Glenn Lindholm tjänstledig från Finlands Svenska Idrott – kliver in i OS-projekt med Kina

Glenn Lindholm, sportchef vid Finlands Svenska Skidförbund (FSS), beviljas tjänstledighet under perioden 1.6.2025–28.2.2026 för att ta sig an ett prestigefyllt internationellt uppdrag. Under nio månader kommer han att fungera som chefstränare för det kinesiska skidlandslaget i deras förberedelser inför och under de Olympiska vinterspelen i Milano-Cortina 2026.

Uppdraget är ett resultat av ett erbjudande från Winter Sports Administrative Center of General Administration of Sports of China, och innebär att Glenn får leda och bidra till ett av världens största idrottsprogram – i en miljö där det ställs höga krav på resultat, samarbete och professionalism.

– Det här är ett tidsbundet projekt, och jag återgår till min tjänst vid Finlands Svenska Idrott/FSS efter avslutat uppdrag, säger Glenn, och ser det som ett steg som gynnar både hans personliga utveckling och framtida arbete inom den finlandssvenska idrottsrörelsen.

Vad ser du mest fram emot i rollen som chefstränare för det kinesiska laget?
– Jag har jobbat i Kina tidigare, så jag vet vad som väntar. Det som fascinerar mest i den kinesiska idrottskulturen är den proffsiga inställningen till idrott och de moderna träningsförhållandena. Som chefstränare har jag givetvis ett stort ansvar, speciellt då målet är att prestera på OS. Det som jag ser fram emot mest är gemenskapen och samhörigheten i teamet, det att alla bor, tränar och lever tillsammans samt strävar mot ett gemensamt mål. 

Samtidigt som uppdraget innebär en intensiv period på elitnivå, ser Glenn även tydliga möjligheter till kompetensutveckling som på sikt kommer att gynna FSS och dess medlemsföreningar.

Hur tror du det här uppdraget kommer att utveckla dig – och vad tar du med dig tillbaka till FSS?
För flera år sedan tog jag min äldsta son Remi med på ett tränaruppdrag till Kina. Man kan väl säga att den upplevelsen förändrade honom som idrottare och lyfte honom till en ny nivå. Remi upplevde hur mycket och hårt man egentligen kan träna. Det är väl lite av det här som jag skulle vilja bidra med inom finländsk idrott. I Kina är skidsporten liten, men idrotten är stor. Vid OS i Paris senaste sommar tog kineserna fyrtio guldmedaljer, de kom inte av en slump.     

Vi önskar Glenn lycka till i detta internationella uppdrag och ser med spänning fram emot att ta del av hans erfarenheter när han återvänder till den finlandssvenska skidgemenskapen våren 2026.

Kategorier:
Allmänt Skidåkning