Varför alla inom idrottssektorn borde besöka Liikuntamaa på Apuvälinemessut

Apuvälinemessut ordnades 11.5-13.5.2022 i Mässcentrumet i Helsingfors. På mässorna presenteras olika hjälpmedel tillsammans med personal från social- och hälsovårdsbranschen. I samband med Apuvälinemessut finns Liikuntamaa, där jag fick vara med för dagen. Liikuntamaa ordnas av Paralympiska kommittén, i samarbete med olika föreningar och organisationer inom paraidrott och anpassad motion.

I Liikuntamaa presenterades olika anpassade idrotts- och motionsformer, som man också fick testa på. Man kunde också bekanta sig med olika hjälpmedel, föreningar eller lyssna på talturer och olika program som ordnades längs med dagen, t.ex. judo och dans uppvisningar.  

Vid varje monter fanns experter som hjälpte igång med grenarna och kunde berätta lite bakgrundshistoria om grenen. Jag fick testa b.la. showdown (pingis för personer med synnedsättning), skidkälke på ett konstgjort skidspår och rullstolspadel. Allt som allt fanns det 27 olika punkter och grenar, med allt från anpassad golf till kampsporter. På plats fanns också CSE motionsspelsarena, med olika motionsspel där man kunde t.ex. åka slalom eller köra motocross. 

Man kunde också bekanta sig med olika hjälpmedel och provköra dem på banor och olika underlag. I Luontomaa kunde man se på olika redskap och hjälpmedel för natur- och vinteraktiviteter, t.ex. kanoter, SUP-brädor, tält och olika terrängstolar. Om man kände sig för att ta emot en utmaning, kunde man testa sin tid på en bana med rullstol eller magbräda (bräda med hjul, där man ligger på mage) mot rullstolssprint trefaldiga världsmästare och silvermedaljör från Paralympiska spelen, Amanda Kotaja. 

Jag rekommenderar varmt att alla intresserade och att alla inom idrottsbranschen går och titta vad nästa års Liikuntamaa i Tammerfors har att erbjuda. Det är inte ofta som man får prova på nya grenar och hjälpmedel, och därför var det en mycket lärorik dag. Evenemanget väckte många nya tankar kring anpassad idrott och motion, och jag ser verkligen fram emot att få använda dessa nya kunskaper i framtiden!

Iida Laitila, praktikant

Kategorier:
Allmänt