Drömmarnas motionsdag 10.5.2021 – Gör din hemort till ditt träningspass

Drömmarnas motionsdag är en pop-up dag för alla typer av rörelse och idrott – vem som helst kan delta genom att röra på sig.

Drömmarnas motionsdag firas i år den 10 maj – för sjätte gången! Rörelse och fysisk aktivitet lönar sig alltid och är möjligt på många olika sätt, även under exceptionella omständigheter.

Det finns gott om möjligheter att röra på sig både mångsidigt och på ett ansvarsfullt sätt – samt dela upplevelserna med andra. Drömmarnas motionsdag förverkligas i år nationellt som en kampanj på sociala medier. Vi uppmuntrar alla att dela sina motionsupplevelser när man rör på sig på hemmaplan eller ute i naturen!

#drömmarnasmotionsdag 10.5. – en nationell rörelsekampanj!

Under denna vår utmanar vi alla att ta hand om sig själva och en vän. Finns det någon i din familj, klass, arbetsgrupp eller vänkrets som behöver uppmuntran? Låt oss göra #drömmarnasmotionsdag tillsammans igen så att alla kan hitta ett passande och inspirerande sätt att röra på sig!


10.5.2021 Gör din hemort till ditt träningspass

Finlands Svenska Idrott har i år framställt utmaningar för både vuxna och barn. Vår Skogsäventyret-utmaning till barn och unga hittar du i denna artikel. Vår träningsutmaning för vuxna går i år ut på att göra er hemort till ert träningspass!

Vi har byggt upp ett alfabet med en övning för respektive bokstav i alfabetet. Vår utmaning till dig är att bygga ihop ditt personliga träningspass enligt bokstäverna i din hemort, hemby eller hemstad. Om du vill får du ju gärna tackla flera orter genom flera träningspass under dagen.

Träningspassen är uppbyggda så att du för varje bokstav jobbar 45 sekunder, vartefter du vilar i 15 sekunder före du övergår till nästa bokstav (alltså nästa övning). Vill du utmana dig kan du göra flera rundor. Bästa träningspasset får du genom att utmana din vän, kollega, familjemedlem eller släkting till en duell där ni utför träningspassen för bägge parters hemort, hemby eller hemstad. Bekanta dig med alla övningar och träningsinstruktioner på vår träningsvideo och alfabetet nedan.

Välkommen med och gör din hemort till ditt träningspass! Dela gärna ditt träningspass på sociala medier under hashtagen #idrottfi och #drömmarnasmotionsdag

Kom ihåg att börja med en (gemensam) uppvärmning, bestående av t.ex. jogg eller gång samt aktiverande rörelser, samt att avsluta med en (gemensam) nedvarvning. Träningsalfabetet nedan:

Armpressar (med knäna eller tårna i marken)
Burpees (med eller utan hopp)
Cyklande magmuskler
Dips mot stöd (t.ex. stol/säng/soffkant/bänk), med raka eller böjda ben
Enbens knäböj (med eller utan stöd)
Fällkniven (böjda eller raka ben)
Gungande ryggmuskler: ligg på mage med sträckta armar och ben, gunga fram och tillbaka
Hoppa upp på en bänk jämfota eller gå upp (välj höjd efter egen nivå) 
I 90 grader – sitt mot väggen med knäna i 90-graders vinkel. Svårare version: lyft tårna från underlaget en fot åt gången
Jogga på stället och lyft knäna högre och högre tills du springer på plats med höga knälyft så fort du kan
Knäböj med benlyft till sidan 
Lunges bakåt (utfallssteg)
Mountain climbers: stå i planka med raka armar och gå eller spring med benen upp mot bröstet. Kom ihåg att spänna bålen
Nedre rygglyft: Ligg på mage och lyft nedre kroppen från marken
Olika variationer av planka (håll bålen aktiv hela tiden)
Pulsen upp med grodhopp
Quick steps – spring ner och upp från en kant, ett trappsteg eller längs med trappor
Ryggövning med diagonala lyft – lyft samtidigt på höger arm och vänster ben och vice versa
Squat jumps
Träna på din balans: stå på ett ben och blunda. Svårare version: gör ”åttor” i luften med andra benet
Utfallssteg i halvcirkel 
Variationer av höftlyft, med benen på marken eller på en stol
Workout the abs! Roterande övning för de sneda magmusklerna
X-hopp
Yoga position: cat-cow pose: stå på alla fyra och andas in medan du svankar på ryggen och andas ut medan du rundar ryggen till en båge 
Zumba dans
Ålen: Stå i plankposition med rumpan högt upp och böj på armarna så du “dyker” ner och upp tills du är i en “cobra pose” 
Ärevarv – spring runt huset eller lägenheten för frisk luft och rörelse
Övning för balansen – flygplan


Hur kan föreningen delta i #drömmarnasmotionsdag 10.5?

Idrottsföreningar uppmuntras att arrangera egna #drömmarnasmotionsdag -utmaningar för sina medlemmar för att öka mängden fysisk aktivitet i landet under kampanjdagen 10.5. Den nationella #drömmarnasmotionsdag -kampanjens öppna marknadsföringsmaterial hittas här.


Kategorier:
Allmänt Friluftsliv Motion