Rörelse utan jämlikhet? Anti-gender-rörelsen och jämställdhetens utmaningar i idrotten
Vem får delta och på vilka villkor? Fysisk aktivitet, idrott och tävling bör hylla rättvist spel, gemenskap och respekt för andra, men dessa principer har nu blivit centrum för intensiva debatter. Transidrottares deltagande, kvinnors rättigheter och biologins roll har blivit politiska slagträ som formar idrottsvärlden. Anti-gender-rörelsen – en rörelse som motsätter sig jämställdhet, flickors och kvinnors rättigheter samt rättigheter för köns- och sexuella minoriteter – har även letat sig in i idrottens värld. Vad innebär detta för idrottare, idrottens värderingar och samhället i stort?
Begreppet anti-gender kan upplevas främmande och förvirrande eftersom det har sin grund i akademisk litteratur. Kortfattat syftar anti-gender på en internationell rörelse och ideologisk riktning där olika aktörer aktivt motsätter sig jämställdhet, kvinnors och flickors samt köns- och sexuella minoriteters rättigheter. Speciellt kvinnors, flickors och hbtq-personers sexuella och reproduktiva rättigheter ifrågasätts globalt, till exempel rätten till abort. Anti-gender-rörelsen kan också beskrivas som ett steg tillbaka för jämställdheten, då den strävar efter att återkalla redan uppnådda reformer som främjat jämlikhet. (NJKL 2022)
Hur märks denna anti-gender-rörelse inom idrotten, om den alls gör det? Detta är en intressant fråga som vi vill diskutera med er som arbetar inom idrotten. Vi vet att anti-gender-rörelsen är ett komplext fenomen som ibland är svårt att identifiera. Det kan sägas att anti-gender är som tvål – svår att få grepp om, vilket gör det svårt att exakt definiera dess former inom idrotten.
Idrott sker dock inte i ett vakuum utan påverkas av kulturens och samhällets attityder och förändringar. Anti-gender-rörelsen är mest synlig inom idrotten genom förbud, regler och kritik som riktas mot transidrottare. En av de största diskussionerna under årets OS i Paris berörde könet hos 25-åriga boxaren Imane Khelif. Cis-kvinnan och OS-mästaren Khelif blev föremål för fientlig mobbning och falska påståenden om att hon skulle vara trans- eller intersexperson.
Internationella olympiska kommittén (IOK) tog det ovanliga steget att kommentera situationen på grund av hatet som riktades mot Khelif och meddelade att könstester inte längre kommer att genomföras. IOK konstaterade att ”det finns ingen enkel lösning på situationen, och förändringar görs när konsensus uppnås.” (YLE 2024)
Kön och kvinnlighet ses ofta ur ett västerländskt, vitt perspektiv, och detta gäller även inom idrotten. Liksom Khelif har tennisstjärnan Serena Williams och OS-mästaren Caster Semenya utsatts för transfientliga attityder eftersom de inte uppfyller västerländska ideal för kvinnlig skönhet. (GLAAD 2024) Sydafrikanska medeldistanslöparen Semenya vann förra året en rättsprocess i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, som fastslog att hon utsatts för diskriminering då hon nekades att tävla i damernas 800-meterslopp.
Khelif och Semenya är inte ensamma om att ha blivit offer för hat och falska påståenden relaterade till kön. Den finska före detta höjdhopparen och transkvinnan Jade Nyström utsattes för hat vid 17 års ålder efter att hon kommit ut som transperson och visat stöd för den första transpersonen att delta i OS, Laurel Hubbard (YLE 2021).
Fallen på elitnivå har lett till att internationella idrottsförbund börjat granska sina riktlinjer och regler för mästerskapstävlingar. Till exempel förbjöd det internationella simförbundet FINA år 2022 transkvinnor från att delta i kvinnoklasser vid mästerskapstävlingar. Samtidigt föreslog FINA att skapa en öppen klass, utöver kvinno- och herrklasserna, där transpersoner kan delta. FINAs nya linje tillåter transkvinnor som inte genomgått ”manlig pubertet” att delta i kvinnoklasser, vilket innebär att könskorrigeringen måste ha skett före 12 års ålder (YLE 2022). Ett problem med FINAs policy är kopplingen till medicinsk bekräftelse av kön. Det brittiska nationella hälsosystemet NHS beslutade i år att sluta ordinera pubertetshämmande hormoner till barn och ungdomar med könsdysfori (CNN 2024). Istället rekommenderas psykosocialt och psykologiskt stöd som primär vård för transungdomar. Detta gör det praktiskt taget omöjligt för en brittisk transsimmare att tävla i kvinnoklasser eftersom de inte haft möjlighet till medicinsk könsbekräftelse före 12 års ålder.
Även triathlonens internationella förbund röstade 2022 om regler för transidrottare. De nya reglerna tillåter transkvinnor att tävla i kvinnoklasser, men med strängare krav: testosteronnivån måste nu ligga under en viss gräns i två år, istället för ett år som tidigare (HS 2022). Man kan fråga sig varför vissa egenskaper kopplade till kön ses som orättvisa medan andra egenskaper inte gör det. Varför är en basketspelares längd, en simmares kroppsbyggnad eller en klättrares handlängd inte lika problematiska som ”hormonella fördelar”?
Uteslutning är dock inte begränsad till elitnivån. I USA har lagar införts på delstatsnivå som förbjuder transkvinnor och flickor att delta i idrottskategorier som överensstämmer med deras könsidentitet. Denna exkludering sprider sig även till barn och unga, vilket påverkar deras möjlighet att delta i idrott. Idrott och motion ska vara tryggt, rättvist och jämlikt för alla. Exkludering baserad på könsidentitet eller könsegenskaper är oacceptabelt och förstärker snäva uppfattningar om kön.
Alla människor, inklusive trans-, inter- och icke-binära personer, ska ha rätt att delta i idrott, från elitnivå till motionsgrupper. Idrott kan vara en källa till jämlikhet och gemenskap, men det kräver att vi aktivt försvarar de värderingar vi firar på arenor och planer. Vi måste se till att idrotten förblir fri från diskriminering!
Katri Jalonen
Magisterstuderande i genusvetenskap och praktikant vid Kvinnoorganisationens Centralförbund
Blev du intresserad av ämnet?
Välkommen till den öppna och kostnadsfria Hållbar idrottsförenings – nätverksträffen måndagen den 16 december 2024 kl. 17.30–19. Under mötet diskuteras anti-gender-rörelsen och hur den syns och påverkar inom idrott och motion. Läs mer och anmäl dig här!
Kategorier:
Allmänt
Hållbar idrottsförening
Nätverksträff