IDROTTSGALAN
25.1.2020

Finlandiahuset i Helsingfors

Den finlandssvenska Idrottsgalan firades 25.1.2020 på Finlandiahuset i Helsingfors. På galan delades de traditionella utmärkelserna ut i fem kategorier.

Förutom prisutdelningarna fick festfolket avnjuta en god middag, ta del av högklassig underhållning och avsluta kvällen med dans.

Idrottsgalan 2020 förverkligades i samarbete med Parad Media och Yle. Delar av Idrottsgalan direktsändes på Yle Fem och Yle Arenan. Direktsändningen kan du se här.

Programledare

Krista Siegfrids

Jens Berg

Artister

GAMMAL

Lxandra

Krista Siegfrids

Flow Dance Company

Act of emotion

Antti Koivula

Se idrottsgalan på yle arenan

I samarbete med Svenska Yle och Parad Media direktsändes delar av Idrottsgalan i Yle Fem och på Yle Arenan. Du kan se sändningen på Yle Arenan fram till 25.1.2021 från Finland.

Titta på sändningen här

Årets prismottagare

Nytt för i år var att det fanns tre nominerade inom varje kategori. Sedan var det upp till allmänheten att rösta vem av dem som skulle bli den slutliga vinnaren. 

Omröstningen pågick fram till 19.12.2019 Priserna delades ut på den direktsända Idrottsgalan den 25.1.2020 på Finlandiahuset i Helsingfors. Nedan samtliga vinnare för Idrottsgalan 2020.

Bragdmedaljen

Tim Sparv

Tim spelar till vardags i danska FC Midtjylland och fungerade som lagkapten när finlands fotbollsherrar avancerade till slutspel i fotbolls-EM 2020. Tim gjorde debut i landslaget för ca 10 år sedan, och har burit kaptensbandet i landslaget sedan 2015, samma år som han utnämndes till årets fotbollspelare i Finland. Tim Sparv leder med exempel. ”Stående ovationer, gåshud och glansiga ögon för Tim Sparv – första kaptenen som förde Finland till slutspel och sist av alla ur omklädningsrummet efteråt”.

Ungdomspriset

I kategorin Ungdomspriset mottog samtliga tre priser. Här röstade allmänheten fram den idrottare som vann huvudpriset, ett stipendium på 2000 €, och vilka två som får ett stipendium på 1000 €.

Nader Khalili

Vasa Simsällskap

Nader har sammanlagt 62 FM-medaljer, varav 26 guldmedaljer, i parasimning både från kort- och långbanetävlingar 2016-19. Dessutom en rad medaljer från EM, bl.a. guld på 100 m fjäril 2017 och 100 m ryggsim 2019. Han innehar hela 33 finländska rekord i parasimning klass S14 (SB14, SM14). 2019 simmade han nytt världsrekord på hemmaplan på 1500 m frisim på tiden 17:35:34. 

Nader dominerar i IPC S14 klassen. Han har förbättrat många finländska IPC-rekord enormt. Han simmar i ungdomarnas och vuxnas paralandslag och är med i Team Tokyo, dvs. siktet är inställt på att delta i Paralympiska spelen i Tokyo sommaren 2020.

Vivian Suominen

Helsingfors IFK

Vivian Suominen placerade sig på en andra plats vid EYOF tävlingarna (europeiska ungdoms-OS) i Azerbaijan med resultatet 56,24. Hennes personbästa 57,98 är SFI-rekord i D17 och ledande resultat i Finland 2019. Hon knep även SFI-mästerskapstiteln sommaren 2019 och en fjärdeplatsen i FM. Vivian är en idrottare med stor potential inom spjukastningen, en av Finlands mest uppskattade friidrottsgrenar.

Alexander Ståhlberg

Norrvalla Ski Team

Senaste säsong resulterade för Alexander i fyra individuella FM-guld i 17-årsklassen och ett FM-silver i stafett i 18-årsklassen. Alexander blev även uttagen att representera Finland i 18-årsklassen i både Nordiska mästerskapen i Otepää och EYOF (europiska ungdoms-OS) i Sarajevo. I Nordiska mästerskapen vann han silver på 10 km fri stil och var även med om att vinna stafettsilver. Alexander är en av de mest lovande skidtalangerna i Finland för tillfället.

Årets tränare

Taisto Olenius

”Ringarna på vattnet”, något vi ser hela tiden inom friidrotten. Taisto har en lång karriär bakom sig som tränare och är mycket aktiv ännu idag med t.ex finska mästaren på 400m Eljas Aalto som adept. Taisto var själv mångkampare, som senare tränade bl.a. Mikael Ylöstalo, Mikko Komi och Staffan Mickos. Taistos engagemang och styrka som tränare syns i att  hans f.d. adepter nu är framgångsrika tränare vars adepter tar många FM medaljer. Det blir som ringar på vattnet hela tiden – Framgång föder framgång. Med sitt lugna och inspirerande och ännu väldigt nyfikna sätt, är han en ung 75-åring som alltid är beredd att lära sig något nytt.

Årets förening

Vasa idrottssällskap

Vasa Idrottssällskap är en idrottsförening som aktivt arbetar för att alla skall ha möjlighet till idrott på samma villkor. Verksamheten bygger på mångfald och mångsidighet. Till föreningen är alla välkomna oberoende av bostadsort, språk, kön, etnisk bakgrund eller sexuell orientering. 

I samband med att många flyktingar kom till Finland 2015 började VIS aktivt arbeta för att ungdomar med flyktingbakgrund ska ha möjlighet att börja idrotta i föreningen. Det är viktigt för föreningen att alla ungdomar kan delta på samma villkor och därför har även träningskläder och –skor införskaffats till de ungdomar som inte själva har möjlighet att köpa dem. Träningen och engagemanget bland tränarna gör tröskeln lägre för ungdomar med olika bakgrund att träffas och umgås. Det huvudsakliga träningsspråket i grupperna är svenska men under de senaste åren har det dessutom pratats åtminstone finska, engelska, teckenspråk, holländska, franska, arabiska, somaliska, swahili, kurdiska, persiska samt olika dialekter.

Vasa IS erbjuder olika typer av idrottsaktiviteter och motionsformer åt sina medlemmar (friidrott, cykel, bowling, kraftsport och seniormotion). Föreningens främsta uppgift är att vara en fostrande förening, både för äldre och yngre. Föreningen vill skapa förutsättningar för att idka motion året om och vill fostra sina medlemmar till hälsosamma levnadsvanor. Föreningens motto är ”En sund själ i en sund kropp”. 

Årets skola i rörelse

Mottagare av Årets skola i rörelse

Åshöjdens grundskola

Årets “skola i rörelse” är en enhetlig grundskola för klasserna 1-9. Skolan betonar bland annat glädje, nyfikenhet och tolerans för sina över 300 elever. Skolans motto är “att ge eleverna rötter och vingar” Skolan förknippas med musik och samhällsämnen och har en stark betoning på fysisk aktivitet. Den här Helsingforsskolan har aktivt tagit sin närmiljö i bruk för att minska stillasittandet.

Samarbetspartners

Finansiärer

  • Svenska kulturfonden liggande vit
  • Konstsamfundet logo vit
  • Stiftelsen tre smeder liggande vit
  • Brita Maria Renlunds logo vit

Kriterier för idrottspriserna

Bragdmedaljen

Sportpressens guldmedalj instiftades i tiderna som belöning för utomordentlig idrottsbragd under året. Den tilldelades åt en medlem i någon CIF (idag Finlands Svenska Idrott) tillhörande förening, eller åt annan finlandssvensk idrottare.

Med bragd förstås en utomordentlig individuell insats gjord under den tid, som förflutit sedan medaljen senast utdelades fram till den dag medaljen igen skall utdelas. En serie bragder kan beaktas.

Bragdmedaljen kan tilldelas en finlandssvensk idrottare, ledare, aktion, idrottshändelse eller idrottsgärning. Bragdmedaljen tilldelas inte enbart beroende på eventuella medaljer och framgångar i nationella och/eller internationella tävlingar. En idrottsbragd kan vara ett starkt engagemang och en mångårig satsning som varit till stor förmån för idrotten på svenska i Finland.

Årets förening 

Kan tilldelas en finlandssvensk förening som tillhör någon av Finlands Svenska Idrotts medlemsförbund. Det är en förening som ”lever i tiden”, med en innovativ och välskött verksamhet. Priset kan även tilldelades en förening för ett bra gjort sektionsarbete. Föreningen har en bred verksamhet och/eller juniorverksamhet. Föreningen främjar allas möjlighet att utöva idrott oavsett bakgrund, etnicitet, sexuell läggning osv. Föreningen jobbar med att motverkar diskriminering och kränkning. Det är en fördel om föreningen har Tähtiseura certifiering.

Årets Tränare

Kan tilldelas en finlandssvensk tränare med mångårig aktiv tränarverksamhet. Tränaren har ett engagemang på bred bas och fungerar som en ambassadör för idrottsgrenen. Tränarens främjar allas möjlighet att utöva idrott där likabehandling och jämställdhet beaktas.

Ungdomspriset

Priset tilldelas tre stycken ungdomar i åldern 15-20 år som haft stora framgångar både nationellt och internationellt inom respektive gren. Priset kan endast mottas en gång och endast av idrottare som tillhör någon av Finlands Svenska Idrotts medlemsförbund. 

Årets skola i rörelse

Kan tilldelas en finlandssvensk skola som deltagit i det nationella spetsprojektet Liikkuva koulu / Skolan i rörelse. Skolan har på ett kreativt och mångsidigt sätt ökat den fysiska aktiviteten antingen i eller ytterom klassrummet under skoldagen.

BRAGDMEDALJÖRER GENOM TIDERNA

Den finlandssvenska bragdmedaljen har sedan år 1935 delats ut till finlandssvenska idrottare. Den moderna bragdmedaljen, eller Finlands Svenska Idrotts bragmedalj, härstammar från Idrottsbladets guldmedalj som delades ut från 1935 till 1947. Idrottsbladets guldmedalj övergick år 1948 till Sport-Pressens guldmedalj. Utdelningen övergick år 1995 till Finlands Svenska Idrott som på den tiden hette Centralidrottsförbundet CIF. Numera delas bragdmedaljen ut i början av året på den finlandssvenska Idrottsgalan.

1935 Gunnar Höckert
1936 Birger Wasenius
1937 Konrad Huber
1938 Alf Lindblad
1939 Bertel Storskrubb
1940 Nils Nicklén
1942 Nils Kronqvist
1943 Evert Heinström
1944 Albin Andersson
1945 Jarl Gripenberg
1946 Runar Björklöf
1947 Verné Lesche

Sportpressens guldmedalj

1948 Kurt Wires och Märta Lindholm
1949 Erik Åberg
1950 Thorvald Strömberg
1951 Rolf Back
1952 Leo Backman
1953 Stig-Göran Myntti
1954 Ossi Mildh
1955 Harry Holman
1956 Torbjörn Lassenius
1957 Stig-Olof Grenner
1958 Kurt Lindeman
1959 Eva Hög
1960 Eugen Ekman
1961 Anders Westerholm
1962 Aimo Tepsell
1963 Rolf Koskinen
1964 Peter och Henrik Tallberg
1965 Ulf Ekstam
1966 Erik Pihkala och Ole Wackström
1967 Olof Nyman
1968 Mona-Lisa Strandvall
1969 Jorma Sandelin
1970 Marika Eklund
1971 Harry Hannus
1972 Bo Grahn
1973 Reijo Ståhlberg
1974 Nina Holmén
1975 Susanne Sundqvist
1976 Arto Koivisto
1977 Håkan Spiik
1978 Jan-Erik Bäckman och Roger Kanerva
1979 Sonja Grefberg
1980 Sixten Wackström
1981 Enzio Sevon och Tom Jungell
1982 Tiina Lillak
1983 Patrick Wackström
1984 Ralf Westerlund
1985 Jarmo Virtanen
1986 Annika och Bettina Lemström samt Sven Nordlund
1987 Pontus Jäntti
1988 Kyra Kyrklund
1989 Johan Lind
1990 Mikael Källman
1991 Vesa Mäkipää
1992 Vesa Hanski
1993 Torsten Smedslund
1994 Krister Holmberg
1995 Mikaela Ingberg & Eija Koskivaara

Centralidrottsförbundets bragdmedalj

1996 Sanna Nymalm
1997 Mikael Boström & Conny Karlsson
1998 Pia Julin
1999 Anu Koivisto, Svenska TV-sporten
2000 Marcus Grönholm
2001 Robert Häggblom
2002 Janne Holmén
2003 Sune Abrahamsson
2004 Mats Haldin
2005 Matti Rajakylä

Finlands Svenska Idrotts bragdmedalj

2006 Ove Lehto
2007 Niklas Bäckström
2008 Katja Nyberg
2009 Fredrik Smulter
2010 Sandra Eriksson
2011 Staffan Tunis
2012 Silja Racing Team
2013 Mårten Boström
2014 Leo Komarov
2015 David Söderberg
2016 IFK Mariehamn
2017 Fredrik Smulter
2018 Nico Rönnberg
2019 Tim Sparv