E-sport skolmästerskap

Vad spelas: Rocket League
När: v. 17-20, 26.4-21.5.2021
Var: Discord och Epic Games
För vem: Grundskolor åk 4-9 samt andra stadiet
Hur många: Laget skall bestå av tre spelare samt en reservspelare. Laget bör bestå av både flickor och pojkar.
Pris: 25 € / lag

Turneringen förverkligas i samarbete med VISU gaming.

Anmälan öppen

Mästerskapen spelas i två tävlingsklasser, grundskolor årskurs 4-9 och andra stadiet. Matcherna spelas v. 17-20. Max två lag per skola kan delta. Laget bör bestå av både flickor och pojkar.

Anmäl era lag senast 19.4.2021

Välkomna att delta i Svenskfinlands första skolmästerskap i e-sport för grundskolor och andra stadiet

Alla matcher spelas under veckorna 17-20. Finalerna spelas under v. 20. Det ordnas två spelomgångar per vecka. Matcherna spelas under skoltid, precis som andra skolmästerskap. Den ansvariga läraren behöver vara inloggad och närvarande på plattformen när matcherna spelas. Noggrannare spelschema publiceras efter att laganmälningen stängt samt inför varje speltillfälle.

Spelet som vi spelar i år är Rocket League. Spelet har en åldersgräns på 3 år och är därför lämpligt för skolelever att spela. Spelet är ett fotbollsspel, men med fordon istället för spelare. Vi spelar spelet med 3 mot 3. Därav behöver varje lag ha tre spelare och en reservspelare. Laget bör bestå av både flickor och pojkar.

Totala uppskattade speltiden för ett lag som tar sig enda till final är ca 8 timmar, fördelat på alla fyra veckor. En spelomgång räcker 1-2 timmar beroende på motståndet de möter. 

Krav på utrustning

Spelen kan genomföras på egna eller skolans datorer ifall programmet “Epic Games” kan installeras och datorn uppfyller följande minimikrav:

Operativsystem: Windows 7 (64 bit) eller nyare (64 bit) Windows OS.
Processor: 2.5 GHz Dual-core.
Minne: 4 GB RAM.
Grafik: NVIDIA GeForce 760, AMD Radeon R7 270X, or better.
DirectX: Version 11.
Nätverk: Bredbandsuppkoppling
Minne: 20 GB tillgängligt utrymme
Hörlurar med inbyggd mikrofon

Epic Games måste installeras på deltagarnas maskiner. Inne i Epic Games laddas spelet Rocket League ner (kostnadsfritt).

Spelet har även stöd för så kallad “cross-platform play”, dvs spelaren kan delta via spelkonsoler som PS4, Xbox One, Steam och Nintendo Switch. Deltar man via någon av de här konsolerna behöver man kolla att spelet är uppdaterat till senaste version samt att “cross-platform play” är aktiverat. Behöver även noteras att “in-game voice chat” samt “typed chat” inte fungerar över de olika plattformarna, samma gäller köpa och sända “items”.

VARFÖR SPELAS SKOLMÄSTERSKAP I E-SPORT? 

Precis som all annan sport stärker den samhörigheten och utvecklar lagandan i en grupp. Deltagarna får nya erfarenheter som stärker deras personligheter och välbefinnande. E-sporten kan även bidra till att höja studiemotivationen och därmed öka medelvitsorden i klassen. E-sporten utvecklar en rad viktiga egenskaper såsom kommunikation, ledarskap och bemötande. 

Precis som i all annan sport är respekt inom idrotten viktigt, och ett schysst bemötande och vårdat språk är A och O. Rent spel likaså tillämpas inom e-sporten. 

E-sporten är en växande gren. Varje år skapas fler och fler möjligheter att att skapa sig en proffskarriär inom branschen. Kompetenser som är viktiga inom e-sporten är programmering, streaming, innehållsproduktion samt ledarskap. 

Genom att du som lärare uppmuntrar dina elever/studerande att delta i skolmästerskapen kan vi t.o.m. förhindra drop-out och utanförskap i klassen. Här kan eleverna/studerande träffa nya kompisar och det blir roligare att komma till skolan. 

För mera information

Benjamin Harf
Svenska Finlands Skolidrottsförbund
benjamin.harf@idrott.fi
+3585060500
www.idrott.fi