HITTA UT PÅ STIGARNA –
EN GRUNDKURS I STIGLÖPNING

Finlands Svenska Idrott ordnar en grundkurs i stiglöpning (traillöpning) för ungdomar och vuxna under våren 2022. Grundkursen är uppbyggd på såväl praktisk tillämpning med mångsidiga övningar och viktiga tekniktips i stiglöpning som på en mer teoretisk del – ett inspirationstillfälle – där grunderna i stiglöpning introduceras. Under grundkursen fokuserar vi på att hitta balansen, stegrytmen, flytet och självförtroendet för att ta sig säkert fram på stigarna. Genom övningar och tekniktips strävar vi till att du som deltagare ska hitta ett naturligt och avslappnat rörelsemönster som stiglöpare.

Kursen består av två delar: ett inspirationstillfälle (virtuellt, teoretiskt tillfälle) och en praktisk (fysiskt tillfälle) del. Inspirationstillfället arrangeras virtuellt och fungerar som ett förberedande tillfälle inför den praktiska delen. Nedan hittar du mer information och datum för inspirationstillfället och den praktiska delen.

KURSLEDARE

Som huvudkursledare fungerar Saara Norrgrann och Frédéric “Fredo” Tranchand som båda har långa karriärer som elitorienterare. Efter avslutad idrottskarriär har Saara övergått till att bli tränare, men hittat stiglöpningen som ny träningsgnista i vardagen. Fredo är fortfarande professionell elitidrottare på internationell nivå, såväl inom orientering, banlöpning som stiglöpning. Huvudfokus för detta år är Golden trail serien och VM i stiglöpning. 

Saara och Fredo har tillsammans skapat strukturen och innehållet för stiglöpningskursen.

Andra ledare för kursen är Ida Kronholm som håller i trådarna för kurstillfällen i Pedersöre (2.5) och Karleby (3.5), Niklas Nyman som drar tillfället i Ekenäs (11.5) samt Marika Koivunporras-Jansén som håller kurstillfällen i Sibbo (17.5), Helsingfors (21.5) och Borgå (24.5).

Ida Kronholm

Niklas Nyman

Marika Koivunporras-Jansén

MÅLGRUPP

För dig som inte tidigare prövat på stiglöpning men löper regelbundet samt för dig som testat en del att löpa på stigar men som är intresserad av att få tekniktips och utveckla dig själv som stiglöpare. Kursen passar även för aktiva ungdomar. Åldersgränsen är 14 år och uppåt.


INNEHÅLL

Grundkursen består av följande två delar:

Inspirationstillfälle – Online, tisdag 26.4.2022 kl. 19.30

Anordnas som en livesändning via Instagram och är öppen för alla att delta i. Inför sändningen ges det möjlighet att ställa frågor till ledarna via Instagram (frågedekal) eller e-post. Frågorna besvaras under sändningen. Under livesändningen går vi bl.a. igenom vad stiglöpning är, vilken utrustning som är nödvändig, var stiglöpning kan utövas, olika säkerhetsaspekter och intressanta verktyg och plattformar för stiglöparen. Sändningen kommer att sparas på idrott.fi Instagram kontot för att kunna ses i efterhand. För att delta i sändningen bör du logga in på ditt Instagram konto, söka upp idrott.fi-kontot och välja den pågående idrott.fi livesändningen.

Praktisk del (90 min) – På olika kursorter

Under den praktiska delen dvs. det fysiska tillfället fokuserar vi på tekniktips samt tillämpningen av dessa genom olika övningar. Vid inledningen ger vi också mentala tips för att skapa en känsla av säkerhet vid löpning i terräng. Vid de tekniska tillämpningarna kommer vi att fokusera på användningen av olika sinnen för att utvecklas till en bättre löpare. Du får bl.a. lär dig mer om hur man effektivt löper i uppförs- och nedförsbackar samt i mer eller mindre teknisk terräng. Under den här delen av kursen har du som deltagare möjlighet att rådfråga ledarna samt erhålla personlig respons på din stiglöpningsteknik. 

AVGIFT OCH BETALNING

Kursavgiften är 25 EUR per deltagare. I avgiften ingår deltagande i ett 90 min fysiskt tillfälle samt Finlands Svenska Idrotts halsbuff.

Därtill bjuds man in till ett virtuellt, förberedande tillfälle (60 min) inför det fysiska tillfället. Kursavgiften kan betalas med nätbank, kreditkort eller MobilePay.

ANMÄLAN, KURSORTER OCH TIDTABELL

Anmälan till kursen görs via ett webbaserat Lyyti-anmälningsformulär. Genom att klicka på anmälningslänken nedan kan du anmäla dig till den ort du önskar delta på. Samtliga kursorter och datum hittar du i listan nedan.

Anmälan till kursen är bindande. Återbetalning av kursavgiften görs endast mot läkarintyg. Anmälan och annullering bör göras senast 5 dagar innan starten för det fysiska tillfället på respektive kursort. 

Anmäl dig till respektive tillfälle

Anmälan och annullering bör göras senast 5 dagar innan starten på respektive kursort. 

Anmäl dig här

Följande kursorter och datum har fastställts

 • Esbo, Bolomaren (Centralparken): Tors 28.4 kl.17.30-19.00. Samlingsplats: Utanför Cafe Puisto, Bolomaren 12, 02210 Esbo
 • Pedersöre, Bergö skidcenter: Mån 2.5 kl.17.30-19.00. Samlingsplats: Utanför sportstugan, Kållbyvägen 670, 68910 Pedersöre
 • Vasa, Öjberget: Mån 2.5 kl.17.30-19.00Samlingsplats: Utanför caféet, Öjbergsvägen 98, 65410 Vasa
 • Karleby, Sandhagens motionsbana: Tis 3.5 kl.17.30-19.00. Samlingsplats: På parkeringen, Paukkumäkivägen, 67200 Karleby.
 • Närpes, Varbergets FritidscentrumTis 3.5 kl.17.30-19.00Samlingsplats: Utanför skidstugan, Vargberget 82-148, 64200 Närpes
 • Åbo, Luolavuori: Mån 9.5 kl.17.30-19.00. Samlingsplats: På parkeringsplatsen vid Luolavuori tennisbana, 20810 Åbo
 • Ekenäs, Västerby Skidcentrum: Ons 11.5 kl.17.30-19.00. Samlingspunkt: Utanför skidstugan, Tenalavägen 100, Ekenäs
 • Sibbo, SöderkullaTis 17.5 kl.17.30-19.00. Samlingsplats: Utanför Söderkulla skidstadion, Amiralsvägen 37, 01150 Sibbo
 • Vörå, NorrvallaOns 18.5 kl.17.30-19.00. Samlingsplats: Vid konstgräsplanen, Vöråvägen 305-307, 66600 Vörå
 • Helsingfors, SvedängenLör 21.5 kl.10.00-11.30. Samlingsplats: Utanför Svedängens friluftsstuga (café), Baggbölevägen 124, 00670 Helsingfors
 • Borgå, Kokon idrottscentrumTis 24.5 kl.17.30-19.00. Samlingsplats: Utanför Aurora hallen, Ishockeyvägen 4, 06100 Borgå

GRUPPSTORLEK

Minimiantalet för att anordna ett fysiskt tillfälle på en ort är 10 personer. Maxantalet är 20 personer. 

ANNULLERING

Kursanmälan är bindande. Återbetalning av kursavgiften görs endast mot läkarintyg. Annulleringar bör meddelas senast 5 dagar före kursstarten direkt till den kursansvarige Josefin Sjölind-Kohtamäki via e-post (josefin@idrott.fi), ett telefonsamtal eller WhatsApp (+358 50 347 3315).

NÖDVÄNDIG OCH REKOMMENDERAD UTRUSTNING

För det fysiska tillfället bör du som deltagare bära kläder som är lämpliga för löpning och motion utomhus i enlighet med rådande väderförhållanden och prognoser. Det rekommenderas att man bär löpskor med lite mer grepp och stabilitet (sidledes) eller skor ämnade för stiglöpning. Ta även med en vattenflaska eftersom du kan behöva fylla på vätskedepåerna under passet.

ARRANGÖRENS RÄTT ATT INHIBERA TILLFÄLLET

Vi strävar till att arrangera de fysiska tillfällena oberoende av väderförhållanden. Vid hård storm eller andra väderförhållanden som kan förorsaka säkerhetsrisker, i force majeure situationer samt vid insjuknande av kursledare kan kursen avbokas på kursarrangörens initiativ, med kort varsel. Arrangören Finlands Svenska Idrott behåller även rätten att inhibera ett fysiskt tillfälle som vid anmälningstidens utgång samlat färre än 10 anmälda kursdeltagare. Inhibering på grund av för få anmälda deltagare informeras deltagarna personligen via e-post. Se därför till att ange korrekta kontaktuppgifter (speciellt e-post adress och telefonnummer) i samband med anmälan.

FÖRSÄKRING

Som kursdeltagare är du inte försäkrad av kursarrangören. Du rekommenderas att ha en egen olycksfallsförsäkring vid tiden för det fysiska tillfället. 

SKRÄDDARSYDDA KURSER

Grupper eller föreningar har även möjlighet att beställa skräddarsydda kurser relaterade till löpning på stigar, i terräng eller på landsväg. Ni kan kontakta kursansvariga för en intresseanmälan och mer information (kontaktuppgifter nedan).

FÖR MERA INFORMATION

Jeanette Harf

Kommunikationschef
+3585060400
jeanette.harf(a)idrott.fi