Teema 3: Rekrytointi

Tarvitseeko urheiluseuranne uusia jäseniä, valmentajia, joukkueenjohtajia tai vapaaehtoisia? Haluatteko lisätä moninaisuutta seurassanne? Tässä osiossa tarjoamme konkreettisia vinkkejä siitä, miten voitte tavoittaa eri taustaisia lapsia, nuoria ja heidän perheitään mukaan toimintaanne.

Maahanmuuttajataustaisten henkilöiden määrä kasvaa Suomessa tasaisesti. Sisällyttämällä maahanmuuttajataustaisia lapsia ja nuoria toimintaanne edistätte paitsi heidän kotoutumistaan, myös kannatte tärkeää yhteiskunnallista vastuuta urheiluseurana. Lisätietoa siitä, kuinka urheilu voi edistää kotoutumista ja mitä etuja se tarjoaa lapsille ja nuorille, löydätte täältä.

Uusien jäsenten rekrytointi maahanmuuttajataustaisten parista voi tapahtua monella eri tavalla. WELLcome-projektissa olemme keränneet arvokkaita kokemuksia ja oppeja siitä, kuinka lapset, nuoret ja heidän perheensä voidaan innostaa mukaan urheiluseurojen toimintaan. Haluamme jakaa nämä havainnot kanssanne, sillä tiedämme, että tämä moninainen ryhmä voi joskus jäädä hyödyntämättömäksi voimavaraksi. Samalla tiedostamme, että monimuotoisuus rikastuttaa seurojen toimintaa ja luo osallistavamman ja dynaamisemman urheiluympäristön.

Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa

Lasten ja nuorten rekrytoimiseksi, joilla on maahanmuuttajatausta, tarvitaan halua kokeilla uusia menetelmiä ja kanavia. Tehokas tapa tavoittaa nämä kohderyhmät on vahvistaa yhteistyötä urheiluseurojen ja paikallisten toimijoiden kanssa, jotka työskentelevät integraation ja maahanmuuton parissa.

Aloita kartoittamalla, mitkä yhdistykset, organisaatiot tai kunnalliset toimijat alueellasi ovat yhteydessä maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten kanssa. Nämä toimijat voivat olla arvokkaita yhteistyökumppaneita rekrytointitoimissanne.

Näin voitte toimia:

  • Rakentakaa suhteita organisaatioihin, jotka ovat jo yhteydessä kohderyhmään, kuten integraatioyksiköihin, kielikouluihin tai monikulttuurisiin yhdistyksiin.
  • Järjestäkää yhteisiä tapaamisia ideoiden vaihdolle ja yhteisten aktiviteettien suunnittelulle, jotka voivat hyödyttää molempia osapuolia.
  • Harkitkaa tapahtumien tai aktiviteettien järjestämistä näiden toimijoiden kanssa näkyvyyden lisäämiseksi ja suuremman jäsenmäärän saavuttamiseksi.

Monimuotoisuuden tärkeys johtajuudessa

Rekrytoimalla maahanmuuttajataustaisia henkilöitä voitte vahvistaa organisaatiotanne ja edistää inklusiivisempaa toimintaa. Erilaisten taustojen omaavien henkilöiden mukaan ottaminen rikastuttaa yhdistystoimintaa ja tuo uusia näkökulmia, jotka voivat hyödyttää niin jäseniä kuin toiminnan kehitystä.

Valmentajien ja johtajien monimuotoisuus voi tehdä yhdistyksestänne houkuttelevamman ja saavutettavamman laajemmalle kohderyhmälle. Maahanmuuttajataustaiset henkilöt voivat tuoda mukanaan erityisosaamista, kielitaitoa, kulttuurista kompetenssia ja uusia ideoita, mikä helpottaa yhteydenpitoa lasten, nuorten ja heidän perheidensä kanssa.

Näin voitte tavoittaa potentiaalisia johtajia ja vapaaehtoisia

  • Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa: Rakentakaa suhteita organisaatioihin ja verkostoihin, jotka työskentelevät integraation parissa, kuten vastaanottokeskuksiin, kielikouluihin ja monikulttuurisiin yhdistyksiin. Nämä toimijat voivat auttaa teitä tavoittamaan henkilöitä, jotka eivät ehkä muuten ole harkinneet sitoutumista urheilutoimintaan.
  • Markkinoikaa mahdollisuuksia: Ilmoittakaa avoimista rooleista, kuten valmentajista, joukkueenjohtajista ja vapaaehtoisista useammilla kielillä ja kanavissa, joissa kohderyhmä on aktiivinen, kuten kirjastoissa, integraatiokeskuksissa tai yhdistysten omissa tapahtumissa.
  • Tarjotkaa tukea ja perehdytystä: Monet yhdistystoimintaan uudet tulevat henkilöt voivat kokea epävarmuutta siitä, mitä heiltä odotetaan. Tarjotkaa perehdytyskoulutusta ja ohjausta, jotka auttavat uusia vapaaehtoisia tuntemaan itsensä varmaksi rooleissaan.
Rakentakaa luottamusta ja pitkäaikaisia suhteita

Menestyksekäs rekrytointi ei ole vain roolien täyttämistä – se on myös ympäristön luomista, jossa kaikki tuntevat olevansa arvostettuja. Arvostamalla monimuotoisuutta ja tukemalla uusia jäseniä voitte houkutella ja pitää sitoutuneita johtajia ja vapaaehtoisia. Inklusiivinen lähestymistapa vahvistaa toimintaanne ja edistää kestävää urheilukulttuuria. Kun rekrytoitte maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, on tärkeää tarjota heille turvaa ja tukea heidän rooleissaan. Tässä on muutamia näkökohtia, jotka auttavat onnistumaan rekrytoinnissa ja tukemaan uusia johtajia:

Varmistakaa osaaminen ja antakaa perustiedot

On tärkeää antaa uusille valmentajille ja vapaaehtoisille oikeat edellytykset tuntea itsensä turvalliseksi ja varmaksi tehtävissään. Tarjotkaa koulutusta ja tukea varmistaaksenne, että kaikki kokevat olevansa päteviä rooleissaan. Selvittäkää, mitä koulutuksia tarjoavat teidän lajiliittonne, alueelliset urheilujärjestöt tai kunnat. Myös kansalaisjärjestöt ja kansalaisopistot voivat tarjota koulutuksia, jotka tukevat vaadittavaa osaamista. Tämä voi auttaa luomaan vahvempaa ja itsevarmempaa johtajuutta.

Kertokaa ja antakaa tietoa hallituksen toimintatavoista ja käytännöistä (esimerkiksi päätöksenteko ja kokoukset).

Joustavuus tehtävässä

Muistakaa, että monet uudet johtajat voivat olla epävarmoja siitä, kuinka kauan he voivat sitoutua yhdistyksen toimintaan. Tarjotkaa mahdollisuus sopia lyhyemmistä aikarajoista tehtäville, jotta niiden ottaminen hoitoon olisi helpompaa. On tärkeää olla joustava ja kuunteleva erilaisten tarpeiden ja edellytysten suhteen. Tarjotkaa tukea ja apua luodaksenne pitkäaikaista sitoutumista.

Tuki ja turvallisuus – häirintäyhdyshenkilö

On tärkeää luoda järjestelmä, jossa uudet johtajat ja vapaaehtoiset tietävät, että he voivat kääntyä jonkun puoleen, jos vaikeuksia ilmenee. Häirintäyhdyshenkilö tai tukihenkilön olemassaolo yhdistyksessä voi olla ratkaisevaa turvallisen työympäristön varmistamiseksi. Varmistakaa, että teillä on selkeä prosessi siitä, kuinka häirintätapaukset tai ongelmat käsitellään, ja että henkilö on tuttu kaikille jäsenille.

Materiaalit häirintäyhdyshenkilönä toimimiseen löytyvät täältä.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Uusien valmentajien, joukkueenjohtajien ja vapaaehtoisten löytämiseksi voitte tehdä yhteistyötä muiden sektoreiden ja yhdistysten kanssa, jotka jo työskentelevät integraation ja monimuotoisuuden parissa. Kansalaisopistot, siviilipalvelus ja muut voittoa tavoittelemattomat järjestöt voivat olla hyviä kanavia löytää henkilöitä, jotka haluavat sitoutua. Miettikää myös kysyä niitä, jotka eivät tavallisesti saa kutsuja. Yhteistyön luominen ja verkoston laajentaminen voi tuoda uusia resursseja ja sitoutumista yhdistykseen.

Videolla Turun kaupungin monikulttuurisen opetuksen suunnittelija Annika Rae kertoo, miten urheiluseurat ja valmistavan opetuksen toimijat voivat tehdä yhteistyötä lasten ja nuorten harrastamisen lisäämiseksi.
Haluatko videolle tekstityksen suomeksi?
  1. Napsauta ”Katso YouTubessa” -kuvaketta vasemmassa nurkassa.
  2. Napsauta ”Asetukset” -rataskuvaketta oikeassa alakulmassa.
  3. Valitse haluamasi kieli ja napsauta sitten vasemmalla olevaa ”Tekstitys/Alatunnisteet” -kuvaketta.
Luo positiivinen ja inklusiivinen kulttuuri

Jotta voitte rekrytoida ja pitää vapaaehtoisia, on tärkeää luoda tervetullut kulttuuri, jossa kaikki tuntevat olevansa arvostettuja. Tämä sisältää yhdistyksen arvojen selkeyttämisen, tuen ja palautteen tarjoamisen sekä osallistamisen edistämisen. Luomalla luottamusta ja kannustamalla uusia johtajia vahvistetaan heidän sitoutumistaan, ja yhdistys tulee inklusiivisemmaksi. Aktiivinen työskentely näillä alueilla luo turvallisen ympäristön, joka vahvistaa yhdistystä ja edistää kestävää urheilukulttuuria.