Idrottsföreningsupplevelser spelar roll för ungas integration och självkänsla – ”Let’s be better: Welcoming all in sports”
Vid WELLcome-projektets slutseminarium ”Let’s be better: Welcoming all in sports” diskuterades betydelsen av motion, idrottsaktiviteter och föreningsverksamhet för integrationen av barn och unga med invandrarbakgrund. Det internationella, flerspråkiga och mångkulturella evenemanget hölls i början av december i Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland i Esbo. Budskapet var att skapa en trygg och inkluderande kultur i idrottsföreningar där alla deltagare känner sig välkomna.
Seminariet ”Let’s be better: Welcoming all in sports” ordnades i samarbete mellan Humak och Finlands Svenska Idrott (FSI) som en del av WELLcome-projektet. Seminariet hölls på engelska för en mångfaldig publik, och programmet teckenspråktolkades till talad engelska.
Humak strävar genom WELLcome-projektet efter att främja jämlikhet och utbilda aktörer med förståelse för mångfald. Mångfald och interkulturalitet, värderingar som främjar förståelse för olika människor, barns och ungas aktiviteter, samt föreningsliv och betydelsen av frivilligarbete är centrala i Humaks värdegrund och undervisning.
Dakota Robin berättade en gripande historia om sitt liv i en idrottsförening. Livet förändrades när det inte längre fanns en plats för honom i föreningen. Efter en svår tid förändrades livet till det bättre tack vare hans egna insikter och hans mammas stöd. Slutseminariet hölls i samarbete med Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland. Foto: Mari Waegelein.
Barn och unga behöver en trygg miljö för sina fritidsaktiviteter
Vid seminariet deltog internationella och nationella experter, idrottsledare, föreningsrepresentanter, forskare och idrottare. Särskilt de ungas berättelser berörde. De konkretiserade föreningsarbetets betydelse. Exempelvis har tränare stor påverkan på ungas idrottande och deras utveckling som individer. Att bli exkluderad från föreningsverksamhet kan leda till psykisk ohälsa, utanförskap och till och med kriminalitet.
Att delta i idrottsföreningsverksamhet kan vara en utmaning för personer med invandrarbakgrund eller minoritetstillhörighet av många olika skäl.
Seminariet fokuserade på vikten av att bli accepterad som den man är. Detta kräver ökad kunskap och förståelse. De hot som fördomar och bristande utbildning utgör lyftes fram. Föreläsarna tog upp globala perspektiv och ekonomiska aspekter.
Genom barn och unga kan också invandrarföräldrar bättre integreras i samhället, dess språk och kultur. En förälder till ett barn som flytt från kriget i Ukraina berättade att det var först i föreningsverksamheten som hon såg sitt barn le för första gången.
Samhällspedagogstuderandena Siina Mäenpää och Anna Konkari deltog i arrangemangen kring WELLcome-seminariet som en del av sina valbara studier inom studentgruppen. Foto: Marika Stam.
Text: Marika Stam
Urspungsartikel
Porträtt och panelbilder: Mari Waegelein
Kategorier:
WELLcome