FSSM i Pargas bjuder på publikvänliga banor och förnyat skidcentrum

Den 15-17 februari 2019 står Piffen värd för de finlandssvenska skidmästerskapen för tredje gången. Förberedelserna inför mästerskapstävlingarna har pågått sedan våren 2018 och skidsektionen ser framemot spännande tävlingar som kommer att genomföras i ett nybyggt och publikvänligt skidcentrum.

Första gången Piffen arrangerade de finlandssvenska skidmästerskapen var år 2001. Då ställde kölden till det och man fick skjuta upp tävlingarna med några veckor för att kunna genomföra dem. Efter det blev det en lång paus och det var först 13 år senare, dvs 2014 som man i Pargas igen stod som värd för tävlingarna.

Inom skidsektionen är vi mycket glada över att ha fått förtroende för att arrangera FSSM 2019. Tack vare otaliga talkotimmar och ombyggnadsarbeten kan vi stoltsera med publikvänliga banor och ett förnyat skidland med utmanande stigningar.

För FSSM 2019 är målsättningen 350 deltagare, något vi tror är ett realistiskt mål. Tävlingsorganisationen har förberett sig väl inför tävlingarna och de flesta pusselbitar börjar falla på plats. Fredagen inleds med sprint, på lördagen skidas de individuella sträckorna och på söndagen skidas sedvanligt stafetterna.

Ett nytt koncept för dessa tävlingar är man valt att dela ut sprintmedaljerna direkt efter fredagens tävling. Mest för att spara tid och förkorta lördagens prisutdelning som sker i Sarlinska högstadieskolan i Pargas centrum.

Skidsektionen har ett gott samarbete med den närliggande Archipelagia golfklubben och tävlingskansliet kommer att finnas i golfklubbens lokal. Matservering erbjuds under alla tävlingsdagar. Många av ortens lokala företag har valt att sponsorera de Finlandssvenska skidmästerskapen och skidsektionen vill rikta ett stort tack till dessa företag.

Av tradition har Piffen en väldigt god talkoanda och vi brukar årligen arrangera tre till fyra skidtävlingar i Pargas. Det enda som kan ställa till det är bristen på snö och som år 2001, alltför sträng kyla. För att vara bättre förberedda inför FSSM och för att kunna starta säsongen tidigare, tillverkade skidsektionen i mars en närmare 4 000 kubikmeter stor snöhög.

Tyvärr var sommaren exceptionellt varm, vilket medförde att mer än väntat av snön smälte bort. Då man i början av december tog bort sågspånen för att breda ut snön, kvarstod cirka 1500 kubikmeter av snön.

Jag vill tillsammans med tävlingsorganisationen för FSSM 2019 hälsa alla hjärtligt välkomna till Pargas den 15-17 februari 2019.

Malin Johansson, informationsansvarig
PIF Ski Team

Kategorier:
Allmänt Skidåkning