Här är alla nominerade till idrottspriserna 2021

ungdomspriset

Leonard Markén

En av Finlands snabbaste 800- och 1500-meter löpare för tillfället. I Kalevaspelen sommaren 2021 blev han sexa på 1500 meter (senior) och knep ett FM-guld i U20-klassen, som den elfte snabbaste löparen genom tiderna i Finland i den åldersklassen.

Anni Lindroos

Annis formkurva pekar rakt uppåt. I junior-FM blev det guld i både sprint och 5 km samt ett silver på 20 km. I november tog hon sig ända till final i sprinten i finska cupen (seniortävling).

Axel Källberg

En tionde plats i Scratch och en elfte plats i poänglopp i velodrom, båda europamästerskapstävlingar, är några av Axels fina resultat från 2021. Därtill har han deltagit i EM och VM i landsvägscykling i U19-klassen. Som bäst blev det en fjärde placering i U19 FM i landsvägscykling i linjelopp och brons i tempolopp samt ett lagguld i tempolopp för herrjuniorer. I senior-FM tog han ett silver i Scratch. 2021 noterades Axel också för ett nytt finländskt rekord på bana under EM i Holland i 3 km förföljelselopp.

årets tränare

Samuel Fagerholm

Samuel fungerade som tränare för Åland United under åren 2017-2020, varav de tre sista åren som ansvarig tränare. Sista året blev det dubbelguld för damerna när de tog hem guldet i såväl Nationella ligan som Finska cupen. 2021 tog han över som huvudtränare för Umeå IK FF, och lyfte där damlaget från Elitettan till Damallsvenskan.

Jonas Lindell

Jonas är idag huvudtränare för bl.a. Alexander Ståhlberg, och varit det ända sedan inledningen på Ståhlbergs karriär. Jonas började som tränare i Norrvalla Ski Academy som han fortfarande driver. Han är även aktiv som tränare för Idrottens Skolläger samt ÖID träningsgrupp och stöder många idrottare på väg upp mot toppen. Båda grupperna ingår i FSS idrottarens stig inom skidåkningen.

Mikael Ylöstalo

Mikael har en lång erfarenhet som tränare, speciellt inom häcklöpning. I många år har han bidragit med sin kunskap på bl.a. SFIs sjutusan-läger där han hjälpt otaliga idrottare att förbättra sin teknik och prestation. De senaste åren har han fungerat som tränare för bl.a. Annimari Korte och Viivi Lehikoinen under deras träningar i Finland. Förutom att han under åren tränat många egna adepter har han även fungerat som landslagstränare.

årets förening

Iskmo-Jungsund Bollklubb

I-JBK är Korsholms största fotbollsförening med ett kärnområde som sträcker sig ut från byarna Iskmo och Jungsund i Norra Korsholm till Kvarkens skärgård och kommunens centrala tätort Smedsby. Föreningen grundades 1986 och har idag 311 licensierade spelare (55% herrar/pojkar och 45% damer/flickor) och över 50 tränare och lagledare som alla medverkar ideellt. Föreningen fokuserar på åldrarna 5-13 år. Föreningens program för en inkluderande, trygg och jämställd verksamhet sammanfattas under sloganen ”Alla förtjänar att vara stjärnor”.

Borgå Akilles

Borgå Akilles är en tvåspråkig och anrik förening som idag jobbar med en stor bredd på sin verksamhet. Föreningen bedriver idrott inom åtta olika sektioner; handboll, fotboll, friidrott, bandy, cykling, orientering, skidåkning samt kondition. Verksamheten som bedrivs visar på mångfald och en stark kärlek till idrotten. Från mångfalden har man också lyckats få fram flera finska mästare, senast inom bandy och friidrott.

Åland United

Åland United driver på ideell basis professionell fotboll för kvinnor på en liten ort. Syftet är att inspirera flickor samt övriga ålänningar till en aktiv vardag genom nationella framgångar. 2020 vann föreningen både nationella ligan och Finska cupen, 2021 tog man igen hem vinsten i Finska cupen. Föreningen försöker aktivt jobba för att damfotbollen skall närma sig herrfotbollen gällande ersättningar och likvärdiga förutsättningar. 2021 ordnade man med lokala krafter en första omgångsturnering i Womens´Champions League enligt UEFA standard och med såväl internationella som nationella/lokala coronarestriktioner att bemästra.

bragdmedaljen

Sara Kuivisto

Sara gjorde historia med att löpa fyra nationsrekord på fyra starter under OS i Tokyo sommaren 2021. Hennes tid underskred då även den magiska 2-minuterstiden på 800 meter. Sara tog sig även till semifinal på både de sträckor hon ställde upp på 800 meter samt 1500 meter.

Nader Khalili

Naders framgångshistoria fortsätter. Han är med sina resultat 2000-talets främsta para-idrottare. Under 2020-2021 har han tagit inte mindre än 23 nya nationsrekord i s14-klassen. I FM-tävlingarna på lång bana tog han hem guld i samtliga grenar, hela 11 stycken. Han deltog även i sitt första OS där det blev en 17:e placering.

Amy Nymalm

Amy gjorde sin VM-debut sommaren 2021, och ingen dålig sådan. Där lyckades hon knipa 14:e platsen på medeldistansen som bästa finländska löpare. Bästa resultatet i FM blev en tredje placering.

Omröstningen pågår 3-19.12.2021

Nu kan du vara med och avgöra vem som skall vinna årets idrottspriser. Rösat på din kandidat senast 19.12.2021

Avlägg din röst här

Kategorier:
Allmänt