Idrottskompis – en succé på Åland!

På hösten 2024 startades projektet Idrottskompis som ett samarbete mellan Åland Idrott och Finlands Svenska Idrott – för att stödja barn och unga med  funktionsnedsättning/variation att hitta en fritidsaktivitet genom att möjliggöra stödd prövning.

Lena Eriksson från Ålands idrott berättar att de ville att fler skulle hitta till idrotten och då behövde  vi möjliggöra det med hjälp av “Idrottskompis”-projektet. Vi tror att det behövs stöd för personer med funktionsnedsättning att hitta något man kanske inte trodde var möjligt eller visste att fanns. Att få se att andra kan göra olika saker gör att man börjar tro att man själv också kan göra liknande saker.

Hur fick Idrottskompis sin början?

Idrottskompis härstammar från Valtti programmet, som har verkat i Finland (på fastlandet) sedan år 2016 av Finlands Paralympiska Kommitté. Under åren 2016-2023 har 1424 barn/unga i åldern 6-23 deltagit i Valtti programmet, varav 47% av deltagarna hittade en fritidsaktivitet som de fortsatte med efter att deltagit i Valtti. 

Valtti fungerade inte som namn på Åland och därför döptes programmet om till Idrottskompis. Den största skillnaderna mellan Valtti och Idrottskompis är att under Valtti så prövar barnet/ungdomen och stödpersonen (som oftas är en studerande) på  minst fyra olika fritidsaktiviteter medan på Åland så fick de pröva på så många fritidsaktiviteter som de hann under den begränsade tidsperioden.

Hur framskred Idrottskompis?

Ifall vi frågar Lena Eriksson från Ålands Idrott som koordinerade Idrottskompis programmet på Åland så nådde Idrottskompis programmet alla sina förväntningar.
Som nytt projekt påbörjades det i en väldigt liten skala med endast 5 adepter (barn/unga) och 15 idrottskompisar (studeranden). Alla adepter fick pröva på olika aktiviteter utgående från önskemål. Alla adepter hittade en fritidsaktivitet som de kan fortsätta med och idrottsföreningarna var suveräna på att ta emot adepterna med öppna armar.

Så här framskred Idrottskompis: 

  • Samarbete mellan Lena Eriksson från Ålands Idrott och Lotta Nylund från Finlands Svenska Idrott började på våren 2024. Lotta har också koordinerat det svenskspråkiga Valtti-programmet på fastlandet fr.o.m. år 2018.
  • Hösten 2024 började med ett informationstillfälle för studeranden på närvårdarlinjen på yrkesgymnasiet då de skulle inom ramen för en praktikperiod fungera som idrottskompisar.
  • Ansökning för att vara adept i projektet gjordes i samarbete med DUV på Åland, träningsskolan och Ålands hälso- och sjukvård.
  • Lena från Ålands Idrott parade ihop adepten med studeranden, som tillsammans skulle pröva på fritidsaktiviteter under hösten.
  • Efter det träffades studeranden och adepten för första gången vid en kick-off för att lära känna varandra och rita upp en plan över aktiviteter som kunde intressera adepten.
  • Sedan blev det studerandens uppgift att kontakta idrottsföreningar och kolla ifall de var villiga att prova på aktiviteterna. Därefter prövade studeranden och adepten på så många aktiviteter som de hann och ville under hösten.   
  • Till slut träffades adepten (möjliga vårdnadshavare) och studeranden för sista gången för att fundera på hur adepten kunde fortsätta hädanefter.

Vad behöver fortfarande utvecklas?

Helheten kommer att ses över – hur vi på bästa sätt kan hitta idrottskompisar om/när vi inte har studerande att tillgå. Fler tränare/ledare behöver ges möjlighet till utbildning  för att vara trygga i att bemöta personer med funktionsnedsättning/variation.
Vi behöver också fundera över upplägget bland annat  längden/tiden som olika individer får möjlighet att ha en idrottskompis och även hur många aktiviteter en adept skall ges möjlighet att testa under en period. Vi kan med den lilla erfarenhet vi fick från testperioden hösten 2024 säga att man behöver testa på samma idrott fler gånger för att veta om det är något en kan tänka sig fortsätta med.

De härliga nyheterna är att Finlands Svenska Idrott och Ålands Idrott meddelar att samarbetet fortsätter och Idrottskompis startar igen med ett nytt gäng redan under våren 2025!

Kategorier:
Allmänt