Finland 4:e i Nordiska regionens uttagningstävlingar

Finland tävlade med lag i luftgevär med två skyttar från SFS föreningar; Alexandra Rosenlew (ESF), Sonja Myllys, Santeri Kenola och Niko Antila. Reserver var Emma Malinen (KSF) ja Niko Elonen. Bara Alexandra Rosenlew (ESF har tidigare representerat Finland i en värdetävling.

I tävlingen deltog 5 lag, all mötte varandra en gång. De två bästa lagen Norge och Estland gick till finalen i Budapest i Ungern. Finland placerade sig på 4. Plats och kvalificerade sig därmed inte till finalen.

Första dagen blev det först förlust mot Norge med 20-12. Finland ledde 6-2 efter de första 10 serierna, men Norges hårda lag kom småningom ikapp och förbi. Slutligen var skillnaden 8 poäng tii Norge.

Andra tävlingens motståndare var Danmark. Tävlingen var jämn och spännande. Flera serier slutade dock harmligt med små decimalförluster för det finska laget. Slutresultat 19-13 till Danmark.

Resultat efter första dagen

Norge-Finland 20-12

Individuella resultat
Synnoeve Berg-Alexandra Rosenlew 6-2 (415,1-413,7)
Jens Olsrud Oestli-Sonja Myllys 8-0 (415,8-407,7)
Thiril Tran Brendryen-Santeri Kenola 6-2 (411,3-404,9)
Vejbjoern Grimsrud-Niko Antila 2-6 (403,8-407)

Danmark-Finland 19-13

Siv Hegelund-Alexandra Rosenlew 0-8 (413-416,2)
Emma Falck-Sonja Myllys 7-1 (409,9-407,6)
Elmer Wagner-Santeri Kenola 8-0 (405,4-403,1)
Matias Ligaard-Niko Antila 4-4 (401,9-404,6)

Finland 0-2

Under den andra tävlingsdagen tävlade Finland mot Estland och Sverige. Tävlingen mot Estland vände efter flera mycket jämna matcher slutligen till vinst för Estland 19-13.

I sista matchen mot Sverige kom den första segern för det finska laget, då Finland vann med 20-12. Finland tog kontroll redan i början i första omgången, efter två omgångar var skillnaden redan 8 poäng. Finland koncentreade sig bara på att hålla ledningen  i de två sista omgångarna.

Tävlingen var en stor satsning av SFS som i huvudsak arrangerade och bekostade resan och uppladdningslägret i Ekenäs. SAL bidrog med en del av kostnaderna. Tävlingen är en ypperlig inkörsport för unga skyttar och tränare till internationella tävlingar och värdetävlingar.

Resultat efter andra dagen

Finland – Estland 13-19
Alexandra Rosenlew-Anastassia Olewicz 0-8 (411,5-416,2)
Sonja Myllys-Susanna Sule 3-5 (405,6-413,6)
Niko Antila-Artjom Plotnikov 2-6 (400,2-402,8)
Santeri Kenola-Kirill Rumjantsev 8-0 (407,4-402)

Finland – Sverige 20-12
Alexandra Rosenlew-Ida Eklund 8-0 (417,2-408,4)
Sonja Myllys-Jesper Johansson 0-8 (402,2-413,8)
Santeri Kenola-Anton Salomonsson 8-0 (406,2-402,7)
Niko Antila-Evelina Neumann Szilagy 4-4 (408,9-406,4)

Danmark – Sverige 12-20
Norge – Danmark 30-2
Norge – Estland 22-10

Slutresultat: 1) Norge 4-0 (98), 2) Estland 2-2 (60), 3) Sverige 2-2 (58), 4) Finland 1-3 (56), 5) Danmark 1-3 (48).