Inför valet 2025: Vi säkrar idrottsföreningarnas framtid

Inför kommunal- och välfärdsområdesvalet 2025 lyfter Finlands Svenska Idrott fram sina styrelsemedlemmars perspektiv på motion och idrott. I detta inlägg förklarar styrelsemedlemmen Jenny Snellman varför det är avgörande att trygga idrottsföreningarnas framtid och hur kommuner kan underlätta deras arbete.

Finlands Svenska Idrotts styrelsemedlem Jenny Snellman

Vi säkrar idrottsföreningarnas framtid

Idrottsföreningarna spelar en avgörande roll i samhället och erbjuder en mångsidig verksamhet för alla åldrar. I Finland finns omkring 9 000 föreningar, där 1,8 miljoner människor deltar på olika sätt. Dessa föreningar handlar inte enbart om tävlingsidrott – de skapar även möjligheter till motion och rörelse för så många som möjligt.

Kommuner och städer är en betydande finansiär och resurs för idrottsföreningarna. Precis som samarbetet mellan hem och skola är avgörande, är även dialogen mellan föreningar och kommuner oerhört viktig. Mycket har förbättrats, men det finns fortfarande stora möjligheter att utveckla samarbetet. Med rätt vilja är allt möjligt! Därför uppmanar jag tjänstemän och politiker att besöka föreningar för att bättre förstå deras verksamhet och behov.

Eldsjälarna bakom idrotten

Idrottsföreningar drivs i stor utsträckning av ideella krafter – föräldrar, engagerade individer och andra eldsjälar som efter sina arbetsdagar ser till att barn och unga får möjlighet att idrotta. Runt 500 000 frivilliga arbetar aktivt inom idrotten i Finland.

För att dessa eldsjälar ska kunna fokusera på det som verkligen betyder något – verksamheten – är det viktigt att minska onödig byråkrati. Kommuner och städer bör inte belasta föreningarna med komplicerade administrativa processer, utan snarare underlätta deras arbete. Jag utmanar därför dig som kandidat, och kanske blivande lokalpolitiker, att ifrågasätta gamla strukturer. Bara för att något gjorts på ett visst sätt i 20 år betyder det inte att det inte kan förbättras. Digitalisering av rapporteringssystemen vore en enkel men effektiv åtgärd.

Utmaningar med hallar och avgifter

Många kommuner kämpar med brist på ändamålsenliga idrottshallar och träningstider. Vädret kan också begränsa möjligheterna att idrotta utomhus. Dessutom måste föreningar ofta betala höga avgifter för att använda kommunala idrottsanläggningar, vilket skapar ekonomiska klyftor. Höga hyror leder till höga deltagaravgifter, vilket i sin tur kan göra det svårt för vissa familjer att ha råd med organiserad idrott. Ett ohållbart ekorrhjul.

En del kommuner erbjuder verksamhetsstöd – men först efter att föreningarna har betalat sina hallhyror. Är det verkligen rimligt? Först betalar man avgiften, sedan ansöker man om stöd från samma kommun, vilket skapar onödig byråkrati. Det mest effektiva sättet att stötta föreningar vore att kraftigt reducera hallhyrorna från början. Det skulle göra idrotten mer tillgänglig och rättvis för fler.

Hur kan kommunerna säkerställa att idrottshallarna används effektivt? En lösning är att mäta användningen, exempelvis genom att registrera antal deltagare per träningstillfälle och analysera föreningarnas bokslut.

Rättvis behandling över kommungränser

En annan viktig fråga är hur idrottsföreningar behandlas när deras utövare kommer från flera olika kommuner. Om en idrottsförening har sin hemkommun i Helsingfors men lockar många aktiva från Esbo, kan föreningen få minuspoäng i Helsingfors för att en del av deltagarna kommer från Esbo. Detta kan innebära minskat stöd eller färre träningstider. Samtidigt kan föreningen inte söka stöd i Esbo eftersom den är registrerad i Helsingfors. Detta är bara ett exempel, men liknande situationer förekommer i många kommuner. Jag utmanar er kandidater att undersöka hur detta fungerar i era egna kommuner och fundera på hur samarbetet över kommungränser kan förbättras.

En investering i framtiden

Vi pratar ofta om att barn rör sig för lite. De åtgärder jag lyft fram kan tyckas små i det stora hela, men de har en enorm betydelse för föreningarna och deras arbete. Idrottsföreningar skapar värdefull verksamhet för hundratusentals människor – de bidrar till ökad fysisk aktivitet och spelar en viktig roll för den mentala hälsan.

Att satsa på föreningslivet är en investering i framtiden.

Därför spelar det roll vem du röstar på!

Jenny Snellman

Finlands Svenska Idrotts styrelsemedlem

Kategorier:
Allmänt