Tusen sjöarnas land, säkerhet till sjöss

Nya motionsgrenar växer fram och andra utvecklas. Många har säkert prövat på Stand Up Paddling (SUP), brädet man står upp på och paddlar en solig varm sommardag. Utmaningarna börjar när vinden plötsligt tilltar i styrka och man lätt kan driva iväg långt ut från stranden. Hemvägen kan bli väldigt jobbig då kroppen fungerar som segel och man blir tvungen att paddla i motvind. Även en solig sommardag, är det bra att använda flytväst på brädet. Det är också viktigt att veta hur man kommer upp på ett paddelbrädan igen ifall man faller av.

Öppenhavssimning är en annan motionsform som ökat i popularitet de senaste åren.  Dagens välformade våtdräkter möjliggör att man både kan röra sig liksom vistas längre i vattnet. Därtill finns det många olika sociala nätverk som arrangerar gemensamma träningstillfällen, där det är lätt att hänga med.

SwimRun kombinerar öppenhavssimning och löpning. Där du i par tar dig från land till sjö, till nästa sjö eller nästa ö. Mängden utövare och evenemang har vuxit kraftigt under den senaste tiden.

Trots att motionsgrenarna är trygga i sig, finns det ändå risker som är bra att känna till. När det gäller vattensport i Finland, finns alltid risk för hypotermi. Som utövare bör du känna till vattentemperaturens betydelse samt hur fort kroppen blir nedkyld i olika temperaturer.

Hypotermin kommer oftast smygande och de första tecknen är att man börjar huttra och får blåa läppar. Vid svår nedkylning behövs professionell hjälp snabbt. Finlands sjö- och havsvatten i alla dess former kyler ner kroppen, men även stark vind har en kraftigt nedkylande effekt t.ex. om man står länge på ett paddelbräda.  

Att synas till sjöss är också viktigt, eftersom du ofta rör dig precis vid vattenytan. Paddlar du SUP, klä dig färggrant. Simmar du i hav eller sjöar, bogsera ett färggrant flöte efter dig så ser andra tydligt var du simmar.

Finland är ett fantastiskt land med en lång kustremsa och långt över tusen sjöar. Det finns oanade möjligheter att njuta av vattensporter i olika former. Kom dock ihåg riskerna. Så länge riskerna är hanterbara är motionsformen trygg och rolig. Var förberedd så klarar du dig!

Mina bästa råd:

  • Håll mobilen vattentätt inpackad
  • Berätta din rutt åt någon i land
  • Gör dig synlig till sjöss, då du simmar och paddlar
  • Känn till riskerna med hypotermi

Eva-Lotta Backman-Winquist
Motionschef och medlem i Finlands Sim- och livräddningsförbunds säkerhetsutskott

Kategorier:
Allmänt