IDROTTSGALAN
25.1.2020

Finlandiahuset i Helsingfors

Den finlandssvenska Idrottsgalan firas 25.1.2020 på Finlandiahuset i Helsingfors. På galan delas de traditionella utmärkelserna ut i fem kategorier. Biljetterna finns nu ute till salu.

Förutom prisutdelningarna kommer vi under kvällen att avnjuta en god middag, ta del av högklassig underhållning och avsluta kvällen med dans. ’

Idrottsgalan 2020 förverkligas i samarbete med Parad Media och Yle. Delar av Idrottsgalan kommer att direktsändas på Yle Fem och Yle Arenan.

Klädkod mörk kostym.

Programledare

Krista Siegfrids

Jens Berg

Artister

GAMMAL

Lxandra

Krista Siegfrids

Flow Dance Company

Act of emotion

Antti Koivula

Kvällens meny

I samband med anmälan så väljer du vilken meny du vill äta under kvällen.
Vi har två stycken val.

Köttmenyn består av

Kantarelltartelette med svampbuljong
***
Bräserad nötstek, rödbeta och sås smaksatt med rostat hö
***
Hallon med mörk choklad smaksatt med jasmin

Veganmenyn består av

Kantarelltartelette med svampbuljong 
***
Rostad selleri, bladpersilja- och linsragu i rödbetssås
*** 
Tranbär och mörk choklad smaksatt med lagerblad

Upplev idrottsgalan från din hemmasoffa

I samarbete med Svenska Yle och Parad Media kommer delar av Idrottsgalan att direktsändas i Yle Fem och på Yle Arenan. Direktsändningen startar kl. 19.50 direkt efter Sportnytt, och pågår fram till kl. 21.00.

Följ med när vi premierar Årets tränare, Årets förening, Årets Skola i rörelse, Ungdomspriset samt bragdmedaljen. Därtill bjuder vi tittarna på högklassig underhållning.

Årets nominerade

Nytt för i år är att det finns tre nominerade inom varje kategori, och nu är det upp till allmänheten att rösta vem av dem som skall bli den slutliga vinnaren. 

Omröstningen pågår fram till 19.12. Priserna delas ut på den direktsända Idrottsgalan som går av stapeln 25.1.2020 på Finlandiahuset i Helsingfors.

En prisjury har på basen av inskickade nomineringar valt ut tre kandidater till varje pris. Juryn har även avlagt sina egna röster. Juryns röster räknas senare ihop med allmänhetens röster, och från dem fås sedan vinnaren fram. 

Priserna som allmänheten kan rösta på är Ungdomspriset, Årets tränare, Årets förening samt Bragdmedaljen. Här följer de nominerade inom de olika kategorierna. 

Bragdmedaljen

Tim Sparv

Tim spelar till vardags i danska FC Midtjylland och fungerade som lagkapten när finlands fotbollsherrar avancerade till slutspel i fotbolls-EM 2020. Tim gjorde debut i landslaget för ca 10 år sedan, och har burit kaptensbandet i landslaget sedan 2015, samma år som han utnämndes till årets fotbollspelare i Finland. Tim Sparv leder med exempel. ”Stående ovationer, gåshud och glansiga ögon för Tim Sparv – första kaptenen som förde Finland till slutspel och sist av alla ur omklädningsrummet efteråt”.

Linda Sällström

Linda spelar för den franska klubben Paris FC och finska landslaget. Under EM-kvalet gjorde hon in sitt 44:e landslagsmål vilket gör henne till den bästa landslagsmålskytten genom tiderna. Sällström är också den 10 damspelaren som spelat 100 landskaper i den blåvita tröjan.

Kevin Lankinen

Kevin som för många var ett oskrivet blad när Finland gick in i årets VM-turnering hade en avgörande roll när VM-guldet slutligen bärgades. I finalen mot Ryssland räddade han hela 43 skott och hans räddningsprocent i VM var fantastiska 94,2 – nästbäst av alla i hela turneringen. En sann VM-hjälte som vi kommer minnas länge. 

Ungdomspriset

I kategorin Ungdomspriset mottar samtliga tre priset. Här röstar allmänheten fram den idrottare som vinner huvudpriset, ett stipendium på 2000 €, och vilka som får ett stipendium på 1000 €.

Alexander Ståhlberg

Norrvalla Ski Team

Senaste säsong resulterade för Alexander i fyra individuella FM-guld i 17-årsklassen och ett FM-silver i stafett i 18-årsklassen. Alexander blev även uttagen att representera Finland i 18-årsklassen i både Nordiska mästerskapen i Otepää och EYOF (europiska ungdoms-OS) i Sarajevo. I Nordiska mästerskapen vann han silver på 10 km fri stil och var även med om att vinna stafettsilver. Alexander är en av de mest lovande skidtalangerna i Finland för tillfället.

Nader Khalili

Vasa Simsällskap

Nader har sammanlagt 62 FM-medaljer, varav 26 guldmedaljer, i parasimning både från kort- och långbanetävlingar 2016-19. Dessutom en rad medaljer från EM, bl.a. guld på 100 m fjäril 2017 och 100 m ryggsim 2019. Han innehar hela 33 finländska rekord i parasimning klass S14 (SB14, SM14). 2019 simmade han nytt världsrekord på hemmaplan på 1500 m frisim på tiden 17:35:34. 

Nader dominerar i IPC S14 klassen. Han har förbättrat många finländska IPC-rekord enormt. Han simmar i ungdomarnas och vuxnas paralandslag och är med i Team Tokyo, dvs. siktet är inställt på att delta i Paralympiska spelen i Tokyo sommaren 2020.

Vivian Suominen

Helsingfors IFK

Vivian Suominen placerade sig på en andra plats vid EYOF tävlingarna (europeiska ungdoms-OS) i Azerbaijan med resultatet 56,24. Hennes personbästa 57,98 är SFI-rekord i D17 och ledande resultat i Finland 2019. Hon knep även SFI-mästerskapstiteln sommaren 2019 och en fjärdeplatsen i FM. Vivian är en idrottare med stor potential inom spjukastningen, en av Finlands mest uppskattade friidrottsgrenar.

Årets tränare

Fredric Portin

En målmedveten men väldigt ödmjuk tränare som är en förebild för orienteringsungdomarna i Finland. Med sin elitidrottarbakgrund har han en empatiska och inkluderande tränarstil som gör att adepterna och idrottarna känner sig såväl sedda som viktiga. Fredric har en enorm drivkraft och ett väldigt varmt hjärta. Hösten 2019 anställdes han som finska orienteringsförbundets landslagstränare.

Johanna och
Tor-Leif Häggman

Paret som brinner för skidsporten och som tränar varsin juniorgrupp inom Vörå IF. Tor-Leif tränar HS-gruppen och Johanna tränar utmanargruppen tillsammans med Jenny Julin. Tor-Leif organiserar även skidsektionens verksamhet genom sitt stora engagemang. Med slogan ”så många som möjlig, så länge som möjligt” hittar väldigt många barn och unga med i verksamheten då man aktivt söker metoder att hålla tröskeln att delta låg. 

Tor-Leif och Johanna är riktiga ”urheiluhullut” som de kallar sig själva. Idrotten handlar om bredden, och det skall vara låg tröskel att delta. Verksamheten och träningarna skall symboliseras av glädje, något som Johanna och Tor-Leifs skidträningsgrupper får uppleva varje vecka.

Taisto Olenius

”Ringarna på vattnet”, något vi ser hela tiden inom friidrotten. Taisto har en lång karriär bakom sig som tränare och är mycket aktiv ännu idag med t.ex finska mästaren på 400m Eljas Aalto som adept. Taisto var själv mångkampare, som senare tränade bl.a. Mikael Ylöstalo, Mikko Komi och Staffan Mickos. Taistos engagemang och styrka som tränare syns i att  hans f.d. adepter nu är framgångsrika tränare vars adepter tar många FM medaljer. Det blir som ringar på vattnet hela tiden – Framgång föder framgång. Med sitt lugna och inspirerande och ännu väldigt nyfikna sätt, är han en ung 75-åring som alltid är beredd att lära sig något nytt.

Årets förening

OK Trian

OK Trian en bred förening som lyckats få igång ett samarbete över regiongränserna i Östnyland. Föreningens grundades år 2014 då OK Orient, Akilles OK och IF Sibbo-Vargarna sammanslog sin verksamhet. Idag kan föreningen erbjuda verksamhet för både motionärer och elitidrottare. 

OK Trian är inom orienteringskretsen känd för sina välsmorda tävlingsarrangemang. Detta har bl.a. annat resulterat i att OK Trian beviljats arrangemangen av Jukola år 2022.

Föreningens målsättning är att erbjuda högklassiga hobby-, tränings- och tävlingsmöjligheter för alla intresserade enligt intresse och kunskap. OK Trian fokuserar på junior- och elitorientering.

Mariehamns gymnastikförening

Mariehamns gymnastikförening är en växande förening och som ständigt söker nya utmaningar och utvecklingsmöjligheter. I föreningen är det viktigt att alla hittar sin plats, oavsett bakgrund, ambition och nivå. Det största segmentet i föreningen är hobbygrupperna, men det finns tydliga stigar om man som gymnast vill stanna kvar på hobbynivå eller gå vidare till artistisk gymnastik, team gym eller trampolin. Även inom dessa discipliner jobbar föreningen brett, med både satsningsverksamhet och samt hobbytävling.

Föreningen jobbar aktivt med antimobbning, där man tillsammans med Rädda Barnen har tagit fram High Five, ett handlingsprogram för att motverka mobbning, kränkningar och diskriminering och där det finns en praktisk handlingsplan att använda om idrottare, ledare eller föräldrar beter sig illa.

Alla barn ska har möjlighet att gympa och i år har man som första idrottsförening på Åland startat upp grupper för barn i behov av särskilda insatser. Det kan vara barn med olika diagnoser, downs syndrom, inom autismspektrat eller barn som känner att de behöver idrotta i en liten grupp.

Vasa idrottssällskap

Vasa Idrottssällskap är en idrottsförening som aktivt arbetar för att alla skall ha möjlighet till idrott på samma villkor. Verksamheten bygger på mångfald och mångsidighet. Till föreningen är alla välkomna oberoende av bostadsort, språk, kön, etnisk bakgrund eller sexuell orientering. 

I samband med att många flyktingar kom till Finland 2015 började VIS aktivt arbeta för att ungdomar med flyktingbakgrund ska ha möjlighet att börja idrotta i föreningen. Det är viktigt för föreningen att alla ungdomar kan delta på samma villkor och därför har även träningskläder och –skor införskaffats till de ungdomar som inte själva har möjlighet att köpa dem. Träningen och engagemanget bland tränarna gör tröskeln lägre för ungdomar med olika bakgrund att träffas och umgås. Det huvudsakliga träningsspråket i grupperna är svenska men under de senaste åren har det dessutom pratats åtminstone finska, engelska, teckenspråk, holländska, franska, arabiska, somaliska, swahili, kurdiska, persiska samt olika dialekter.

Vasa IS erbjuder olika typer av idrottsaktiviteter och motionsformer åt sina medlemmar (friidrott, cykel, bowling, kraftsport och seniormotion). Föreningens främsta uppgift är att vara en fostrande förening, både för äldre och yngre. Föreningen vill skapa förutsättningar för att idka motion året om och vill fostra sina medlemmar till hälsosamma levnadsvanor. Föreningens motto är ”En sund själ i en sund kropp”. 

Samarbetspartners

Finansiärer

  • Svenska kulturfonden liggande vit
  • Konstsamfundet logo vit
  • Stiftelsen tre smeder liggande vit
  • Brita Maria Renlunds logo vit

Kriterier för idrottspriserna

Bragdmedaljen

Sportpressens guldmedalj instiftades i tiderna som belöning för utomordentlig idrottsbragd under året. Den tilldelades åt en medlem i någon CIF (idag Finlands Svenska Idrott) tillhörande förening, eller åt annan finlandssvensk idrottare.

Med bragd förstås en utomordentlig individuell insats gjord under den tid, som förflutit sedan medaljen senast utdelades fram till den dag medaljen igen skall utdelas. En serie bragder kan beaktas.

Bragdmedaljen kan tilldelas en finlandssvensk idrottare, ledare, aktion, idrottshändelse eller idrottsgärning. Bragdmedaljen tilldelas inte enbart beroende på eventuella medaljer och framgångar i nationella och/eller internationella tävlingar. En idrottsbragd kan vara ett starkt engagemang och en mångårig satsning som varit till stor förmån för idrotten på svenska i Finland.

Årets förening 

Kan tilldelas en finlandssvensk förening som tillhör någon av Finlands Svenska Idrotts medlemsförbund. Det är en förening som ”lever i tiden”, med en innovativ och välskött verksamhet. Priset kan även tilldelades en förening för ett bra gjort sektionsarbete. Föreningen har en bred verksamhet och/eller juniorverksamhet. Föreningen främjar allas möjlighet att utöva idrott oavsett bakgrund, etnicitet, sexuell läggning osv. Föreningen jobbar med att motverkar diskriminering och kränkning. Det är en fördel om föreningen har Tähtiseura certifiering.

Årets Tränare

Kan tilldelas en finlandssvensk tränare med mångårig aktiv tränarverksamhet. Tränaren har ett engagemang på bred bas och fungerar som en ambassadör för idrottsgrenen. Tränarens främjar allas möjlighet att utöva idrott där likabehandling och jämställdhet beaktas.

Ungdomspriset

Priset tilldelas tre stycken ungdomar i åldern 15-20 år som haft stora framgångar både nationellt och internationellt inom respektive gren. Priset kan endast mottas en gång och endast av idrottare som tillhör någon av Finlands Svenska Idrotts medlemsförbund. 

Årets skola i rörelse

Kan tilldelas en finlandssvensk skola som deltagit i det nationella spetsprojektet Liikkuva koulu / Skolan i rörelse. Skolan har på ett kreativt och mångsidigt sätt ökat den fysiska aktiviteten antingen i eller ytterom klassrummet under skoldagen.

IDROTTSPRISER 2018

På den finlandssvenska idrottsfesten på vändagen den 14 februari 2019 delades 2018 års idrottspremieringar ut. På plats fanns ett 80-tal gäster som minglade, avnjöt fin musikunderhållning samt en högtidlig prisutdelning. Vi gratulerar samtliga prisvinnare.

Bilder från idrottsfesten 2019

På vändagen den 14:e februari 2019 samlades ett 80-tal personer i Sportens Hus i Sockenbacka för att mingla och fira den finlandssvenska idrotten. Se alla bilder från tillställningen. 

Se bilderna här

prisvinnare

Bragdmedaljen – Nico Rönnberg

Nico har slagit sig fram i europeisk handboll tack vara hans prestationer med laget Riihimäen Cocks i EHF Champions League. Det är första gången ett finländsk lag spelar i Champions League. För tillfället leder Nico även skytteligan i hela serien. Han ger Finland den storspelaridol som landet behöver.

Ungdomspriset

Laura Lahtinen, Helsingfors Simsällskap

Representerade Finland i Ungdomarnas EM sommaren 2018. Gjorde flera rekord under ungdoms-FM samt satte nytt rekord för vuxna på 1500 m frisim. Laura var femma på ungdoms-OS på 200 meter fjäril. Hela 25 FM medaljer, såväl för ungdomar och seniorer samlade Lahtinen på sig under 2018.

Heidi Kuuttinen, IF Kraft Skidor

Invald i landslaget i skidskytte, i den så kallade Talanggruppen inför säsongen 2019. Blev 8:e, 16:e, 18:e och 22:a i JVM i Otepää vintern 2018 då hon också tog ett antal JFM-medaljer. Heidi skördar inte enbart framgångar med skidor och gevär, utan även på enbart skidor och med löpskorna: Hela tre FM-silvermedaljer blev det på 5000m, 1500m och 4 km terränglöpning.

Nathalie Blomqvist, IK Falken

Slog nytt personligt rekord med tiden 4.25,20 när hon knep en sjunde placering på 1500 meter i U18 EM. Nathalie representerade Finland på YOG i Buenos Aires. Hon knep även hem FM-brons för seniorer på 1500m sommaren 2018. Hösten 2018 deltog Nathalie både i junior- och seniorfinnkampen.

Årets tränare – Magnus Slotte

I många år har Slotte tränat fotbollsdamerna i IK Myran. Han har inte bara lyckats få ett lag för Nedervetil utan för hela Kronoby och även spelare från Karleby och bla Pedersöre. Hans mål har varit att föra denna lilla förening till ligan. Och det målet är nu nått.

Årets förening – IF Minken

Genom glädjen föds motivationen till att utvecklas inom idrottens och för att få fram de elitidrottare som har potential att prestera på den allra högsta toppen. IF Minken har en aktiv verksamhet inom såväl skidåkningen som orienteringen, från lägsta till högsta nivå av idrottare och glada motionärer.

Minken bidrar till möjligheten att satsa på längdskidåkning i Svenskfinland. I världscuppremiären i Ruka 2018 var hela tre Minkenåkare uttagna för att representera den finlandssvenska skidåkningen. En motivationshöjare och bevis på vart man kan nå med mångsidig och målmedveten träning och ett starkt föreningsstöd och driv.

Årets Skola i rörelse – Tegengrenskolan åk 7-9

Tegengrenskolan i Vörå kommun inspirerar högstadieeleverna till mera fysisk aktivitet under skoldagen. Till skolans verksamhet hör bl.a. rastaktiviteter, pausgymnastik och motionsjippon. Skolan vill genom sin ledda verksamhet inspirera eleverna till mera aktiv livsstil fram om den tid ungdomarna spenderar framför sina skärmar.

Edvin Wide priset – Nea Mattila

Nea tog bl.a. hem vinsten i landskampen och löpte rekordlopp i U20-VM i Tammerfors i semifinalen på 400 meter häck. Hon löpte även till sig ett FM brons på samma sträcka sommaren 2018.

BRAGDMEDALJÖRER GENOM TIDERNA

Den finlandssvenska bragdmedaljen har sedan år 1935 delats ut till finlandssvenska idrottare. Den moderna bragdmedaljen, eller Finlands Svenska Idrotts bragmedalj, härstammar från Idrottsbladets guldmedalj som delades ut från 1935 till 1947. Idrottsbladets guldmedalj övergick år 1948 till Sport-Pressens guldmedalj. Utdelningen övergick år 1995 till Finlands Svenska Idrott som på den tiden hette Centralidrottsförbundet CIF. Numera delas bragdmedaljen ut i början av året på den finlandssvenska Idrottsgalan.

1935 Gunnar Höckert
1936 Birger Wasenius
1937 Konrad Huber
1938 Alf Lindblad
1939 Bertel Storskrubb
1940 Nils Nicklén
1942 Nils Kronqvist
1943 Evert Heinström
1944 Albin Andersson
1945 Jarl Gripenberg
1946 Runar Björklöf
1947 Verné Lesche

Sportpressens guldmedalj

1948 Kurt Wires och Märta Lindholm
1949 Erik Åberg
1950 Thorvald Strömberg
1951 Rolf Back
1952 Leo Backman
1953 Stig-Göran Myntti
1954 Ossi Mildh
1955 Harry Holman
1956 Torbjörn Lassenius
1957 Stig-Olof Grenner
1958 Kurt Lindeman
1959 Eva Hög
1960 Eugen Ekman
1961 Anders Westerholm
1962 Aimo Tepsell
1963 Rolf Koskinen
1964 Peter och Henrik Tallberg
1965 Ulf Ekstam
1966 Erik Pihkala och Ole Wackström
1967 Olof Nyman
1968 Mona-Lisa Strandvall
1969 Jorma Sandelin
1970 Marika Eklund
1971 Harry Hannus
1972 Bo Grahn
1973 Reijo Ståhlberg
1974 Nina Holmén
1975 Susanne Sundqvist
1976 Arto Koivisto
1977 Håkan Spiik
1978 Jan-Erik Bäckman och Roger Kanerva
1979 Sonja Grefberg
1980 Sixten Wackström
1981 Enzio Sevon och Tom Jungell
1982 Tiina Lillak
1983 Patrick Wackström
1984 Ralf Westerlund
1985 Jarmo Virtanen
1986 Annika och Bettina Lemström samt Sven Nordlund
1987 Pontus Jäntti
1988 Kyra Kyrklund
1989 Johan Lind
1990 Mikael Källman
1991 Vesa Mäkipää
1992 Vesa Hanski
1993 Torsten Smedslund
1994 Krister Holmberg
1995 Mikaela Ingberg & Eija Koskivaara

Centralidrottsförbundets bragdmedalj

1996 Sanna Nymalm
1997 Mikael Boström & Conny Karlsson
1998 Pia Julin
1999 Anu Koivisto, Svenska TV-sporten
2000 Marcus Grönholm
2001 Robert Häggblom
2002 Janne Holmén
2003 Sune Abrahamsson
2004 Mats Haldin
2005 Matti Rajakylä

Finlands Svenska Idrotts bragdmedalj

2006 Ove Lehto
2007 Niklas Bäckström
2008 Katja Nyberg
2009 Fredrik Smulter
2010 Sandra Eriksson
2011 Staffan Tunis
2012 Silja Racing Team
2013 Mårten Boström
2014 Leo Komarov
2015 David Söderberg
2016 IFK Mariehamn
2017 Fredrik Smulter
2018 Nico Rönnberg
2019