Move! 2024: Färre yngre elever med låg fysisk förmåga – men tydliga regionala skillnader kvarstår
På onsdag 11 december presenterades resultaten från 2024 års Move! – mätningar. Jämfört med året innan visar höstens resultat att allt färre elever i årskurs 5 har låg fysisk funktionsförmåga. För elever i årskurs 8 har nivån förblivit densamma. I resultatenframgår tydliga skillnader regionalt både mellan årskurserna och mellan könen. I majoriteten av välfärdsområdena har den fysiska funktionsförmågan förbättrats. Ändå framkommer det att 38 % av eleverna som deltagit i mätningen ligger på en nivå av fysisk funktionsförmåga som belastar eller inverkar skadligt på hälsan och välbefinnandet.
Regionala skillnader
Regionalt varierar den fysiska funktionsförmågan mellan elever bosatta i städer och på landsbygden. Barn och unga i stadsmiljö och tätort presterar generellt bättre än barn och unga på landsbygden. På landsbygden visar resultaten att 50 % av flickorna i årskurs 8 har låg funktionsförmåga, vilket är ett sämre resultat än förra året. I tätorterna har 41,6 % av flickorna i årskurs 8 låg funktionsförmåga, vilket visar att funktionsförmågan inte har förändrats.
Regionala skillnader framkommer även mellan vissa kommuner och välfärdsområden. Jämfört med åren innan har det skett en positiv utveckling inom välfärdsområdena i den fysiska funktionsförmågan hos barn och unga. Minst antal elever med låg funktionsförmåga är bosatta i Västra Nylands, Birkalands och Norra Österbottens välfärdsområden. Flest elever med låg funktionsförmåga finns i Mellersta Österbottens, Satakuntas och Kymmenedalens välfärdsområden.
Den generella funktionsförmågan
Nivån på barn och ungas funktionsförmåga, jämfört med tidigare år, visar att 38 % av eleverna ligger på en nivå av fysisk funktionsförmåga som belastar eller inverkar skadligt på hälsan och välbefinnandet. I årskurs 5 har färre elever sämre fysisk funktionsförmåga medan elevers fysiska funktionsförmåga i årskurs 8 är på samma nivå som tidigare år.
Baserat på resultaten från välfärdsområdena går det att dra följande slutsatser:
- I Österbotten har en betydande andel flickor och pojkar i årskurs 5 en funktionsförmåga som kan påverka hälsa och välbefinnande negativt.
- Även i huvudstadsregionens områden är andelen flickor i samma ålder betydande, medan pojkar visar något lägre siffror.
- I Västra Nylands välfärdsområde är andelen barn med en låg funktionsförmåga något lägre än i både Österbotten och huvudstadsregionen.
Kategorier:
Allmänt