Anpassad motion i kommuner och välfärdsområden – var är vi?

“Jag tackar dem som arbetar med anpassad motion inom kommuner och välfärdsområden och som genom sitt arbete har möjliggjort för personer med funktionsnedsättning och/eller sjukdom att röra på sig och delta i fysiska aktiviteter”, med följande ord öppnade Henrika Backlund, medlem i statens idrottsråd, tillställningen “Soveltavan liikunnan tilanne kunnissa 2023”.

Från början av 2000-talet har statens idrottsråd var fjärde år utfört (i samarbete med Liikuntatieteellinen Seura) en enkät om den anpassade motionens situation i kommunerna. Syftet med enkäten är att utreda på vilket sätt och med vilka resurser den anpassade motionen organiseras. År 2023 svarade 145 kommuner (på fastlandet) på enkäten.  

15-20% av Finlands befolkning hör till målgruppen: personer som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller sociala omständigheter har svårigheter att delta i allmänna motionstjänster. Målgruppen är inte jämnt fördelad i kommuner utan en del kommuner har högre sjukdomsindex och/eller äldre befolkning än andra, vilket betyder att behovet av anpassade motionstjänster ökar. 

Social- och hälsovårdsreformen (SOTE-uudistus) trädde i kraft i januari 2023. Detta innebar en stor omstrukturering av social- och hälsovårdstjänsterna i Finland, där ansvaret av en del tjänster övergick från kommunerna till nya välfärdsområden. 

Redan innan reformen infördes fanns det en rädsla för att den anpassade motionens möjligheter skulle försämras. Enligt enkätresultaten var rädslan inte obefogad, eftersom antalet anpassade motionsgruppe för målgruppen har minskat. Innan SOTE var antalet 21,6 grupper per 10 000 invånare medan den efter SOTE var 9,6 grupper per 10 000 invånare. 

De vanligaste grupperna för målgruppen som ordnas av kommunen är följande:

  • 37% Grupper för äldre befolkningen 
  • 27% Kombinerade grupper (enligt funktionsförmåga)
  • 13% Grupper för barn- och unga samt familjegrupper
  • Ca ¼ av grupperna ordnas enligt funktionsnedsättning/sjukdom

Vem deltar i den anpassade verksamheten som ordnas av kommunerna? 

  • 70% av deltagarna är över 65 år
  • 70% är kvinnor

I enkäten kom det även fram att 33%  av kommunerna samarbetar med närliggande kommuner, och att 60% har regelbunden samarbete med idrottsföreningar.

Även rabattkort (till exempel ett billigare kort till gym och simhall) tycks ha en stor betydelse för målgruppen då för höga kostnader är ett hinder i att delta. Samarbete mellan kommunen och välfärdsområdet har sjunkit sen år 2019 från 3,7 till 3,0 (inom skalan 1 =inte fungerande samarbete …5 = väldigt viktig samarbetspartner). 

Vad kan vi som Finlands Svenska Idrott, förbund och förening göra för att möjligheterna för målgruppen ökar? 

Först och främst bör vi komma ihåg att målgruppen inte är en homogen grupp, alla fungerar på olika sätt, har olika behov, styrkor och konditionsnivå. Jag upplever att vi borde se över hurudana pass det ordnas för målgruppen, vilka tider och i vilken svårighetsgrad. T.ex kan inte en person som har sjukdomen reuma och arbetar delta i de pass som kommunen erbjuder mitt på dagen. I mitt tidigare arbete som motionsansvarig på Åbo stad, märkte jag hur Åbo och andra städer och kommuner var överdrivet försiktiga när det kom till att leda tillräckligt svettiga pass med en ordentlig utmaning för målgruppen. Vid det här laget vet vi hur bra det är för kroppen och knoppen att få utmana gränser. Det behöver erbjudas mer utmaningar för målgruppen, mer valmöjligheter och här tror jag att ett samarbete med lokala föreningar kan vara svaret. 

En annan målgrupp som inte tycks hitta sig till den anpassade motionen är män/pojkar. Här  tror jag också att lokala idrottsföreningar kan locka till sig målgruppen och få dem att röra på sig. Personer som inte hör till det binära könet skulle säkert också gärna ta emot mer valmöjligheter. 

Det finns mycket som kunde och borde göras. En del åtgärder kräver förändringar på högre nivå. Till exempel får en person som behöver taxi bara 18 stycken åk i månaden, vilket innebär att möjligheterna att ta sig till en idrottsplats är få. 

Tack vare Finland Svenska Idrotts projekt “Vi vill också delta”, kommer vi att fortsätta utbilda och stödja föreningar och kommuner i att utveckla sin verksamhet och göra den mer tillgänglig för målgruppen. 

Rapporten kan läsas på finska på statens idrottsrådets webbsida: liikuntaneuvosto.fi/lausunnot-ja-julkaisut/soveltava-liikunta-kunnissa-2023/  

Kategorier:
Allmänt