PLOGGING

Plogging är ett roligt sätt att kombinera fysisk aktivitet med en god miljögärning. Samtidigt som du själv är aktiv och rör på dig plockar du upp skräp som ligger längs vägrenar, i dikeskanter eller i skogen.

Därför vill vi uppmana alla skolor, såväl grundskolor som andra och tredje stadiet att delta i årets plogging-kampanj tillsammans med Finlands Svenska Idrott och Skolidrottsförbundet. Under fyra veckor rör vi på oss och samlar så mycket skräp som möjligt. Lärare kan anmäla sig klassvis till kampanjen och får då tillgång till en blankett som kan delas ut till alla elever. På blanketten fyller eleven i hur många fruktpåsar med skräp hen samlat per dag. I slutet av kampanjen returneras blanketterna och läraren sammanställer klassens uppgifter och skickar in dem till oss. 

Bland alla klasser som deltar lottar vi ut 3 MOVE rörelsespel och utomhusutmaningar.

Plogging 19.4-15.5

Ni kan delta en, två, tre eller alla fyra veckor. Välj det som passar just er skola bäst. Anmälan är nu öppen!

Anmäl er klass

Varför plogging? 

Förutom ökad fysisk aktivitet så bidrar ploggingen också till en renare närmiljä. Enligt forskning kommer det år 2050 finnas mer plast än fisk i haven om vi inte ändra vårt sätt att hantera avfall. Genom att tillsammans städa i vår närmiljö kan vi bidra att minska på plasten i haven och rädda det djurliv vi har. 

Skräp som slängs i naturen av en eller annan orsak hamnar lätt i havet via våra vattendrag och reningsverk. Plasten bryts ner till små mikroplaster som till slut hamnar i fiskar som får i sig plasten. Människorna igen får i sig mikroplasterna genom fiskarna. 

För mera information
Christel ”Kite” Lundström

Ombudsman

+358 40 578 0560
christel.lundstrom(at)idrott.fi