Alla bär ett ansvar

Anna Nordmyr har skrivit veckans inlägg.

Idrotten har varit och är fortfarande en stor och viktig del av mitt liv. Jag har fått så mycket glädje, många kompisar och fina minnen både från min egen idrottskarriär samt från min tid som tränare och mental tränare. Minnen och vänner som jag kommer att ha med mig för resten av mitt liv.

Men som med det mesta i livet så finns det ju även en baksida här. Ätstörningar är en av de mörka delarna som tyvärr också förekommer inom idrotten. Jag har sett vänner drabbas av olika typer av ätstörningar och har på nära håll sett hur dessa hemska sjukdomar kan bryta ner en människa.

Jag har också sett hur man inom idrottsvärlden handskas med dessa sjukdomar. Visst finns det så många duktiga tränare och ledare som förstår sin viktiga roll och tar den på stort allvar, men tyvärr har åtminstone jag också kommit i kontakt med motsatsen. Tränare/ledare som öppet kommenterat unga kvinnors vikt, kommit med den där ”tången” för att kolla fettprocenten på tonårsflickor och -pojkar och helt enkelt fokuserat på fel saker för att hjälpa de unga idrottarna framåt i sina karriärer.

Dessa tränares metoder har i stället fått ödesdigra konsekvenser för en del idrottare. Därför tycker jag att detta projekt ”Förebyggande av ätstörningar inom idrotten” är så viktigt. Vi behöver sprida kunskap om vad ätstörningar är, vilka riskfaktorer som finns och vad man kan göra för att förebygga ätstörningar. Kunskap behövs både åt föräldrar, tränare, ledare och åt idrottarna själva.

Kunskap är kanske den viktigaste pusselbiten så att vi kan minska på antalet drabbade så att vi till sist t.o.m. kan säga att ätstörningar är ovanligt inom idrotten. Detta är en lång resa, men jag är glad att få vara en del av ett projekt som bidrar till att förhoppningsvis minska på antalet drabbade.

Alla bär ett ansvar i att jobba för att förebygga ätstörningar, också idrottarna själva. Varje idrottare kan själv fundera hur de pratar om sig själva och sina kroppar, vem de följer på sociala medier och vad de bidrar till för kultur i sin träningsgrupp. Alla kan göra något för att förebygga ätstörningar inom
idrotten.

Anna Nordmyr
Entreprenör inom friskvårdsbranschen

Kategorier:
Allmänt Ätstörningar