Mera kunskap i ny förpackning – lyckat idrottsseminarium i Vörå
Det allra försa finlandssvenska idrotsseminariet
Intensivt, intressant och idégivande. Det är ett sätt att sammanfatta första finlandssvenska idrottsseminariet, som arrangerades på Norrvalla i Vörå.
Christer Malm
Christer Malm, professor vid den idrottsmedicinska enheten på Umeå Universitet, inledde seminariet. Med stöd i vetenskaplig forskning gav han en bild över barn och ungdomars träning.
– Hur fysiskt aktiva vi är som barn kan kopplas till hur fysiskt aktiva vi är som vuxna. Och fysisk aktivitet vet vi att ge längre livslängd, sade Malm.
Mångsidighet är bra för barn och ungdomar – tidig specialisering är inte bra. Och det finns mycket för idrottsrörelsen att fundera över och arbeta med i de ungas idrottande.
– Det går inte att se talang i en tioåring. Det finns inga test att göra på en tioåring för att se hur bra den blir som vuxen, sade Malm.
Christoph treier
Christoph Treier, mental tränare med lång och stor erfarenhet, gav en djup inblick i mental träning och hur den kan användas.
– I mental träning lär vi oss hur vi tänker, sade Treier.
Han konstaterade att alla inte behöver mental träning. Olika människor har olika behov.
– Vi behöver särbehandla människor mera, sade Treier.
Han påtalade behovet av att idrottare ska ges redskap för att kunna tänka själva.
– Vi har för många som känner att det behövs ge order. En bra tränare ska kunna förklara varför vi gör en viss sak på ett visst sätt, sade Treier.
Roland Villför & Harri Halme
Roland Villför från Vörå idrottsgymnasium och Finlands svenska skidförbundet gav en bild av FSS verksamhet, och hur förbundet bygget broar. Teambuilding var temat för hans och managern Harri Halmes föreläsning.
Halme, en av den finländska idrottens mest framgångsrika manager och evenemangsproducenter, inledde med att konstatera.
– Varje gång någon ringer mig så vill de att jag fixar pengar. Men jag har aldrig lovat någon pengar. Aldrig, sade Halme.
Han konstaterade att branding börjar med självkänslan hos idrottaren.
– Allt bygger på det då någonting ska marknadsföras. Vi pratar för lite om idrottarnas personligheter och vilken typ av personer de är. Det mesta fokuserar på prestationer, sade Halme.
Han har haft en enastående förmåga att driva sina projekt – och ger en förklaring.
– Du måste göra din hemläxa om du vill ha ett jakande svar från någon, sade Halme.
Diana Haldin
Diana Haldin, som är näringsterapeut, gjorde en djupdykning i kostens betydelse för idrottaren. Och kostens betydelse är stor för att orka med idrotten och vardagen.
– Det spelar ingen roll hur bra träning vi har planerat om det inte finns energi att genomföra den, sade Haldin.
Även kring kosten läggs grunden i unga år för det som sker senare i livet.
– Vi ska bygga rutiner redan som unga, men de omformas vartefter beroende på i vilket skede i livet vi befinner oss. Och det finns inte bara ett sätt att äta på, utan flera.
– Jag vill också ta död på en myt: Att en idrottare inte ska få äta godis och skräpmat stämmer nämligen inte, sade Haldin.
Paneldiskussioner, workshops & utvärdering
Tre av föreläsningarna hade också paneldiskussioner – och det blev bra diskussioner i panelerna och bland seminariedeltagarna.
Mikael Westö gav exempel på olika övningar att bygga uppvärmningar med medan Saara Norrgrann presenterade Taitoc-konceptet på sin workshop.
Årets seminarium, som arrangerades av FSI tillsammans med grenförbunden och Folkhälsan utbildning kommer att utvärderas och därefter funderas det på om seminariet får en fortsättning nästa år.
Kategorier:
Allmänt