Unified-handboll till Finland

Finlands Handbollförbund, Finlands Paralympiska kommitté och Finlands Svenska Idrott har inlett ett samarbete i att hämta Unified-handboll till Finland. 

Tanken är att få Unified-handbollsverksamhet ut till föreningarna, så att de skulle kunna erbjuda idrottsmöjligheter till en ännu fler då det ännu finns så knappt med Unified-verksamhet i Finland, speciellt på svenska. 

Unified-handboll går ut på att personer med och utan intellektuell funktionsnedsättning spelar i samma lag. De i laget som inte har en funktionsnedsättning kallas Unified-partners. Som Unified-partners kan t.ex. före detta landslagsspelare, föreningens juniorer och andra personer som inte vill tävla så hårt i sin åldersklass delta i ett lag eller tävling.

I Finland finns ca 40 000 personer som har en intellektuell funktionsnedsättning och med Unified-verksamhet hoppas vi på allt fler personer får möjligheten till att uppleva idrottsglädje

Lotta Nylund, Vi också projektledare. 

I Europa har Unified-handboll spelats sedan 1990-talet och i Norge och Danmark är det en populär idrottsform för personer med funktionsnedsättning eller som behöver särskilt stöd. Tanken är att Unified-handboll kommer att börja ordnas i föreningar med mixade lag så kön spelar ingen roll och inte heller åldern. 

För Unified-verksamheten har Handbollsförbundet fått finansiering av Ahos-apuraha

Mer information om Unified-handboll samarbetet

Taneli Tiilikainen, Tävlingschef (på finska)
taneli.tiilikainen(at)finnhandball.net
+35840 354 5810

Lotta Nylund, Vi också projektledare (på svenska och finska)
lotta.nylund(a)idrott.fi
+35840 660 6847

Kategorier:
Allmänt