Tvåveckors djupdykning i den finlandssvenska idrottsgemenskapen

Här en aktivitetsglad, soldyrkande och äventyrssökande praktikant från Pargas, som för tillfället är bosatt i Bergen, Norge. Mitt namn är Mikaela och jag studerar sista året på Høgskolen på Vestlandet, en treårig Bachelor-utbildning som heter ”Folkehelse med vekt på fysisk aktivitet og kosthold”. I skrivande stund har jag snart fullföljt min två veckor långa (eller korta) praktik på Finlands Svenska Idrott, och tänkte kort berätta vad jag fått ta del av och lärt mig samt hur förbundets värderingar ”Inspiration Gemenskap Resultat” också varit närvarande i min praktik.

Mikaela Karppelin har gjort två veckors högskolepraktik på Finlands Svenska Idrott.

Jag har fått massor av inspiration för hur olika åldersgrupper kan bli mer fysiskt aktiva genom att bl.a. delta i intressanta webbinarier. ”Småbarnspedagogiken i rörelse” och ”Familjer i rörelse” är intressanta satsningar på hur få hela familjen mer fysiskt aktiv samt hur föräldrarna kan inspirera sina barn till mer rörelse. Jag har också fått ta del av flera möten om pågående och nya projekt inom FSI, bland annat ”Läsning i laget”, FSI:s jämställdhetsarbetsgrupp, samt förebyggande av ätstörningar inom idrotten.

I samband med ”Veckan mot rasism”, publicerade jag inlägg och frågesport för att uppmärksamma veckan och sprida budskapet om respekt inom idrott i olika sociala media kanaler. Veckan därpå gjorde jag en frågesport om jämställdhet. Under den andra veckan planerade jag träningspass för ”Läsning i laget”-kampanjen och skapade ett månadsbrev om aktuella händelser inom Finlands Svenska Idrott. 

Jag har även gjort en analys och granskning av förbundets verksamhet/kanaler från en ”betraktares” synvinkel, samt tagit ställning till huruvida FSI och medlemsförbunden tillför idrottslig verksamhet, innehåll, inspiration, kompetens och lösning på problem för en: a) föreningsaktiv/föreningstränare, b) idrottare (som tillhör någon av våra medlemsföreningar), c) självständig medborgare/individ som inte tillhör en idrottsförening. För att bekanta mig med organisationens uppbyggnad lyssnade jag på flera avsnitt av Idrottspodden (som jag för övrigt kan varmt rekommendera) och läste igenom FSI:s strategi, målsättningar och verksamhetsplan. Uppgift gav resultat i form av tankeställare både för mig som praktikant och för FSI som organisation samt de anställda.

Trots den korta praktiken, har jag haft spännande uppgifter, lärt mig enormt mycket och fått en god inblick i hur Finlands Svenska Idrott fungerar. Jag tar med mig lärdomar om hur viktigt det är med bra kommunikation mellan olika parter och hur utmanande det kan vara att starta nya projekt eller finna lösningar på hur inaktiva personer kan nås och motiveras till mer rörelse. Slutligen vill jag tacka för dessa två veckor och alla på FSI som tog emot mig med positivitet och öppna armar. Gemenskapen märks inte bara på idrottsplan men också via online möten och på huvudkontoret i Helsingfors! Fortsätt sprida idrotts- och motionsglädje, då lever vi alla längre!

Mikaela Karppelin, högskolestuderande från Pargas i Norge

Kategorier:
Allmänt