande kan medföra många positiva och långsiktiga effekter för deras välbefinnande. Genom att engagera sig i idrottsaktiviteter kan unga i bästa fall lära känna sig själv och sina styrkor, få goda rutiner och struktur i vardagen, öka känslan av tillhörighet och meningsfullhet samt utveckla resiliens. Men dessa effekter uppnås inte per automatik, utan kräver också tillräckligt med stöd och engagemang av oss som är verksamma och arbetar inom idrottsrörelsen. 

Traditionellt sett har idrottspsykologin fokuserat främst på mental träning för  prestationsoptimering, men eftersom människan är en holistisk varelse är det väsentligt att också beakta hur det allmänna välmåendet kan påverka idrottsutövandet och vice versa. Idrotten är dessutom den största folkrörelsen i Finland och är – efter hemmet och skolan – den miljö som unga rör sig mest i. Det är därav naturligt att även idrottsverksamheten aktivt arbetar för att stärka ungas psykiska hälsa. 

Forskning har tidigare visat på att psykisk ohälsa, så som ångest, depression och utbrändhet, förekommer i samma eller något större utsträckning inom idrotten (Schaal, K. m.fl. 2011). Ett tydligt undantag är ätstörningar som visat sig vara upp till tio gånger vanligare inom tävlingsidrotten (läs mera om ätstörningar och idrott här: https://idrott.fi/idrott/forebyggande-av-atstorningar/ ). 

Vi på Finlands Svenska Idrott vill genom vårt nystartade projekt, Psykisk hälsa inom idrotten, sprida medvetenhet kring psykisk hälsa. Med hjälp av stöd från Undervisnings- och kulturministeriet vill vi ge redskap för hur idrottsverksamheten kan vara med och stödja ungas välmående. 

Vill du vara med och påverka innehållet i projektet kan du fylla i enkäten:

Kategorier:
Allmänt Ätstörningar