Det finlandssvenska idrottsåret 2022 sänds på Yle Fem och Yle Arenan fredag 10.2 kl. 18.30

I det finlandssvenska idrottsåret premierar vi de mest framgångsrika idrottarna, tränarna och föreningarna 2022. Under en timme får vi förutom dela ut priser också lära känna prismottagarna och höra dem berätta mer om den gångna säsongen, största framgångarna, motgångarna och vilka målsättningar som de har just nu. 

Vi får en inblick i tränarens vardag, vad det är som driver en i jobbet och vad som är mest belönande. Vi får ta del av tre motiverade ungdomar som alla har siktet inställt på OS om några år och som redan idag visat upp sig på internationell nivå och kammat hem såväl EM- som VM-medaljer inom sina respektive grenar. 

Vi får också ta del av högklassig underhållning när Josefin Sirén framför två av sina egna låtar i akustisk version. Vi får se henne i traditionella idrottsmiljöer men från en ny synvinkel. 

2022 firade tre av våra finlandssvenska grenförbund jämna år och i Det finlandssvenska idrottsåret får vi en inblick i den verksamhet som erbjuds till idrottarna idag. Vi går in på diskussioner om gemenskap, vikten av att få idrotta på sitt eget modersmål, kompetenshöjning via utbildning och lägerverksamhet för såväl juniorer som seniorer. Vi frågar också vad som krävs för att ta sig hela vägen till landslaget. 

Det finlandssvenska idrottsåret är en utveckling från den traditionella finlandssvenska Idrottsgalan. Under vårt en timmes program får vi besöka idrottare, tränare, föreningar och eldsjälar i Svenskfinland, som alla har idrotten gemensamt. I programmet delar vi ut priser i fyra kategorier; Ungdomspriset, årets tränare, årets förening samt den anrika bragdmedaljen. 

Genom Det finlandssvenska idrottsåret vill vi förstärka den finlandssvenska gemenskapen som sträcker sig över region- och grengränserna. Vi vill visa uppskattning till idrottare och föreningsaktiva som möjliggör att barn och unga har en meningsfull hobby samt skapa en positiv bild av det arbete som Finlands Svenska Idrott och grenförbunden gör för den finlandssvenska idrotten.

Kategorier:
Allmänt