Vinnarna av idrottspriserna 2022

Det finlandssvenska idrottsåret 2022 är i paket och vi har fått kora prisvinnarna i programmet Det finlandssvenska idrottsåret 2022 som sändes på Yle fem fredag 10 februari kl. 18.30. Programmet finns kvar på Yle Arenan att se ännu fram till 9.2.2023.

Vi gratulerar vinnarna till de fina utmärkelserna!

Bragdmedaljen – Viivi Lehikoinen

Viivi var riktigt nära en finalplats på 400m häck i VM i Oregon med nytt finskt rekord i semifinalen. Vid EM i Munchen löpte hon igen nytt finskt rekord i semifinalen och placerade sig på en hedersam 6:e plats med tiden 56,50. Viivi gjorde en mycket bra säsong med bland annat FM-guld på 400m slätt i Kaleva Spelen.

Årets förening – IK Falken

IK Falken är en finlandssvensk idrottsförening i Pedersöre, Österbotten, med tre sektioner; friidrott, skidåkning och orientering. Det är få föreningar som erbjuder gratis verksamhet åt medlemmarna, men IK Falken är en av dem. Föreningen har ordnat flera stora tävlingar genom åren, bland annat stafett-FM i friidrott 2010 och FM i friidrott för 16-17 åringar 2020. I augusti 2022 ordnade IK Falken veteran-FM i friidrott. Tävlingarna blev en stor framgång och en av de bäst arrangerade tävlingarna genom tiderna. Responsen från idrottarna var mycket positiv, ord som värdighet och respekt speglade tävlingarna. IK Falken har också en lång tradition inom Ärevarvet och är den förening sim samlat in flest medel under Ärevarvets historia.

Årets tränare – Mikael Ylöstalo

Mikael är en väldigt kunnig tränare som hade flera adepter som deltog i friidrotts EM. Sedan sex år tillbaka har han jobbat inom idrottsakademin i Helsingfors som tränare i toppidrottsskedet i sprint- och häcklöpning. Han fungerar som övervakande tränare för både Viivi Lehikoinen, Anni-Mari Korte och Samuli Samuelsson, som alla haft fina framgångar de senaste åren.

Ungdomspriset –
huvudprismottagare
Malin karell

Sjundeå IF:s spjutkastare Malin Karell vann under sommaren 2022 FM-guld i sin egen åldersklass D17, och i Kaleva Spelen placerade hon sig på en 7:e plats i damklassen. Hon blev också 4:e i U18 EM i Jerusalem. Med sitt årsbästa, 56,42m med 500g spjutet, är hon etta i världsstatistiken i sin åldersklass samt 5:a i alla tiders finska statistik.

UNGDOMSPRISET –
Alexandra ROSENLEW

Esbo Skytteförenings Alexandra Rosenlew har trots sin unga ålder vunnit både EM guld i miniatyrgevär i 3-ställningar partävling tillsammans med Lauri Syrjä, ett individuellt VM silver i U20 miniatyrgevär 3×20 skott 3-ställningar, samt VM lagbrons i luftgevär tillsammans med Viivi Kemppi och Essi Heiskanen. VM silvret är det första någonsin för en finsk damjunior liksom också EM guldet. Hon har även kammat hem fem finska mästerskap i olika skyttediscipliner under senaste året. Bland dessa finns bland annat FM guld i damklassen i luftgevär. Under VM sköt hon finskt rekord för damer i miniatyrgevär 3×20 skott 3-ställningar. Under sommarens NM tävlingar tog hon ett individuellt silver samt två lagbrons.

UNGDOMSPRISET –
Alva Thors

Vörå IF:s Alva Thors är ett av Finlands främsta löften inom nordisk kombination. Under säsongen 2021-2022 var hon bland annat med i Finlands lag som under Junior-VM tog en 4:e plats i mixstafetten. Hon tog också flera Continental Cup poäng, placerade sig på en 10:e plats i EYOF samt tog sitt första FM-guld i allmänna klassen. Utvecklingskurvan pekar uppåt och 17-åringen som denna säsong även fick en plats i A-landslaget, har fina år framför sig.

Det finlandssvenska idrottsåret

Programmet finns att se på Yle Arenan fram till 9.2.2023

Till Yle Arenan

Kategorier:
Allmänt