Urheiluseurakokemuksella on merkitystä nuoren kotoutumiselle ja itsetunnolle – “Let’s be better: Welcoming all in sports”

Alkuperäisjulkaisu Humakin sivulla

WELLcome-hankkeen päätösseminaarissa “Let’s be better: Welcoming all in sports” käsiteltiin liikunta- ja urheiluharrastuksen sekä seuratoiminnan merkitystä maahanmuuttaneiden lasten ja nuorten kotoutumisessa. Joulukuun alkupuolella Hanasaaressa – ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa pidetyn kansainvälisen, monikielisen ja -kulttuurisen tilaisuuden viesti oli luoda seuroihin turvallinen ja kaikki osallistujat tervetulleeksi toivottava toimintakulttuuri.

“Let’s be better: Welcoming all in sports” -seminaarin järjestivät yhteistyössä Humak ja Finlands Svenska Idrott (FSI) osana WELLcome-hanketta. Monitaustaisen osallistujajoukon seminaarikieli oli englanti. Juonnot tehtiin viittomakielellä, joka käännettiin puhutuksi englanniksi.

Yhteiskunnallisesti myös Humak pyrkii WELLcome-hankkeen lailla tukemaan tasa-arvoisuutta ja kouluttamaan moninaisuutta ymmärtäviä toimijoita. Moninaisuus ja monikulttuurisuus, erilaisia ihmisiä ymmärtävät arvot, lasten, nuorten ja järjestökentän toiminta sekä vapaaehtoistyön merkitys ovat olennaisia Humakin arvopohjassa ja opetuksessa.

Kuvassa lippalakkinen ja parrakas henkilö puisessa puhujanpöntössä. Taustalla heijastettu kuva, jossa urheilevia nuoria.
Dakota Robin kertoi koskettavan tarinan elämästään urheiluseurassa. Elämä muuttui, kun hänelle ei löytynyt paikkaa enää urheiluseurassa. Vaikeuksien jälkeen Dakotan omat tuntemukset ja hänen äitinsä sanat käänsivät tien parempaan. Hankkeen päätösseminaari järjestettiin yhteistyökumppani Hanasaaren-Hanaholmen -tiloissa. Kuva: Mari Waegelein.

Lapset ja nuoret tarvitsevat turvallisen ympäristön harrastaa

Puhujina seminaarissa oli kansainvälisiä ja kansallisia asiantuntijoita, urheilujohtajia, seuraedustajia, tutkijoita sekä urheilijoita. Erityisesti nuorten kokemukset koskettivat. He konkretisoivat seuratyön merkitystä. Esimerkiksi valmentajilla on vaikutusta nuoren urheiluharrastukseen ja nuoren kasvuun yleensä. Jääminen ulos seuratoiminnasta voi johtaa mielenterveysongelmiin, syrjäytymiseen ja rikolliskierteeseenkin.

Urheiluseuratoimintaan osallistuminen voi olla kynnys monesta syystä maahanmuuttajataustaiselle tai vähemmistöryhmän edustajalle.

Seminaarissa puhuttiin hyväksytyksi tulemisesta omana itsenään. Tämä vaatii ymmärryksen ja tietouden lisäämistä. Ennakkoluulojen ja puutteellisen koulutuksen aiheuttamat uhat tulivat esiin. Asiantuntijaluennoilla nostettiin esiin maailmanlaajuisia ja taloudellisten vaikutteiden näkökulmaa.

Lasten ja nuorten kautta myös maahanmuuttajavanhemmat pystyvät kiinnittymään paremmin yhteiskuntaan, sen kieleen ja kulttuuriin.  Ukrainasta sotaa pakoon lähteneen lapsen vanhempi oli todennut, että vasta seuratoiminnassa hän näki lapsensa hymyilevän ensimmäistä kertaa.

Kuvassa kaksi keltaisiin Humak paitoihin pukeutunutta naista, joista toinen nojaa kyynerpäillään pöytään ja toinen seisoo suorassa ja nojaa käsillään pöytään. Pöydällä on erilaista pikkutavaraa.
Yhteisöpedagogiopiskelijat Siina Mäenpää ja Anna Konkari osallistuivat WELLsome-seminaarin järjestelyihin osana opiskelijaryhmänsä vapaasti valittavia opintoja. Kuva: Marika Stam.

Teksti: Marika Stam.
Alkuperäisjulkaisu Humakin sivulla.
Henkilö- ja paneeli kuvat: Mari Waegelein.

Kategorier:
WELLcome FIN