Teema 3: Rekrytointi
Tarvitseeko urheiluseuranne uusia jäseniä, valmentajia, joukkueenjohtajia tai vapaaehtoisia? Haluatteko lisätä moninaisuutta seurassanne? Tässä osiossa tarjoamme konkreettisia vinkkejä siitä, miten voitte tavoittaa eri taustaisia lapsia, nuoria ja heidän perheitään mukaan toimintaanne.
Maahanmuuttajataustaisten henkilöiden määrä kasvaa Suomessa tasaisesti. Sisällyttämällä maahanmuuttajataustaisia lapsia ja nuoria toimintaanne edistätte paitsi heidän kotoutumistaan, myös kannatte tärkeää yhteiskunnallista vastuuta urheiluseurana. Lisätietoa siitä, kuinka urheilu voi edistää kotoutumista ja mitä etuja se tarjoaa lapsille ja nuorille, löydätte täältä.
Uusien jäsenten rekrytointi maahanmuuttajataustaisten parista voi tapahtua monella eri tavalla. WELLcome-projektissa olemme keränneet arvokkaita kokemuksia ja oppeja siitä, kuinka lapset, nuoret ja heidän perheensä voidaan innostaa mukaan urheiluseurojen toimintaan. Haluamme jakaa nämä havainnot kanssanne, sillä tiedämme, että tämä moninainen ryhmä voi joskus jäädä hyödyntämättömäksi voimavaraksi. Samalla tiedostamme, että monimuotoisuus rikastuttaa seurojen toimintaa ja luo osallistavamman ja dynaamisemman urheiluympäristön.
Uusien jäsenten rekrytointi
Onko seuranne helposti lähestyttävä ja toivottaa tervetulleeksi?
Hyvä alku on käydä läpi seuranne verkkosivut, viestintäkanavat ja markkinointimateriaalit. Onko tieto selkeää, helposti luettavaa ja saavutettavissa? Onko se saatavilla selkokielisinä tai muilla kielillä? Miltä kuvat ja valokuvat näyttävät – heijastavatko ne monimuotoisuutta, vai onko parantamisen varaa, jotta useammat voivat tuntea itsensä tervetulleiksi seuraanne? Onko harjoitustilan sijainti helppo löytää ja saavutettavissa kaikille?
Vaikka tämä voi tuntua pitkältä toimenpide-ehdotuslistalta, pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus. Viestintänne muokkaamalla voitte edistää monimuotoisuutta, parantaa saavutettavuutta ja luoda osallistavamman ympäristön kaikille seurassa. Tässä muutamia konkreettisia vinkkejä:
- Kirjoita lyhyesti ja selkeästi – käytä yksinkertaisia lauseita ja vältä vaikeaselkoisia termejä.
- Käytä symboleja ja visuaalisia apuvälineitä – ne voivat helpottaa tekstin ja viestin ymmärtämistä.
- Rikasta materiaalianne monikulttuurisilla kuvilla – WELLcome-projekti suosittelee ilmaisia kuvapankkeja, jotka tarjoavat inklusiivisia valokuvia.
- Pyydä palautetta ulkopuolisilta – he voivat antaa arvokasta tietoa siitä, onko viesti selkeä ja ymmärrettävä. Suunnittele myös kohderyhmän kanssa – heidän näkemyksensä voivat tarjota tärkeitä oivalluksia siitä, mikä toimii parhaiten.
Näillä yksinkertaisilla muutoksilla voitte parantaa seuran saavutettavuutta ja luoda tervetulleemman ilmapiirin kaikille!
Järjestäkää “kokeilu”-tapahtumia
Monet urheiluseurat tarjoavat lapsille ja nuorille mahdollisuuden kokeilla toimintaa ennen jäsenyyttä. Tämä on erinomainen tapa madaltaa osallistumiskynnystä ja tehdä ensimmäinen askel seuratoimintaan helpommaksi.
Kielelliset vaikeudet, taloudelliset haasteet tai puutteellinen ymmärrys siitä, kuinka vapaa-ajan aktiviteetit toimivat Suomessa, voivat olla esteitä perheille, joilla on maahanmuuttajatausta, liittyä toimintaan. Lisäksi voi olla outoa tai turvatonta vanhemmille antaa lapsensa osallistua toimintaan, jossa vetäjät ja muut osallistujat ovat tuntemattomia. Siksi on tärkeää sisällyttää perheet prosessiin ja työskennellä luottamuksen rakentamiseksi.
Sateenkaari Koto ry:n “Sä osaat” -projekti on tuottanut videon ja esitteet kahdeksalla eri kielellä. Materiaalia voidaan käyttää esittelemään, kuinka vapaa-ajan aktiviteetteja järjestetään Suomessa ja tuomaan esiin, miten lasten ja nuorten harrastus voi olla hyödyllistä.
Täältä löydät videon ja esitteet maahanmuuttajataustaisille perheille vapaa-ajan aktiviteetteihin osallistumisen merkityksestä: ”Sä osaat” video.
Tehokas tapa tavoittaa tämä kohderyhmä on järjestää erityisiä ”kokeilu” -tapahtumia, jotka on suunnattu erityisesti maahanmuuttajataustaisille lapsille, nuorille ja heidän perheilleen. Osallistujien houkuttelemiseksi voitte tehdä yhteistyötä esimerkiksi koulujen kanssa, jotka tarjoavat valmistavaa opetusta, tai muiden paikallisten toimijoiden kanssa, joilla on vakiintuneet yhteydet kohderyhmään.
Perheenjäsenten osallistaminen ja turvallisen ja tervetulleen ilmapiirin luominen näissä tapahtumissa voi auttaa alentamaan kynnystä entisestään ja houkutella uusia jäseniä seuraanne. Seuraavassa osiossa löydätte lisää vinkkejä ja esimerkkejä mahdollisista yhteistyökumppaneista, jotka voivat auttaa teitä tavoittamaan uusia kohderyhmiä.
Jos mahdollista, voitte markkinoida tapahtumaa yhteistyökumppanin järjestämässä tilaisuudessa. Tämä antaa teille mahdollisuuden paitsi levittää tietoa tapahtumasta, myös antaa potentiaalisille osallistujille ja heidän perheilleen kasvot yhdistyksellenne ja toiminnallenne.
Varmistakaa, että jaatte helposti ymmärrettävää tietoa, joka selittää selkeästi tapahtuman paikan, ajan ja tarkoituksen. Käyttäkää ystävällistä ja inklusiivista otetta luodaksenne turvallisuuden ja tervetulleen ilmapiirin. Tämä henkilökohtainen lähestymistapa voi tehdä suuren eron luottamuksen rakentamisessa ja herättää kiinnostusta tapahtumaanne ja yhdistystänne kohtaan.
Vinkkejä osallistavan tapahtuman luomiseen
Tapahtumassa on tärkeää pitää rakenne yksinkertaisena ja helposti saavutettavana kaikille osallistujille. Tässä on muutamia vinkkejä:
- Luo kutsuva ilmapiiri: Tarjoa pieniä välipaloja, kuten mehua ja keksejä, luodaksesi rentouttavan ja tervetulleen ympäristön.
- Mukauta viestintää ja ohjeita: Valmista valmentajat ja ohjaajat käyttämään yksinkertaisia sanoja ja selkeää kehonkieltä. Näytä konkreettisia esimerkkejä harjoituksista ja aktiviteeteista, jotta osallistujien on helpompi ymmärtää. Materiaalivinkki: Sateenkaari Koto rf on tehnyt videon ja esitteet (suomeksi) vapaa-ajan ryhmien ohjaajille monikielisten, kulttuuristen ja uskonnollisten ryhmien ohjaamisesta.
- Keskittyminen leikkiin ja iloon: Pidä aktiviteettien ilmapiiri leikkisänä, jotta kokemus olisi hauska, osallistava ja mieleenpainuva niin lapsille kuin aikuisille.
Käytännön valmistelut:
- Tiedotusmateriaali: Valmista tiedotusmateriaali, joka on helppo jakaa vanhemmille ja lapsille. Käytä selkeää ja yksinkertaista tekstiä sekä symboleja, jotka vahvistavat viestejä. Tarjoa paikka, jossa voitte käydä materiaalin läpi vanhempien kanssa, kun lapset osallistuvat aktiviteetteihin.
- Selkeät symbolit ja opasteet: Merkitse toiminnalliset alueet, kuten WC:t, helposti ymmärrettävillä symboleilla. Varmista, että mukana on vaihtoehtoja unisex-, naisille, miehille ja esteettömille (invavessa) -vessoille.
- Selkeä opastus ja saavutettavuus: Opasteiden tulisi olla selkeitä, ja tapahtuman tulisi olla helppo löytää. Anna tietoa julkisesta liikenteestä ja muista kulkuvälineistä, jotta matka tapahtumapaikalle on helpompi.
Harkitse seuraavien sisällyttämistä:
- Tulkkipalvelu: Mikäli mahdollista, palkkaa tulkkeja yhteistyössä koulujen, yhdistysten tai vastaanottokeskusten kanssa, jotta viestintä olisi sujuvampaa.
Näillä valmisteluilla voitte luoda tapahtuman, joka on sekä tervetullut että osallistava, ja jossa kaikki osallistujat tuntevat itsensä nähdyiksi ja turvallisiksi.
Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa
Lasten ja nuorten rekrytoimiseksi, joilla on maahanmuuttajatausta, tarvitaan halua kokeilla uusia menetelmiä ja kanavia. Tehokas tapa tavoittaa nämä kohderyhmät on vahvistaa yhteistyötä urheiluseurojen ja paikallisten toimijoiden kanssa, jotka työskentelevät integraation ja maahanmuuton parissa.
Aloita kartoittamalla, mitkä yhdistykset, organisaatiot tai kunnalliset toimijat alueellasi ovat yhteydessä maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten kanssa. Nämä toimijat voivat olla arvokkaita yhteistyökumppaneita rekrytointitoimissanne.
Näin voitte toimia:
- Rakentakaa suhteita organisaatioihin, jotka ovat jo yhteydessä kohderyhmään, kuten integraatioyksiköihin, kielikouluihin tai monikulttuurisiin yhdistyksiin.
- Järjestäkää yhteisiä tapaamisia ideoiden vaihdolle ja yhteisten aktiviteettien suunnittelulle, jotka voivat hyödyttää molempia osapuolia.
- Harkitkaa tapahtumien tai aktiviteettien järjestämistä näiden toimijoiden kanssa näkyvyyden lisäämiseksi ja suuremman jäsenmäärän saavuttamiseksi.
Valmentajien, joukkueenjohtajien ja vapaaehtoisten rekrytointi, joilla on maahanmuuttajatausta
Monimuotoisuuden tärkeys johtajuudessa
Rekrytoimalla maahanmuuttajataustaisia henkilöitä voitte vahvistaa organisaatiotanne ja edistää inklusiivisempaa toimintaa. Erilaisten taustojen omaavien henkilöiden mukaan ottaminen rikastuttaa yhdistystoimintaa ja tuo uusia näkökulmia, jotka voivat hyödyttää niin jäseniä kuin toiminnan kehitystä.
Valmentajien ja johtajien monimuotoisuus voi tehdä yhdistyksestänne houkuttelevamman ja saavutettavamman laajemmalle kohderyhmälle. Maahanmuuttajataustaiset henkilöt voivat tuoda mukanaan erityisosaamista, kielitaitoa, kulttuurista kompetenssia ja uusia ideoita, mikä helpottaa yhteydenpitoa lasten, nuorten ja heidän perheidensä kanssa.
Näin voitte tavoittaa potentiaalisia johtajia ja vapaaehtoisia
- Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa: Rakentakaa suhteita organisaatioihin ja verkostoihin, jotka työskentelevät integraation parissa, kuten vastaanottokeskuksiin, kielikouluihin ja monikulttuurisiin yhdistyksiin. Nämä toimijat voivat auttaa teitä tavoittamaan henkilöitä, jotka eivät ehkä muuten ole harkinneet sitoutumista urheilutoimintaan.
- Markkinoikaa mahdollisuuksia: Ilmoittakaa avoimista rooleista, kuten valmentajista, joukkueenjohtajista ja vapaaehtoisista useammilla kielillä ja kanavissa, joissa kohderyhmä on aktiivinen, kuten kirjastoissa, integraatiokeskuksissa tai yhdistysten omissa tapahtumissa.
- Tarjotkaa tukea ja perehdytystä: Monet yhdistystoimintaan uudet tulevat henkilöt voivat kokea epävarmuutta siitä, mitä heiltä odotetaan. Tarjotkaa perehdytyskoulutusta ja ohjausta, jotka auttavat uusia vapaaehtoisia tuntemaan itsensä varmaksi rooleissaan.
Rakentakaa luottamusta ja pitkäaikaisia suhteita
Menestyksekäs rekrytointi ei ole vain roolien täyttämistä – se on myös ympäristön luomista, jossa kaikki tuntevat olevansa arvostettuja. Arvostamalla monimuotoisuutta ja tukemalla uusia jäseniä voitte houkutella ja pitää sitoutuneita johtajia ja vapaaehtoisia. Inklusiivinen lähestymistapa vahvistaa toimintaanne ja edistää kestävää urheilukulttuuria. Kun rekrytoitte maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, on tärkeää tarjota heille turvaa ja tukea heidän rooleissaan. Tässä on muutamia näkökohtia, jotka auttavat onnistumaan rekrytoinnissa ja tukemaan uusia johtajia:
Varmistakaa osaaminen ja antakaa perustiedot
On tärkeää antaa uusille valmentajille ja vapaaehtoisille oikeat edellytykset tuntea itsensä turvalliseksi ja varmaksi tehtävissään. Tarjotkaa koulutusta ja tukea varmistaaksenne, että kaikki kokevat olevansa päteviä rooleissaan. Selvittäkää, mitä koulutuksia tarjoavat teidän lajiliittonne, alueelliset urheilujärjestöt tai kunnat. Myös kansalaisjärjestöt ja kansalaisopistot voivat tarjota koulutuksia, jotka tukevat vaadittavaa osaamista. Tämä voi auttaa luomaan vahvempaa ja itsevarmempaa johtajuutta.
Kertokaa ja antakaa tietoa hallituksen toimintatavoista ja käytännöistä (esimerkiksi päätöksenteko ja kokoukset).
Joustavuus tehtävässä
Muistakaa, että monet uudet johtajat voivat olla epävarmoja siitä, kuinka kauan he voivat sitoutua yhdistyksen toimintaan. Tarjotkaa mahdollisuus sopia lyhyemmistä aikarajoista tehtäville, jotta niiden ottaminen hoitoon olisi helpompaa. On tärkeää olla joustava ja kuunteleva erilaisten tarpeiden ja edellytysten suhteen. Tarjotkaa tukea ja apua luodaksenne pitkäaikaista sitoutumista.
Tuki ja turvallisuus – häirintäyhdyshenkilö
On tärkeää luoda järjestelmä, jossa uudet johtajat ja vapaaehtoiset tietävät, että he voivat kääntyä jonkun puoleen, jos vaikeuksia ilmenee. Häirintäyhdyshenkilö tai tukihenkilön olemassaolo yhdistyksessä voi olla ratkaisevaa turvallisen työympäristön varmistamiseksi. Varmistakaa, että teillä on selkeä prosessi siitä, kuinka häirintätapaukset tai ongelmat käsitellään, ja että henkilö on tuttu kaikille jäsenille.
Materiaalit häirintäyhdyshenkilönä toimimiseen löytyvät täältä.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Uusien valmentajien, joukkueenjohtajien ja vapaaehtoisten löytämiseksi voitte tehdä yhteistyötä muiden sektoreiden ja yhdistysten kanssa, jotka jo työskentelevät integraation ja monimuotoisuuden parissa. Kansalaisopistot, siviilipalvelus ja muut voittoa tavoittelemattomat järjestöt voivat olla hyviä kanavia löytää henkilöitä, jotka haluavat sitoutua. Miettikää myös kysyä niitä, jotka eivät tavallisesti saa kutsuja. Yhteistyön luominen ja verkoston laajentaminen voi tuoda uusia resursseja ja sitoutumista yhdistykseen.
Haluatko videolle tekstityksen suomeksi?
- Napsauta ”Katso YouTubessa” -kuvaketta vasemmassa nurkassa.
- Napsauta ”Asetukset” -rataskuvaketta oikeassa alakulmassa.
- Valitse haluamasi kieli ja napsauta sitten vasemmalla olevaa ”Tekstitys/Alatunnisteet” -kuvaketta.
Luo positiivinen ja inklusiivinen kulttuuri
Jotta voitte rekrytoida ja pitää vapaaehtoisia, on tärkeää luoda tervetullut kulttuuri, jossa kaikki tuntevat olevansa arvostettuja. Tämä sisältää yhdistyksen arvojen selkeyttämisen, tuen ja palautteen tarjoamisen sekä osallistamisen edistämisen. Luomalla luottamusta ja kannustamalla uusia johtajia vahvistetaan heidän sitoutumistaan, ja yhdistys tulee inklusiivisemmaksi. Aktiivinen työskentely näillä alueilla luo turvallisen ympäristön, joka vahvistaa yhdistystä ja edistää kestävää urheilukulttuuria.
Kokemuksia WELLcome-projektista
WELLcome-projektissa yhdistimme urheiluseuroja ja kotoutumista edistäviä toimijoita. Esimerkiksi pilottiseuramme Åbo IFK teki yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin Turun vastaanottokeskuksen kanssa. Projektin aikana järjestimme yhdessä Åbo IFK:n ja Turun vastaanottokeskuksen kanssa kaksi ”kokeile ja tutustu” -tapahtumaa, jotka loivat turvallisen ja matalan kynnyksen ympäristön uusille osallistujille.
Järjestimme myös verkostotapaamisen Åbo IFK:n ja eri monikulttuuristen yhdistysten välillä Turussa. Tapaamisen tarkoituksena oli selvittää uusia tapoja rekrytoida jäseniä. Tapaamiseen osallistui useita edustajia eri organisaatioista urheilun ulkopuolelta. Voit lukea lisää tapaamisesta blogikirjoituksesta WELLcome-projektet främjar integrationsarbetet i Åbo.
Verkostotapaaminen johti kokeilutapahtumaan ja vahvisti yhteistyötä Åbo IFK:n ja näiden toimijoiden välillä. Erityisesti yhteistyö koulujen kanssa osoittautui erittäin hedelmälliseksi ja tulokselliseksi. Yleisesti voidaan todeta vinkkinä, että sektorirajat ylittävä yhteistyö rikastuttaa urheilua merkittävästi – se tuo uusia kontakteja, uutta tietoa ja inspiroivia ideoita.