Teema 6:  Kotoutuminen

Millä tavalla urheilu- ja liikuntaseuran toimintaan osallistuminen voi edistää maahanmuuttaneiden lasten ja nuorten toimijuutta ja kotoutumista?

1.Itsevarmuuden ja taitojen kehittäminen: Urheilutoimintaan osallistuminen auttaa lapsia ja nuoria kehittämään fyysisiä ja sosiaalisia taitoja sekä itsetuntoa. Kun nuori huomaa pärjäävänsä ja kehittyvänsä joukkueessa, se lisää tunnetta omista kyvyistä ja voimavaroista.

2.Vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitojen parantuminen: Urheiluseurassa lapsi tai nuori on vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa, mikä vahvistaa kielitaitoa ja rohkeutta osallistua yhteisiin keskusteluihin. Tämä kehittää kommunikointitaitoja ja auttaa nuorta ilmaisemaan omia mielipiteitään ja tarpeitaan.

3.Yhteenkuuluvuuden ja osallisuuden tunne: Kuuluminen joukkueeseen tai ryhmään tarjoaa nuorelle turvallisen ympäristön, jossa hän voi kokea kuuluvansa yhteisöön ja olla osa ryhmän yhteisiä tavoitteita. Tämä auttaa nuorta rakentamaan sosiaalisia verkostoja ja tuntemaan itsensä hyväksytyksi, mikä tukee toimijuuden ja identiteetin vahvistumista.

4.Esikuvien ja tukiverkostojen löytyminen: Urheiluseurassa nuori voi löytää roolimalleja, kuten valmentajia tai vanhempia joukkueen jäseniä, jotka voivat tukea häntä ja ohjata oikeaan suuntaan niin urheilussa kuin elämässä yleensä. Nämä esikuvat ja kontaktit voivat innostaa ja antaa nuorelle tärkeitä välineitä oman tulevaisuuden rakentamiseen.

5. Vastuunotto ja johtajuuden kehittäminen: Urheilutoiminnassa on monia tilaisuuksia oppia johtajuutta ja vastuunottoa, kuten kapteenin roolin tai apuvalmentajan tehtävien kautta. Tällaiset kokemukset auttavat nuorta ymmärtämään, miten hän voi vaikuttaa omaan tilanteeseensa ja toimia aktiivisesti yhteisönsä hyväksi.

6. Motivaation ja tavoitteiden asettaminen: Urheilun kautta lapset ja nuoret oppivat asettamaan tavoitteita ja näkemään työnsä tulokset, olipa kyse sitten harjoittelusta tai kilpailutilanteesta. Tavoitteiden saavuttaminen motivoi ja antaa nuorelle uskoa siihen, että hän voi saavuttaa unelmansa ja hallita elämäänsä.

7. Väylä yhteiskuntaan kotoutumiseen: Urheiluseurat voivat toimia siltana laajempaan yhteiskuntaan. Osallistumalla toimintaan nuoret tutustuvat paikallisiin tapoihin, normeihin ja arvoihin. Samalla he voivat jakaa omaa kulttuuritaustaansa, mikä lisää ymmärrystä ja vuorovaikutusta eri ryhmien välillä.
8. Hyvinvointi ja resilienssi: Urheilu tukee sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia. Säännöllinen liikunta vähentää stressiä ja vahvistaa resilienssiä, mikä tukee nuorta kohtaamaan myös elämän muita haasteita.

Videolla Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtori ja nuorisotyön asiantuntija Miki Mielonen kertoo, miksi urheilu on tehokas työkalu kotoutumiseen. Hän puhuu kohtaamisten merkityksestä ja siitä, miten urheilu voi edistää maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallisuutta.
Haluatko videolle tekstityksen suomeksi?
  1. Napsauta ”Katso YouTubessa” -kuvaketta vasemmassa nurkassa.
  2. Napsauta ”Asetukset” -rataskuvaketta oikeassa alakulmassa.
  3. Valitse haluamasi kieli ja napsauta sitten vasemmalla olevaa ”Tekstitys/Alatunnisteet” -kuvaketta.