SKIDÅKNING

VETT OCH ETIKETT I SKIDSPÅRET

Smidig skidåkning för alla åkare. Visa hänsyn till varandra i skidspåret!

  1. Officiella skidspår är gemensamma för alla. Ge en möjlighet för alla att skida med sin egen fart och stil. 
  2. Då det finns två klassiska spår dragna bredvid varandra, är det till höger för långsammare åkare och det till vänster för dem som åker lite snabbare. Respektera detta och åk helst inte i bredd. 
  3. Den snabbare skidåkaren, som kommer bakifrån har väjningsplikt. Det är alltså den snabbare som kommer i kapp som får kliva ur spår för att passera. Gör dem som du ska passera uppmärksamma på att du kommer.
  4. Ta hänsyn till skidriktningen, samt direktiv vid sidan av skidspåret. I skidspår där man kan skida åt två håll, bör båda ge plats vid omskidningar.
  5. Behöver du saxa i en uppförsbacke, förstör då inte skidspåret för de andra. Saxa utanför det klassiska skidspåret.
  6. Stig ordentligt ur spåret till höger om du stannar för att pausa, dricka eller valla skidor. Stanna helst inte på ställen där sikten är sämre, så som bakom krön, kurvor och brantare backar.
  7. Undvik skateåkning på traditionella skidspår.
  8. Det hör till din plikt att hjälpa till om någon medskidare skadat sig.
  9. Att promenera i skidspåret gör djupa gropar och andra ojämnheter. Skidspåren är gjorda för skidåkning och inte för hundpromenader.
  10. Njut av turen och naturen! Skidar du på naturis, känn till de rådande isförhållandena.

Finlands Svenska Skidförbund FSS ansvarar för skidverksamheten. På deras hemsida hittar du vilka lokala skidföreningar som finns nära dig. Till dem kan du ta kontakt om du är intresserad av arrangerade skidträningar.