Girls Can! och Helsingfors Badminton Club

På bilden från vänster: Ledare Jenny Vähäsarja, Ledare Mathilda Lindholm och Peter Bruun – HBCs hedersordförande

Nu har första året av Projektet Girls Can slutförts. En av de tre pilotförenigarna, Helsingfors Badminton Club (HBC) deltog i projektet. HBCs hedersordförande berättar att orsakerna var följande:

 • Vi vill ta hand om samhälleliga frågor. I stadgarna står det att vi utvecklar fysisk fostran där det mest behövs.
 • Föreningen behöver deltagare och nya talanger
 • Sponsorerna är intresserade av mångfald och samhälleligt välmående
 • Projektet kostade inte föreningen

  Projektet Girls Can! målsättningen är att främja motion hos flickor med invandrarbakgrund. Projektets syfte är att tillsammans med idrottsföreningar utveckla motionstjänster, som är kultursensitiva och tar hänsyn till målgruppens behov och önskemål. Projektet genomförs i samarbete med Monaliiku och är finansierat av Undervisnings- och kulturministeriet.

  Med hjälp av projektet grundade HBC sin första badmintongrupp för flickor med invandrarbakgrund på våren 2024. HBC gjorde inte några speciella trollkonster för att grupperna skulle starta förutom att de bokade banor och såg till att ledarna var kvinnor och kunde tala svenska, finska och engelska. 

  Sammanlagt har 10 deltagare varit med i gruppen där det under träningarna övas på teknik och spelas en hel del. Barnen tycker mest om att spela fritt, berättar ledarna Mathilda och Jenny. Tanken är att fortsätta med gruppen i höst och hoppas på fler deltagare då det skulle finnas plats för 40 personer. Ledarna tänker att de inför hösten skulle kunna marknadsföra gruppen i form av en badmintonprövning i närstående skolor så att målgruppen skulle hitta sig till verksamheten. 

  Vi på Finlands Svenska Idrott är så glada över HBC är med i projektet och att de redan har visat så fina resultat!

  Kategorier:
  Allmänt