Program på Helsingfors Pride

Collage av olika färglada bilder från Pride 2022.

Välkommen att delta i Helsingfors Pride tillsammans med Finlands Svenska Idrott! Vi deltar i programmet som en del av Svenska hörnans och Idrottsrörelsens program för att tillsammans visa att olika är bra samt stå upp för mångfald och mänskliga rättigheter. Det blir föreläsningar, diskussioner, mingel, parad och parkfest.

HÄR ÄR ETT URVAL PROGRAM SOM FINLANDS SVENSKA IDROTT ÄR INVOLVERAD I

PANELDISKUSSION: QUEER + SVENSKFINLAND = SANT?

Tid: Fredag 30.6 kl. 13.00–14.00
Plats: Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27 eller via livesändning på Luckans Youtube-kanal

Håller vi på med rainbow washing i Svenskfinland? Kan man vara öppet homosexuell inom idrotten? Vad kan funkisrörelsen lära sig av regnbågsrörelsen och tvärtom? Hur queervänlig är den finlandssvenska skolan? Vad gör de svenskspråkiga förbunden när prideflaggan plockats ner?

Panellister:

  • Tarja Krum, Finlands Svenska Idrott
  • Vilma Wasström, Finlands Svenska Skolungdomsförbund
  • Matilda Hemnell, FDUV
  • Lina Bonde, Regnbågsallians

Moderator: Larrie Griffis, Luckan

Mer information om programmet och de andra programpunkterna som Svenska hörnan erbjuder under Helsingfors Pride hittar du på Facebook-evenemanget. 

Läs mer om programmet

TILLGÄNGLIGHET PÅ LUCKAN
 Vid huvudentrén på Luckan Helsingfors är det två trappsteg som leder upp till dörren. En tillgänglig ingång utan trappsteg finns runt hörnet; från huvudingången går du lite söderut längs Georgsgatan och genom Mercatorgränden som leder till Tuppens torg. Alla programmen ordnas på första våningen. I källarvåningen finns fem toaletter varav en är tillgänglig unisextoalett. Dit kommer man med trappor eller hiss. Mera information om tillgängligheten på Luckan hittas här: https://helsingfors.luckan.fi/utrymmen/


IDROTTSRÖRELSENS PRIDE PARAD

Tid: Lördag 1.7 kl. 12.00
Plats: Senatstorget (mer information kommer senare)

Välkommen att gå i Prideparaden tillsammans med Idrottsrörelsens organisationer lördagen 1.7. Paraden startar från Senatstorget kl. 12. I Idrottsrörelsens block rymmer max. 50 personer. Hör därför av på förhand för att kolla antalet lediga platser. För mer information, kontakta Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott via följande e-postadress: tarja.krum@idrott.fi

Olympiska kommittén samlar för fjärde året ett eget block för idrottsrörelsens organisationer i Helsinki Pride-paraden. Idrottsförbund, föreningar och andra aktörer från idrottsrörelsen välkomnas med i blocket i paraden.  Att delta i Prideveckan är ett viktigt budskap om att idrotten tillhör alla.

Paradens första block startar från Senatstorget klockan 12, med samling bakom lastbil nr 13 (Zalando). Du känner igen platsen av Olympiska kommitténs flaggor.  Idrottsrörelsens block är i slutet av paraden. Se kartan nedan. 

Eftersom idrottsrörelsens block är i slutet av paraden, kommer starten troligen att vara runt kl.13. Parad ruttens längd är 2,8 km och tar cirka en timme. Du kan vara med och lämna paraden när du själv vill.  

FÖRBEREDELSE INFÖR PARADEN
Alla är välkomna att delta i sin egen stil! Nedan följer dock några tips som hjälper oss att sticka ut från mängden som representanter för idrotten:

– Klä dig i din egen idrottsuniform (anpassa efter behov) eller på ett sportigt sätt – till exempelvis en tröja och en brottningsdräkt sticker fint ut  i paraden! Idrottsutrustning (till exempel racket, hjälm, etc.) kan också användas som utrustning, eventuellt i dekorerad med regnbågsfärger.

– Ta med annan rekvisita (om du har): förbundets- / föreningens flagga, beachflagga eller liknande, regnbågsflaggor etc. Olympiska kommittén har  en stor regnbågsflagga alla kan bära tillsammans.

– Beroende på väder, ta med sol/regnskydd, tillräckligt med dricka och kanske ett litet mellanmål. Kom gärna i tid, det är mycket folk i farten och det kan vara svårt att ta sig fram i folkmassan! Vi går längs gatorna mot Brunnsparken tillsammans med tusentals människor med färgglada regnbågsflaggor och utstyrsel. Prideparaden slutar i Brunnsparken på en storslagen parkfest. 

SVENSKA HÖRNANS PRIDE PARAD

Ett annat alternativ för prideparaden är att gå tillsammans med Svenska hörnan. Samlingsplatsen är vid den svarta stjärnan på kartan. Håll utkik efter Svenska hörnan beachflags! 

Karta över Senatstorget med en stjärna nära hörnet av Unionsgatan och Alexandersgatan.

PRIDE PARKFEST

Tid: Lördag 1.7 kl. 14.00
Plats: Brunnsparken

Prideparaden slutar i Brunnsparken med en storslagen parkfest. Finlands Svenska Idrott är med på Svenska Hörnans tält. Kom förbi och säg hej eller stanna för en pratstund vid Svenska hörnans tält!

ALLMÄN INFORMATION

Svenska hörnan är ett samarbete mellan finlandssvenska organisationer som arbetar för HBTQIA+ personers rättigheter och består av: Barnavårdsföreningen, Finlands Svenska Idrott, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Folkhälsan, FDUV, SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder, Krisjouren för unga & Volontärverksamheten vid HelsingforsMission, Luckan, Regnbågsallians Svenskfinland och Steg för Steg.

Olympiska kommittéen koordinerar idrottsrörelsens pride parad

Alla program är avgiftsfria och du behöver inte anmäla dig på förhand. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.

Vi följer principerna för ett säkrare utrymme. Det betyder att vi inte tolererar diskriminering i någon form. Alla ska respekteras och accepteras som de är. Om trakasserier av någon form vittnas eller upplevs, uppmanar vi att det meddelas till arrangören snarast möjligt, så att det 1) avslutas och 2) reds ut.

Kategorier:
Allmänt