Finlands Svenska Idrott med på Pride

Olympiska Kommittén med idrottsförbunden på Pride-paraden 2022

Säsongen för Pride-fester börjar dra igång. Detta är en ypperlig möjlighet för idrottsfältet att förespråka för allas rätt och trygghet att medverka i samhället och idrotten. I dessa tider är det viktigt att vi visar stöd för marginaliserade grupper i samhället och visar att idrotten är och ska vara en trygg plats för varje människa.

På flera orter runtom i Finland ordnas parader och program. Passa på med er förening att ta del av lokala pride-parader och synliggöra allas rätt till idrott och motion.

Vårt program under Helsingfors Pride

27.6.2024

Datum: torsdag 27 juni, 2024
Tid: 19:00 – 20:30
Plats: Helsinki Pride House, HOBO Hotel, Kluuvikatu 4, Helsingfors
Arrangör: Finlands Svenska Idrott tillsammans med Svenska Hörnan

1. Utställning: Mot reglerna (kl. 19.00-19.15)

Programmet inleds med en unik och inspirerande utställning “Mot reglerna “ (Against the Rules), som är en hyllning till personer som spelat en avgörande roll som förebilder och allierade inom HBTIQ-frågor inom idrotten. Utställningen är på svenska och engelska. 

2. Föreläsning: Utmaningar som HBTIQ+ communityn står för inom idrotten i Europa (kl. 19.15-19.45)

Få insikter i den aktuella situationen för HBTIQ+-frågor inom idrotten med en presentation av Sarah Townsend, ordförande för HBTIQ+-idrottsklubben Activ’Elles04 och tidigare medordförande för European Gay and Lesbian Sports Federation (EGLSF). Sarah kommer att ge värdefulla perspektiv på de utmaningar HBTIQ+-idrottsvärlden står inför i Europa. Sarahs presentation kommer att hållas på engelska, med eventuella svenska översättningar för bildspelen.

3. Panelsamtal: Könsneutrala skolmästerskap i Helsingfors (kl.19.45-20.30)

Programmet avslutas med en intressant diskussion om hösten 2023 arrangerande könsneutrala tävlingar i Helsingfors som fått mycket synlighet. Hur upplevdes konceptet och vad var nytänk bakom konceptet? Hur kan vi arbeta med dessa frågor framöver? 

Panelister:

🔹 Sabina Lumivirta, pedagogisk sakkunnig, Helsingfors stad (synvinkel från stad- och kommunal nivå)

🔹 Maria Gustafsson, Hot ry 

🔹 Sarah Townsend, ordförande för HBTIQ+-idrottsklubben Activ’Elles04 och tidigare med ordförande för European Gay and Lesbian Sports Federation (EGLSF) och medlem av ENGSOs EWS kommittée 

🔹 Sara Sundell, sakkunnig i jämställdhet och jämlikhet, Folkhälsan

Moderatorer:

🔹 Tarja Krum, Finlands Svenska Idrott

🔹 Lotta Nylund, Finlands Svenska Idrott

Beakta att programmet förverkligas på svenska och engelska.

29.6.2024

Pride parad (kl.12-ca kl.14)

Kom med i Prideparaden tillsammans med oss! Paraden startar från Senatstorget kl. 12 och Finland Svenska Idrott befinner sig i Olympiska Kommittéens block med de andra idrottsorganisationerna. Vi går längs gatorna mot Brunnsparken tillsammans med tusentals människor med färgglada regnbågsflaggor och utstyrsel.

Paraden samlar människor av olika kön, sexuella läggningar och bakgrunder för att fira och stötta HBTQIA+ communityn. Vi hoppas att du vill gå i paraden med oss för att hylla olikheter och allas lika värde.

Pride parkfest i Brunnsparken tillsammans med Svenska Hörnan (kl.13-18)

Prideparaden slutar i Brunnsparken på en storslagen parkfest. Kom förbi eller stanna för en längre stund vid Svenska hörnans tält!

Resten av Svenska Hörnans Pride program hittar du här: https://www.facebook.com/events/1588431468611958/

Finlands Svenska Idrotts personal med på Helsinki Pride 2022

Kategorier:
Allmänt