Hitta ut på stigarna – en grundkurs i stiglöpning

Finlands Svenska Idrott ordnar en grundkurs i stiglöpning (traillöpning) för ungdomar och vuxna under våren 2022. Grundkursen är uppbyggd på såväl praktisk tillämpning med mångsidiga övningar och viktiga tekniktips i stiglöpning som på en mer teoretisk del – ett inspirationstillfälle – där grunderna i stiglöpning introduceras. Under grundkursen fokuserar vi på att hitta balansen, stegrytmen, flytet och självförtroendet för att ta sig säkert fram på stigarna. Genom övningar och tekniktips strävar vi till att du som deltagare ska hitta ett naturligt och avslappnat rörelsemönster som stiglöpare.

Kursen består av två delar: ett inspirationstillfälle (virtuellt, teoretiskt tillfälle) och en praktisk (fysiskt tillfälle) del. Inspirationstillfället arrangeras virtuellt och fungerar som ett förberedande tillfälle inför den praktiska delen. Nedan hittar du mer information och datum för inspirationstillfället och den praktiska delen.

KURSLEDARE

Som huvudkursledare fungerar Saara Norrgrann och Frédéric “Fredo” Tranchand som båda har långa karriärer som elitorienterare. Efter avslutad idrottskarriär har Saara övergått till att bli tränare, men hittat stiglöpningen som ny träningsgnista i vardagen. Fredo är fortfarande professionell elitidrottare på internationell nivå, såväl inom orientering, banlöpning som stiglöpning. Huvudfokus för detta år är Golden trail serien och VM i stiglöpning. 

Saara och Fredo har tillsammans skapat strukturen och innehållet för stiglöpningskursen.

Andra ledare för kursen är Ida Kronholm som håller i trådarna för kurstillfällen i Pedersöre (2.5) och Karleby (3.5), Niklas Nyman som drar tillfället i Ekenäs (11.5) samt Marika Koivunporras-Jansén som håller kurstillfällen i Sibbo (17.5), Helsingfors (21.5) och Borgå (24.5).

MÅLGRUPP

För dig som inte tidigare prövat på stiglöpning men löper regelbundet samt för dig som testat en del att löpa på stigar men som är intresserad av att få tekniktips och utveckla dig själv som stiglöpare. Kursen passar även för aktiva ungdomar. Åldersgränsen är 14 år och uppåt.

INNEHÅLL

Grundkursen består av följande två delar:

Inspirationstillfälle – Online, tisdag 26.4.2022 kl. 19.30

Anordnas som en livesändning via Instagram och är öppen för alla att delta i. Inför sändningen ges det möjlighet att ställa frågor till ledarna via Instagram (frågedekal) eller e-post. Frågorna besvaras under sändningen. Under livesändningen går vi bl.a. igenom vad stiglöpning ärvilken utrustning som är nödvändigvar stiglöpning kan utövasolika säkerhetsaspekter och intressanta verktyg och plattformar för stiglöparen. Sändningen kommer att sparas på idrott.fi Instagram kontot för att kunna ses i efterhand. För att delta i sändningen bör du logga in på ditt Instagram konto, söka upp idrott.fi-kontot och välja den pågående idrott.fi livesändningen.

Praktisk del (90 min) – På olika kursorter

Under den praktiska delen dvs. det fysiska tillfället fokuserar vi på tekniktips samt tillämpningen av dessa genom olika övningar. Vid inledningen ger vi också mentala tips för att skapa en känsla av säkerhet vid löpning i terräng. Vid de tekniska tillämpningarna kommer vi att fokusera på användningen av olika sinnen för att utvecklas till en bättre löpare. Du får bl.a. lär dig mer om hur man effektivt löper i uppförs- och nedförsbackar samt i mer eller mindre teknisk terräng. Under den här delen av kursen har du som deltagare möjlighet att rådfråga ledarna samt erhålla personlig respons på din stiglöpningsteknik. 

ANMÄLAN OCH MER INFORMATION OM KURSEN

För anmälan och mer information om kursen, vänligen se kursens hemsida: idrott.fi/stiglopningskurs

SKRÄDDARSYDDA KURSER

Grupper eller föreningar har även möjlighet att beställa skräddarsydda kurser relaterade till löpning på stigar, i terräng eller på landsväg. Ni kan kontakta kursansvariga för en intresseanmälan och mer information (kontaktuppgifter nedan).

För mera information

Josefin Sjölind-Kohtamäki

Motions- och evenemangsproducent

+358 50 347 3315
josefin.sjolind-kohtamaki(at)idrott.fi

Kategorier:
Allmänt Motion