Teema 1: Arvopohja
Yhteisen arvopohjan luominen on keskeistä urheiluseuran kehittämistyössä. Sopimalla yhdessä arvoista, kuten esimerkiksi kunnioitus, osallisuus ja oikeudenmukaisuus, voitte rakentaa kestävän ja positiivisen urheilukulttuurin perustan. Kun seuralla on selkeä ja yhteisesti tunnettu arvopohja, on tärkeää palata siihen säännöllisesti. Tämä tarjoaa samalla mahdollisuuden dialogiin ja pohdintaan yhteisistä arvoistanne.
Learning Café -menetelmä
Learning Café -menetelmä on oiva tapa edesauttaa dialogia ja luoda rento ilmapiiri, jossa osallistujat voivat keskustella yhdessä eri teemoista pienryhmissä. Tämä edistää turvallista ja tervetulleeksi toivottavaa tunnelmaa.
Learning Café -menetelmän tavoitteena on edistää yhdessä oppimista, jakaa kokemuksia ja vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta seuran sisällä. Menetelmä sopii erityisen hyvin tilanteisiin, joissa halutaan käsitellä useita kysymyksiä tai luoda epämuodollinen ilmapiiri, jossa kaikki voivat jakaa ajatuksiaan ja näkökulmiaan vapaasti.
Hyödyntämällä Learning Café -menetelmää voitte osallistaa jäseniänne entistä syvemmin arvokeskusteluihin, vahvistaa heidän osallisuuttaan ja luoda yhdessä yhteisen vision tulevaisuudelle – vision, joka heijastaa monimuotoisuutta, kunnioitusta ja yhteisöllisyyttä.
Learning Café
Valmistelu ja materiaalit
Tarvittavat materiaalit:
- Kolme suurta paperiarkkia (esim. pöytäliinapaperia tai fläppitaulupapereita).
- Vähintään kolme kynää (yksi kutakin teemapöytää varten).
- Kaksi eriväristä kynää osallistujaa kohden (vaihtoehtoisesti osallistujat voivat käyttää kahta erilaista tarraa merkkaamaan prioriteettinsa harjoituksen viimeisessä vaiheessa).
- (Kahvia, teetä ja mahdollisesti muita tarjoiluja)
Ennen harjoitusta:
- Aseta tilaan kolme pöytää, yksi kutakin teemaa varten.
- Aseta suuri paperiarkki ja kynä jokaiselle pöydälle
- Kirjoita jokaiselle paperiarkille yksi teema. Tässä ehdotuksia teemoiksi:
- Nykytila: Mitä toimii hyvin urheiluseurassamme?
- Call to Action: Mitä voimme heti alkaa tehdä edistääksemme yhdenvertaisuutta toiminnassamme? Mitkä toimenpiteet ovat ensi kauden prioriteetteja?
- Parkkipaikka: Mitkä pitkän aikavälin kysymykset vaativat jatkokeskustelua? Millaiselta haluamme toimintamme näyttävän viiden vuoden kuluttua?
Learning Café vaihe vaiheelta
Johdanto:
- Esittele menetelmä ja keskustelun tavoitteet. Korosta, että kaikkien osallistujien panos on arvokas ja että osallistujat voivat kirjoittaa ajatuksensa, ideansa ja mielipiteensä suoraan paperille.
Ryhmäjako:
- Jaa osallistujat kolmeen pienryhmään (3–10 henkilöä ryhmän koosta riippuen).
Keskustelu ja muistiinpanot:
- Jokainen ryhmä aloittaa yhden pöydän ääressä, jossa on tietty teema kirjattuna (nykytila, call to action tai pysäköintialue).
- Ryhmillä on 15–20 minuuttia aikaa keskusteluun per pöytä.
- Osallistujat keskustelevat annetusta teemasta ja kirjaavat ajatuksensa ja ideansa suoraan paperille.
Vaihto:
- Kun aika on kulunut, ryhmät siirtyvät seuraavalle pöydälle toisen teemaan pariin
- Yksi henkilö aiemmasta ryhmästä jää asemalle lyhyesti tiivistämään edellisen keskustelun uudelle ryhmälle.
- Osallistujat jatkavat keskustelua ja rakentavat edellisen ryhmän tekemien muistiinpanojen pohjalta.
Lukeminen ja priorisointi:
- Kun kaikki ryhmät ovat käyneet kaikkien pöytäteemojen äärellä, osallistujat kiertävät viimeisen kerran lukemassa yhteen kerättyjä muistiinpanoja.
- Pyydä osallistujia priorisoimaan tärkeimmät toimet esimerkiksi äänestämällä (tarroilla, post-it-lapuilla, värikynillä jne.).
- Äänestys tapahtuu yksilöllisesti, ja merkitsemiseen voi käyttää sovittuja symboleja tai värikoodeja.
Koonti ja esittely:
- Kun äänestys on valmis, kerää kaikki osallistujat yhteen ja käy tulokset läpi yhdessä. Tämä mahdollistaa laajan ajatusten vaihdon ja yhteisen ymmärryksen keskustelluista kysymyksistä.
- Tunnista eniten ääniä saaneet muistiinpanot ja laadi niiden pohjalta yhteenvetona toimenpidesuunnitelma. Esimerkki toimenpidesuunnitelmasta Learning Café -menetelmän tuloksena löytyy täältä.
- Esittele tulokset ja keskustelkaa seuraavista askelista ideoiden muuttamiseksi konkreettisiksi toimiksi.
Menetelmä ei ainoastaan edistä laajaa ajatusten vaihtoa, vaan myös tukee yhteistä ymmärrystä ja selkeiden prioriteettien asettamista tulevaisuutta varten.
Soveltaminen ryhmäkoon mukaan
Harjoitus toimii parhaiten 10–30 osallistujan ryhmässä.
Pienemmille ryhmille voitte vähentää asemien määrää tai pidentää keskusteluaikaa.
Suuremmille ryhmille voitte lisätä asemia tai jakaa osallistujat useisiin rinnakkaisiin ryhmiin.
Kokemuksia WELLcome-projektista
WELLcome-projektissa käytimme Learning café -menetelmää Åbo IFK:n ja Blue Foxin kanssa. Menetelmän avulla syntyi antoisia keskusteluja, joille ei aiemmin seurassa ollut löytynyt aikaa tai tilaa. Mahdollisuus ajatusten vaihtamiseen, sekä toimijoiden että jäsenten välillä, sai osallistujilta paljon kiitosta.